Concessie Arnhem Nijmegen (2010-2012)

Uit OV in Nederland Wiki
Versie door Frank (overleg | bijdragen) op 7 aug 2012 om 20:15 (Voormalige lijnen: lijn 589 en 590)
Ga naar: navigatie, zoeken

De concessie Arnhem - Nijmegen omvat het busvervoer van de steden Arnhem en Nijmegen en het streekvervoer rondom beide plaatsen.

Arnhem Nijmegen
OV-autoriteit Stadsregio Arnhem-Nijmegen (SRAN)
Vervoerder(s) Breng
Duur 3 jaar
Periode 13.12.2009 - 08.12.2012
Concessietabel - Concessiekaart

Inhoud

Ontstaan concessie

De concessie van de stadsregio Arnhem - Nijmegen ontstond tot 13 december 2009 uit twee aparte concessies: de concessie KAN Noord en de concessie KAN Zuid. De concessie KAN Noord omvatte het busvervoer geconcentreerd rondom Arnhem en werd geëxploiteerd door Connexxion; de concessie KAN Zuid omvatte het busvervoer geconcentreerd rondom Nijmegen en werd geëxploiteerd door Novio.

Het was de wens van de stadsregio om al het busvervoer in de regio tegelijkertijd met het regionale spoorvervoer aan te besteden. Laatstgenoemde concessie komt echter pas in 2013 vrij. Door Europese richtgevingen moest het busvervoer echter opnieuw aanbesteed worden (vanaf december 2009) en kon dit niet worden uitgesteld om zo één grote spoor- en busconcessie uit te geven. Ook was een onderhandse gunning niet mogelijk, waardoor besloten werd om ter overbrugging een korte, tijdelijke concessie uit te schrijven tot december 2012 [1]. Begin april 2009 werd bekend dat de Connexxiondochter Novio, als enige inschrijver, deze concessie mocht gaan uitvoeren [2]. De uitvoering van de concessie ging plaats vinden onder de naam "Breng".

De discussietopics op het forum over deze concessie:

Tijdens de driejarige werd een nieuwe concessie uitgeschreven voor de periode december 2012 - december 2022 [3]. Deze omvatte naast het busvervoer in de regio rondom Arnhem en Nijmegen ook treinserie 30700 tussen de stations van Arnhem en Doetinchem. Op 14 juli 2011 werd bekend dat Connexxiondochter Hermes het vervoer in de stadsregio op zich mocht nemen mits er geen bezwaren van andere vervoersmaatschappijen kwamen [4]. De uitvoering van de concessie vindt wederom plaats onder de naam "Breng".

Het discussietopic op het forum over deze concessie

Eisen en wijzigingen concessie december 2009 - december 2012

Ondanks de korte looptijd van de concessie werden er enkele opvallende eisen gesteld. Zo werd geëist dat de concessiehouder nieuwe bussen bestelde (zie hieronder) maar werd de garantie gegeven dat ze overgenomen zouden gaan worden door de vervoerder die vanaf december 2012 het busvervoer zou overnemen.

Een ander opvallend punt was dat de concessie niet primair gericht was op kostenverlaging maar op kwaliteit. Het bestaande OV-budget bleef beschikbaar. Mochten vervoerders zich voor een lagere prijs inschrijven dan werd deze winst gebruikt voor het financieren van ingediende of in het plan van eisen genoemde opties voor de uitbreiding van het openbaar vervoer. Deze konden dan gerealiseerd worden indien daar voldoende financiële dekking voor was.

Naast deze genoemde harde eisen in de concessie moest de vervoerder actief samenwerken voor verbetering van het OV. Uit de concessie-eisen en wensen zijn een aantal relatief grootschalige uitbreidingen en verbeteringen van het openbaar vervoer voortgekomen:

  • Lijn 2 te Arnhem ging met een trolleybus rijden. Hiervoor moest het lijnennet wel iets aangepast worden en werd de spitsfrequentie verlaagd. Daarentegen werd de avond- en weekendfrequentie verhoogd.
  • De Heyendaalshuttle (lijn 10) te Nijmegen ging in de winterdienstregeling ook tussen de spitsen in elke vier minuten rijden.
  • Trolleybus 5 te Arnhem kreeg een nieuwe aftakking naar de Schuytgraaf. Hiervoor werd de tijdelijke lijn 10 opgeheven.
  • De bediening van Lent werd uitgebreid door lijn 25 ook tussen de spitsen in tweemaal per uur naar dit dorp te laten rijden. Deze verbinding werd later overgenomen door lijn 1 die ook 's avonds en in het weekend naar Lent ging rijden.
  • Lijn 35 tussen Elst en Bemmel ging doordeweeks ook tussen de spitsen in tweemaal per uur naar Bemmel rijden. Bovendien ging de bus vanaf Elst doorrijden naar Zetten; een traject dat werd overgenomen van lijn 103.
  • Lijn 62 tussen Arnhem en Duiven ging te Duiven doorrijden naar industrieterrein Centerpoort Noord.
  • Er kwamen twee nieuwe buslijnen ter verbetering van de bereikbaarheid van Doesburg. Dit waren lijnen 64 tussen Zevenaar en Doesburg en 65 tussen Duiven en Doesburg.
  • Lijn 87 tussen Nijmegen en Druten ging doorrijden als lijn 42 naar Tiel. Hierdoor ontstond de hele week door een overstaploze verbinding tussen Nijmegen en Tiel.
  • In Nijmegen werd een nieuw nachtbusnet geïntroduceerd. Zes lijnen gingen elke vrijdag- en zaterdagnacht tweemaal per uur rijden. Alle nachtlijnen die in Arnhem reden gingen ook op vrijdagnacht rijden.

Tevens werd er geïnvesteerd in hoogwaardig openbaar vervoer (HOV). Dit hield voor deze periode in:

  • Lijn 32 van station Arnhem via Huissen en Bemmel naar Nijmegen werd omgezet in lijn 300, de RijnWaalsprinter. Deze buslijn kende een frequentie van viermaal per uur ('s avonds en op zondag tweemaal per uur) wat een groot deel van de week een verdubbeling van de frequentie betekende. Tevens ging de buslijn doordeweeks overdag (en later ook 's avonds) doorrijden naar de Nijmeegse wijk Heyendaal.
  • Lijn 325 tussen de P+R Waalsprinter bij Ressen en de Nijmeegse wijk Heyendaal werd definitief opgenomen in het lijnennet van de stadsregio. Eerder reed de lijn alleen bij wijze van proef.

Eisen en wijzigingen concessie december 2012 - december 2022

Één van de opvallende punten aan deze concessie in het opnemen van de treindienst Arnhem - Doetinchem (serie 30700). Op dit traject moet samen gereden gaan worden met Arriva, de houder van de concessie Achterhoek - Rivierenland en daarmee vanaf december 2012 uitvoerder van de treindienst op het traject Arnhem - Doetinchem - Winterswijk. Voor beide trajecten zullen treinstellen van het type GTW worden gebruikt. Tevens geldt het uitgangspunt dat de ritprijs in beide treinen op dezelfde trajecten hetzelfde zal zijn.

Voor het busnet geldt dat het al bestaande lijnennet als uitgangspunt voor de nieuwe concessie geldt. Inschrijvers op de concessie werd gevraagd een voorstel te doen met betrekking tot de ontwikkeling van een HOV lijnennet en de aansluiting ervan op de Stadsregiorail. In de uitgangspunten voor de concessie worden zes HOV-lijnen genoemd:

  • 1: Apeldoorn - Arnhem - Huissen - Bemmel - Nijmegen - Nijmegen Heyendaal - Malden (al gerealiseerd tussen Arnhem en Nijmegen Heyendaal)
  • 2: Velp - Arnhem - Arnhem Zuid - Elst - Oosterhout - Lent - Nijmegen - Nijmegen Dukenburg
  • 3: Westervoort - Arnhem - Wageningen (- Ede)
  • 4: Elst / Nijmegen - Zevenaar
  • 5: Nijmegen - Kleve
  • 6: Nijmegen - Beuningen

Bij de bekendmaking dat Hermes de nieuwe concessie gewonnen heeft werd een en ander bekend over de uitvoering van deze plannen bij het begin van de concessie:

  • Lijn 325 (de Waalsprinter) wordt opgenomen in lijn 300 (de RijnWaalsprinter) zodat de frequentie van laatstgenoemde lijn op het deeltraject tussen Bemmel, Ressen en Nijmegen Heyendaal omhoog kan. In de spits wordt voortaan achtmaal per uur gereden tussen Bemmel en Nijmegen Heyendaal.
  • Direct vanaf de start van de concessie wordt de tweede van bovenstaande HOV-verbindingen gerealiseerd (tussen Velp en Nijmegen Dukenburg).

Verder werd bekend dat alle bussen in de regio (uitgezonderd de trolleybussen) op aardgas gaan rijden. Er zijn plannen om het trolleynetwerk uit te breiden naar de wijken de Laar Oost en Vredenburg in Arnhem Zuid en naar het Openluchtmuseum in het noorden van Arnhem.

Lijnennet

Lijn Route Opmerking

Arnhemse Trolleybus

Oosterbeek - Arnhem CS - Centrum - 't Duifje
Arnhem, Centraal Station - Schelmseweg
Velp - Velperpoort - CS - Alteveer / Burgers' Zoo / 't Cranevelt
De Laar West / Schuytgraaf - CS - Centrum - Presikhaaf / Elsweide
Rijkerswoerd - Kronenburg - CS - Centrum - Geitenkamp

Stadsdienst Arnhem

4 Arnhem, Centraal Station - Winkelcentrum Kronenburg
6 Arnhem Centraal Station - Heteren Bretagnesingel
13 Arnhem Centraal Station - Burgers' Zoo / Openluchtmuseum
14 Arnhem, Winkelcentrum Kronenburg - 't Duifje
20 Arnhem, Presikhaaf - Elderveld
21 Schaarsbergen IPC - Velp Algemeen Ziekenhuis
44 Arnhem, Centraal Station - IJsseloord II
107 Arnhem, Centraal Station - CIOS

Stadsdienst Nijmegen

1 Lent Steltsestraat - Molenhoek Station
2 Nijmegen, Weezenhof - Plein 1944
3 Nijmegen Sint Maartenskliniek - Wijchen Randweg Noord
4 Nijmegen Sint Maartenskliniek - Wijchen Randweg Noord
5 De Horst Kerk / Breedeweg Kerkplein - Beuningen Aalsterveld
6 Nijmegen, Brabantse Poort - Neerbosch-Oost
7 Nijmegen Brabantse Poort - Berg en Dal Afrika Museum
8 Nijmegen Hatert - Berg en Dal Groot Berg en Dal
9 Nijmegen Centraal Station - Grave Busstation
10 Ringlijn Nijmegen Centraal Station - Heyendaal Heyendaalshuttle
11 Beuningen Aalsterveld - Nijmegen Centraal Station
24 Nijmegen, Centraal Station - Winkelsteeg Spitsbus
25 Nijmegen Centraal Station - Groesbeek Zuidmolen Spitslijn
30 Oosterhout Peperstraat - Nijmegen Centraal Station
125 Ringlijn Ressen P+R Waalsprinter - Nijmegen Kelfkensbos Winkelpendel
325 Bemmel Papenstraat - Nijmegen Heyendaal Waalsprinter; spitsbus

Streekdienst

26 Arnhem Centraal Station - Dieren Station NS
27 Arnhem Centraal Station - Doetinchem OV-Station Arriva concessie Achterhoek-Rivierenland
29 Arnhem Centraal Station - Doetinchem OV-Station Arriva concessie Achterhoek-Rivierenland
31 Arnhem Centraal Station - Nijmegen Centraal Station
33 Arnhem Centraal Station - Nijmegen Centraal Station
34 Velp Gruttostraat - Bemmel Papenstraat
35 Bemmel Papenstraat - Zetten Hoofdstraat
43 Arnhem Centraal Station - Apeldoorn Station NS
51 Arnhem Centraal Station - Wageningen Busstation
57 Kranenburg (D) Mitte - Nijmegen Centraal Station Spitsbus
58 Emmerich Bahnhof - Nijmegen Centraal Station Wordt gereden door NIAG vanuit Duitsland
60 Millingen Centrum - Kleve Bahnhof Wordt gereden door Willi Look vanuit Duitsland
60 Arnhem Centraal Station - Tolkamer Lobede
61 Arnhem Centraal Station - Zevenaar Station NS
62 Arnhem Centraal Station - Duiven Centerpoort Noord
63 Arnhem Station Zuid - Duiven Den Eng Spitslijn
64 Zevenaar Ziekenhuis - Doesburg Kraakselaan
65 Duiven Opaal - Doesburg Kraakselaan
69 Arnhem Ziekenhuis Rijnstate - Tolkamer Lobede Spitslijn
76 Arnhem Centraal Station - Heteren Bretagnesingel Spitslijn
80 Millingen Grenskantoor - Nijmegen Centraal Station
82 Millingen Grenskantoor - Nijmegen Centraal Station
83 Nijmegen Centraal Station - Venlo Busstation / NS I.s.m. Veolia concessie Noord- en Midden-Limburg
85 Nijmegen Centraal Station - Druten Busstation I.s.m. Arriva Achterhoek-Rivierenland
86 Arnhem Centraal Station - Wageningen Business Park / Ede Station Ede-Wageningen
87 Nijmegen Centraal Station - Druten Busstation
88 Arnhem Centraal Station - Elst Kleipeer
91 Arnhem Centraal Station - Apeldoorn Station
99 Nijmegen Centraal Station - Uden Busstation I.s.m. Arriva concessie Oost-Brabant
105 Arnhem Centraal Station - Barneveld Station Centrum Syntus concessie Veluwe
109 Arnhem Centraal Station - Wolfheze Balijeweg
191 Arnhem Golflinks - Woeste Hoeve Schalterdalweg Syntus concessie Veluwe
231s Arnhem Centraal Station - Apeldoorn Station Syntus concessie Veluwe
289 Nijmegen Centraal Station - Druten Busstation
293 Arnhem Zuilesteinlaan/HTS - Apeldoorn Station Syntus concessie Veluwe
300 Arnhem Centraal Station - Nijmegen Universiteit RijnWaalsprinter
400 Arnhem Openluchtmuseum - Zwolle Busstation/NS Syntus concessie Veluwe

Schoolbus

210 Nijmegen Centraal Station - Nijmegen HAN
280 Millingen Grenskantoor - Groesbeek Zuidmolen

Buurtbus

161 Wijchen Station NS - Malden Schoolstraat
162 Beek Kwartelstraat - Malden Schoolstraat
163 Wijchen Mozaiek - Batenburg RK Kerk
164 Groesbeek Stekkenberg - Molenhoek Station
165 Beuningen Kerk - Wijchen Mozaiek
524 Spankeren Dorpsweg - Dieren Cederlaan
560 Herwen Aerdtsedijk - Zevenaar Ziekenhuis
566 Zevenaar Busstation - Spijk Willibrordusweg
589 Doorwerth Winkelcentrum De Weerd - Wolfheze 't Schild
590 Doorwerth Winkelcentrum De Weerd - Wageningen De Tollenkamp

Nachtbus Arnhem

11 Arnhem Willemsplein - Heteren Beemdhof
12 Arnhem Willemsplein - Renkum Melkdam
15 Arnhem Willemsplein - Elst Station NS
16 Arnhem Willemsplein - Duiven Dorp
18 Arnhem Willemsplein - Arnhem Zeelandsingel
19 Arnhem Willemsplein - Bemmel Klein Rome

Nachtbus Nijmegen

12 Nijmegen Centraal Station - Angeren Transformator
13 Nijmegen Centraal Station - Millingen
14 Nijmegen Centraal Station - Wijchen Schoenaker
15 Nijmegen Centraal Station - Druten Busstation
16 Nijmegen, Centraal Station - Lindenholt
17 Nijmegen Centraal Station - Mook Gemeentehuis

Vroege Vierdaagsebussen

401 Beuningen Tiberiuslaan - Nijmegen De Vereeniging
402 Berg en Dal Oude Kleefsebaan - Nijmegen De Vereeniging
404 Wijchen Randweg-Noord - Nijmegen De Vereeniging
405 De Horst Kerkplein - Nijmegen De Vereeniging
406 Nijmegen, Brabantse Poort - De Vereeniging
407 Nijmegen, De Voorstenkamp - De Vereeniging
408 Nijmegen, Hatert-Centrum - De Vereeniging
409 Grave Busstation - Nijmegen De Vereeniging
411 Nijmegen, Fuchsiastraat - De Vereeniging
412 Nijmegen, Tolhuis - De Vereeniging
420 Nijmegen, Camping Winkelsteeg - De Vereeniging
430 Nijmegen, Paul Krugerstraat - De Vereeniging
431 Elden OHRA-Gebouw - De Vereeniging
432 Huissen Grevenveld - Nijmegen De Vereeniging
433 Angeren Geldersche Oord - Nijmegen De Vereeniging
480 Millingen Grenskantoor - Nijmegen De Vereeniging
483 Gennep Busstation - Nijmegen De Vereeniging
485 Beneden-Leeuwen Van Heemstraweg - Nijmegen De Vereeniging

Vierdaagse Nachtbussen

601 Nijmegen Centraal - Beuningen Tiberiuslaan
602 Nijmegen, Centraal - Weezenhof
605 Nijmegen Centraal - De Horst Kerkplein
606 Nijmegen, Centraal - Zwanenveld
607 Nijmegen, Centraal - Lindenholt-Oost
608 Nijmegen, Centraal - Hatert
609 Nijmegen Centraal - Grave Busstation
631 Nijmegen Centraal - Arnhem Kroonse Wal
632 Nijmegen Centraal - Huissen Grevenveld
633 Nijmegen Centraal - Angeren Kamervoort
680 Nijmegen Centraal - Millingen Grenskantoor
683 Nijmegen Centraal - Gennep Busstation
685 Nijmegen Centraal - Beneden-Leeuwen Van Heemstraweg
699 Nijmegen Brabantse Poort - Alverna Recreatiecentrum

Voormalige lijnen

1 Nijmegen Centraal Station - Molenhoek Station 13 december 2009 t/m 11 december 2010
5 Arnhem, De Laar West - Presikhaaf / Elsweide-HAN 13 december 2009 t/m 11 december 2010
6 Arnhem Centraal Station - Heteren Nachtegaalstraat 13 december 2009 t/m 11 december 2010
7 Nijmegen, Brabantse Poort - Brakkenstein 13 december 2009 t/m 11 december 2010
7 Nijmegen Brabantse Poort - Heilig Landstichting Museum Orientalis 12 december 2010 t/m 10 december 2011
10 Arnhem, Centraal Station - Koningskers 13 december 2009 t/m 11 december 2010
12 Nijmegen Centraal Station - Doornenburg de Kol Nachtbus; 13 december 2009 t/m 11 december 2010
19 Arnhem Willemsplein - Bemmel Garage Connexxion Nachtbus; 13 december 2009 t/m 28 augustus 2010
19 Arnhem Willemsplein - Ressen Ressensestraat Nachtbus; 29 augustus 2010 t/m 11 december 2010
24 Ressen P+R Waalsprinter - Nijmegen Sanadome Spitslijn; 13 december 2009 t/m 28 augustus 2010
25 Lent Visveld - Groesbeek Zuidmolen 13 december 2009 t/m 11 december 2010
31 Arnhem Centraal Station - Nijmegen Centraal Station 13 december 2009 t/m 28 augustus 2010
32 Arnhem Centraal Station - Nijmegen Centraal Station 13 december 2009 t/m 28 augustus 2010
33 Arnhem Centraal Station - Nijmegen Heyendaal 13 december 2009 t/m 28 augustus 2010
34 Velp Gruttostraat - Bemmel Papenstraat 13 december 2009 t/m 28 augustus 2010
55 Kleve (D) Bahnhof - Groesbeek Zuidmolen NIAG; 13 december 2009 t/m 29 augustus 2010
55 Kleve Bahnhof - Mook Gemeentehuis NIAG; 30 augustus 2010 t/m 31 februari 2012
64 Zevenaar Busstation/NS - Doesburg Koepoortwal 13 december 2009 t/m 12 december 2010
65 Duiven Station NS - Doesburg Koepoortwal 13 december 2009 t/m 11 december 2010
76 Arnhem Centraal Station - Heteren Brandweerkazerne 13 december 2009 t/m 11 december 2010
88 Elst Kleipeer - Arnhem Centraal Station 13 december 2009 t/m 28 augustus 2010
199 Nijmegen, Centraal Station - Brabantse Poort 3 april 2011 t/m 10 december 2011
109 Arnhem, Centraal Station - Sportcentrum Papendal 28 augustus 2010 t/m 11 december 2010
165 Beuningen Zwembad de Plons - Wijchen Centrum 12 december 2010 t/m 10 december 2011
283 Gennep Busstation - Molenhoek Station Spitslijn; 13 december 2009 t/m 11 december 2010
325 Ringlijn Ressen P+R Waalsprinter - Nijmegen Heyendaal Waalsprinter; 13 december 2009 t/m 10 december 2011
400 Arnhem Centraal Station - Zwolle Station Syntus concessie Veluwe; 12 december 2010 t/m 3 april 2011
589 Doorwerth Winkelcentrum De Weerd - Wolfheze Het Schild Buurtbus; 13 december 2009 t/m 23 juni 2012
590 Doorwerth Winkelcentrum De Weerd - Wageningen De Tollenkamp Buurtbus; 3 juli 2010 t/m 23 juni 2012

Materieel

Rondom Nijmegen worden er 75 nieuwe aardgasbussen vereist, die eventueel na afloop van de korte concessie overgenomen kunnen worden. De trolleybussen die nu in Arnhem rijden, moeten ook in de nieuwe concessie blijven rijden en eventueel worden vervangen door nieuwe trolleybussen. De overige bussen mogen niet ouder dan 12 jaar zijn, waarbij het gemiddelde niet hoger dan 7,5 jaar mag zijn.

Binnen het vervoersgebied worden de volgende bussen ingezet:

Arnhem:

Nijmegen:

Geschiedenis concessie Arnhem Nijmegen

Documenten