Concessie Arnhem Nijmegen (2010-2012)
De concessie Arnhem - Nijmegen omvat het busvervoer van de steden Arnhem en Nijmegen en het streekvervoer rondom beide plaatsen.
Arnhem Nijmegen | |
---|---|
OV-autoriteit | Stadsregio Arnhem-Nijmegen (SRAN) |
Vervoerder(s) | Breng |
Duur | 3 jaar |
Periode | 13.12.2009 - 08.12.2012 |
Concessietabel - Concessiekaart |
Inhoud
Ontstaan concessie
De concessie van de stadsregio Arnhem - Nijmegen ontstond tot 13 december 2009 uit twee aparte concessies: de concessie KAN Noord en de concessie KAN Zuid. De concessie KAN Noord omvatte het busvervoer geconcentreerd rondom Arnhem en werd geëxploiteerd door Connexxion; de concessie KAN Zuid omvatte het busvervoer geconcentreerd rondom Nijmegen en werd geëxploiteerd door Novio.
Het was de wens van de stadsregio om al het busvervoer in de regio tegelijkertijd met het regionale spoorvervoer aan te besteden. Laatstgenoemde concessie komt echter pas in 2013 vrij. Door Europese richtgevingen moest het busvervoer echter opnieuw aanbesteed worden (vanaf december 2009) en kon dit niet worden uitgesteld om zo één grote spoor- en busconcessie uit te geven. Ook was een onderhandse gunning niet mogelijk, waardoor besloten werd om ter overbrugging een korte, tijdelijke concessie uit te schrijven tot december 2012 [1]. Begin april 2009 werd bekend dat de Connexxiondochter Novio, als enige inschrijver, deze concessie mocht gaan uitvoeren [2]. De uitvoering van de concessie ging plaats vinden onder de naam "Breng".
De discussietopics op het forum over deze concessie:
- Concessie KAN/SAN (Arnhem en Nijmegen)
- Concessie KAN/SAN (Arnhem en Nijmegen) deel 2
- Concessie KAN/SAN (Arnhem en Nijmegen) deel 3
- Concessie KAN/SAN (Arnhem en Nijmegen) deel 4
Tijdens de driejarige werd een nieuwe concessie uitgeschreven voor de periode december 2012 - december 2022 [3]. Deze omvatte naast het busvervoer in de regio rondom Arnhem en Nijmegen ook treinserie 30700 tussen de stations van Arnhem en Doetinchem. Op 14 juli 2011 werd bekend dat Connexxiondochter Hermes het vervoer in de stadsregio op zich mocht nemen mits er geen bezwaren van andere vervoersmaatschappijen kwamen [4]. De uitvoering van de concessie vindt wederom plaats onder de naam "Breng".
Het discussietopic op het forum over deze concessie
Eisen en wijzigingen concessie december 2009 - december 2012
Ondanks de korte looptijd van de concessie werden er enkele opvallende eisen gesteld. Zo werd geëist dat de concessiehouder nieuwe bussen bestelde (zie hieronder) maar werd de garantie gegeven dat ze overgenomen zouden gaan worden door de vervoerder die vanaf december 2012 het busvervoer zou overnemen.
Een ander opvallend punt was dat de concessie niet primair gericht was op kostenverlaging maar op kwaliteit. Het bestaande OV-budget bleef beschikbaar. Mochten vervoerders zich voor een lagere prijs inschrijven dan werd deze winst gebruikt voor het financieren van ingediende of in het plan van eisen genoemde opties voor de uitbreiding van het openbaar vervoer. Deze konden dan gerealiseerd worden indien daar voldoende financiële dekking voor was.
Naast deze genoemde harde eisen in de concessie moest de vervoerder actief samenwerken voor verbetering van het OV. Uit de concessie-eisen en wensen zijn een aantal relatief grootschalige uitbreidingen en verbeteringen van het openbaar vervoer voortgekomen:
- Lijn 2 te Arnhem ging met een trolleybus rijden. Hiervoor moest het lijnennet wel iets aangepast worden en werd de spitsfrequentie verlaagd. Daarentegen werd de avond- en weekendfrequentie verhoogd.
- De Heyendaalshuttle (lijn 10) te Nijmegen ging in de winterdienstregeling ook tussen de spitsen in elke vier minuten rijden.
- Trolleybus 5 te Arnhem kreeg een nieuwe aftakking naar de Schuytgraaf. Hiervoor werd de tijdelijke lijn 10 opgeheven.
- De bediening van Lent werd uitgebreid door lijn 25 ook tussen de spitsen in tweemaal per uur naar dit dorp te laten rijden. Deze verbinding werd later overgenomen door lijn 1 die ook 's avonds en in het weekend naar Lent ging rijden.
- Lijn 35 tussen Elst en Bemmel ging doordeweeks ook tussen de spitsen in tweemaal per uur naar Bemmel rijden. Bovendien ging de bus vanaf Elst doorrijden naar Zetten; een traject dat werd overgenomen van lijn 103.
- Lijn 62 tussen Arnhem en Duiven ging te Duiven doorrijden naar industrieterrein Centerpoort Noord.
- Er kwamen twee nieuwe buslijnen ter verbetering van de bereikbaarheid van Doesburg. Dit waren lijnen 64 tussen Zevenaar en Doesburg en 65 tussen Duiven en Doesburg.
- Lijn 87 tussen Nijmegen en Druten ging doorrijden als lijn 42 naar Tiel. Hierdoor ontstond de hele week door een overstaploze verbinding tussen Nijmegen en Tiel.
- In Nijmegen werd een nieuw nachtbusnet geïntroduceerd. Zes lijnen gingen elke vrijdag- en zaterdagnacht tweemaal per uur rijden. Alle nachtlijnen die in Arnhem reden gingen ook op vrijdagnacht rijden.
Tevens werd er geïnvesteerd in hoogwaardig openbaar vervoer (HOV). Dit hield voor deze periode in:
- Lijn 32 van station Arnhem via Huissen en Bemmel naar Nijmegen werd omgezet in lijn 300, de RijnWaalsprinter. Deze buslijn kende een frequentie van viermaal per uur ('s avonds en op zondag tweemaal per uur) wat een groot deel van de week een verdubbeling van de frequentie betekende. Tevens ging de buslijn doordeweeks overdag (en later ook 's avonds) doorrijden naar de Nijmeegse wijk Heyendaal.
- Lijn 325 tussen de P+R Waalsprinter bij Ressen en de Nijmeegse wijk Heyendaal werd definitief opgenomen in het lijnennet van de stadsregio. Eerder reed de lijn alleen bij wijze van proef.
Eisen en wijzigingen concessie december 2012 - december 2022
Één van de opvallende punten aan deze concessie in het opnemen van de treindienst Arnhem - Doetinchem (serie 30700). Op dit traject moet samen gereden gaan worden met Arriva, de houder van de concessie Achterhoek - Rivierenland en daarmee vanaf december 2012 uitvoerder van de treindienst op het traject Arnhem - Doetinchem - Winterswijk. Voor beide trajecten zullen treinstellen van het type GTW worden gebruikt. Tevens geldt het uitgangspunt dat de ritprijs in beide treinen op dezelfde trajecten hetzelfde zal zijn.
Voor het busnet geldt dat het al bestaande lijnennet als uitgangspunt voor de nieuwe concessie geldt. Inschrijvers op de concessie werd gevraagd een voorstel te doen met betrekking tot de ontwikkeling van een HOV lijnennet en de aansluiting ervan op de Stadsregiorail. In de uitgangspunten voor de concessie worden zes HOV-lijnen genoemd:
- 1: Apeldoorn - Arnhem - Huissen - Bemmel - Nijmegen - Nijmegen Heyendaal - Malden (al gerealiseerd tussen Arnhem en Nijmegen Heyendaal)
- 2: Velp - Arnhem - Arnhem Zuid - Elst - Oosterhout - Lent - Nijmegen - Nijmegen Dukenburg
- 3: Westervoort - Arnhem - Wageningen (- Ede)
- 4: Elst / Nijmegen - Zevenaar
- 5: Nijmegen - Kleve
- 6: Nijmegen - Beuningen
Bij de bekendmaking dat Hermes de nieuwe concessie gewonnen heeft werd een en ander bekend over de uitvoering van deze plannen bij het begin van de concessie:
- Lijn 325 (de Waalsprinter) wordt opgenomen in lijn 300 (de RijnWaalsprinter) zodat de frequentie van laatstgenoemde lijn op het deeltraject tussen Bemmel, Ressen en Nijmegen Heyendaal omhoog kan. In de spits wordt voortaan achtmaal per uur gereden tussen Bemmel en Nijmegen Heyendaal.
- Direct vanaf de start van de concessie wordt de tweede van bovenstaande HOV-verbindingen gerealiseerd (tussen Velp en Nijmegen Dukenburg).
Verder werd bekend dat alle bussen in de regio (uitgezonderd de trolleybussen) op aardgas gaan rijden. Er zijn plannen om het trolleynetwerk uit te breiden naar de wijken de Laar Oost en Vredenburg in Arnhem Zuid en naar het Openluchtmuseum in het noorden van Arnhem.
Lijnennet
Materieel
Rondom Nijmegen worden er 75 nieuwe aardgasbussen vereist, die eventueel na afloop van de korte concessie overgenomen kunnen worden. De trolleybussen die nu in Arnhem rijden, moeten ook in de nieuwe concessie blijven rijden en eventueel worden vervangen door nieuwe trolleybussen. De overige bussen mogen niet ouder dan 12 jaar zijn, waarbij het gemiddelde niet hoger dan 7,5 jaar mag zijn.
Binnen het vervoersgebied worden de volgende bussen ingezet:
Arnhem:
- HESS Swisstrolley 3 (Trolleybus)
- Mercedes-Benz Sprinter
- Mercedes-Benz Citaro (geleed)
- VDL Berkhof Ambassador 200
- Berkhof Premier AT 18 (Trolleybus)
- Van Hool AG300T (Trolleybus)
- Volvo Den Oudsten B88 (Trolleybus)
Nijmegen:
Geschiedenis concessie Arnhem Nijmegen
Documenten
- Plan van eisen concessie december 2009
- Nota van Uitgangspunten concessie december 2012
- Plan van eisen concessie december 2012
Bronnen, noten en/of referenties: |
|