Trolleybus

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Trolleybus in Arnhem, met de karakteristieke stroomafnemer en bovenleiding

Een trolleybus is een elektrische bus die door middel van een bovenleiding wordt voorzien van stroom. In Nederland rijden er trolleybussen in Arnhem.

Voor- en nadelen

Één van de grote voordelen van de trolleybus is het ontbreken van uitlaatgassen. Daarbij zijn trolleybussen stiller dan dieselbussen. De exploitatiekosten van een trolley zijn lager dan die van een tram, maar hoger dan die van een gewone bus. De beeldvervuiling door de bovenleidingen van de trolley kan als een nadeel worden gezien. Tevens is de bus gebonden aan een vaste route. Trolleybussen kunnen zijn voorzien van een dieselmotor waarop met een beperkte snelheid een korte afstand overbrugd kan worden om zo minder gevoelig te zijn voor omleidingen en stremmingen.

Trolleybovenleiding

De bovenleiding van een trolleybus bestaat uit twee draden. In tegenstelling tot een tram, waarbij de retourstroom door de rails loopt, is bij een bus hiervoor een tweede draad nodig. Door middel van twee trolleystangen waarop een schoentje is bevestigd, is de bus met de draden verbonden. Vroeger was deze verbinding met een wieltje, vandaar het Engelse woord trolley. Voordeel van deze constructie is dat de bus niet precies onder de draden hoeft te rijden, maar enkele meters kan uitwijken. De schoentjes slijten relatief snel, waardoor deze regelmatig moeten worden vervangen.

Een dergelijk bovenleidingssysteem werd in het verleden voor trams gebruikt. In Amerika is trolley nog altijd synoniem voor tram, ook al hebben de trams geen trolleybovenleiding meer. Wanneer de bovenleidingen van verschillenden trolleylijnen elkaar kruisen of van elkaar aftakken, zijn er wisseltechnieken nodig om te voorkomen dat er kortsluiting optreedt. Trams en treinen kennen dat probleem niet doordat er hier slechts sprake is van één stroomdraad en een enkelvoudig schuitje of sleepstuk dus volstaat.

Trolleybussen in Nederland

In Nederland hebben trolleybussen gereden in Groningen, Arnhem en Nijmegen. In alle drie deze steden was de trolleybus een vervanger van opgeheven tramlijnen. Met de opkomst van de auto verdwenen eind jaren zestig de trolleylijnen in Groningen en Nijmegen, om plaats te maken voor dieselbussen. In Arnhem bleven altijd trolleybussen rijden.

Netwerken