Lijn 92 Bolsward Busstation - Leeuwarden Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 92
Vervoerder(s) Arriva
Concessie Noord- en Zuidwest-Fryslân en Schiermonnikoog
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Citea,
VDL Berkhof Ambassador
Rijdt sinds 2 augustus 1981
Voorganger(s) 2
Frequenties
Spits 2x/uur
Dal 2x/uur
Avond 1x/uur
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 92 staat bij het busstation in Bolsward.

Lijn 92 rijdt van Bolsward via Wommels en Winsum naar Leeuwarden.

Route

Halte
Route 0sBr.svg Bolsward, Busstation (avond/weekend gekoppeld aan lijn 44)  
Route rhlr.svg Bolsward, Bargefenne  
Route rhrr.svg Bolsward, Stoombootkade  
Route rsr.svg Bolsward, Laag Bolwerk  
Route rsr.svg Bolsward, Eekwerdlaan  
Route rsr.svg Bolsward, Ugolaan  
Route rsr.svg Bolsward, Koopman Heeresweg  
Route rsr.svg Burgwerd, Burgwerderhoek  
Route rsr.svg Wommels, Hottingawei  
Route rsr.svg Wommels, De Terp    
Route rsr.svg Wommels, Walpert  
Route rsr.svg Kûbaard, Berkwerterleane  
Route rsr.svg Spannum, Leakwerterwei  
Route rsBr.svg Winsum, Busstation    
Route rsr.svg Huns, Huns Provincialeweg  
Route rsr.svg Hilaard, Hilaard Provincialeweg  
Route rsr.svg Boksum, Boksum Provincialeweg  
Route rsr.svg Leeuwarden, Newtonlaan  
Route rsr.svg Leeuwarden, Zwettestraat  
Route rsr.svg Leeuwarden, Ampèrestraat  
Route rsr.svg Leeuwarden, Snekertrekweg  
Route rsT0.svg Leeuwarden, Busstation  

Geschiedenis

Op 2 augustus 1981 werd bij de FRAM de Mobilofoon in gebruik genomen. Hierbij werden diverse lijnnummers opgehoogd, zodat geen dubbelingen meer in het lijnennet waren en de lijnen enigszins gegroepeerd werden per regio. Het oude lijnnummer 2 werd op die datum vernummerd naar lijn 92. Met uitzondering van licht verschoven vertrek- en aankomsttijden, bleven de route en dienstregeling ongewijzigd; alleen op zondag werd de frequentie teruggebracht naar 1x per 2 uur.

Geschiedenis volgt t.z.t.

In de dienstregeling 1995/1996 werd er van maandag t/m vrijdag overdag elke uur 2x/uur gereden, tussen 7.00-8.00 uur 3x/uur. Op zaterdag en zondag en in de schoolvakanties werd er 1x/uur gereden. 's Avonds werd er alleen gereden tussen Bolsward en Winsum, daarna werd er verder gereden als lijn 91 naar Leeuwarden.

Begin 1996 fuseerden de FRAM en de DVM/NWH tot de nieuwe maatschappij VEONN (Vervoersonderneming Noord-Nederland). De eerste dienstregeling van deze nieuwe maatschappij ging in op 3 november 1996. Op deze datum werd de frequentie van maandag- t/m zaterdagavond en zondagmiddag verhoogd naar een regelmatige uurdienst.

In de dienstregeling 1996/1997 werd elke dag van de week, uitgezonderd de late avond en vroege ochtend op zaterdag en zondag, 1x/uur gereden. Buiten die momenten werd 1x per 2 uur gereden en alleen tussen Bolsward en Winsum. In Winsum bestond aansluiting op lijn 91 naar Leeuwarden.

In de dienstregeling 2003 reed de lijn van maandag t/m vrijdag overdag elk half uur over het hele traject. In de middagspits werd 1x/uur richting Leeuwarden ook via Winsum Dorp gereden. In de avonduren en het weekeinde reed de bus een basisuurdienst over het hele traject, in Winsum werd nog steeds aansluiting geboden op lijn 91.

Op 11 december 2005 werd de route van de Qliner tussen Leeuwarden en Noord-Holland omgeklapt naar Harlingen. Omdat daarmee de verbinding tussen Bolsward en Leeuwarden verdween, ging deze lijn vanaf die datum weer in de avonduren en het weekeinde 1x per uur rijden over het hele traject.

Op 1 januari 2006 verdween de naam NoordNed uit het openbaar vervoer in Friesland en ging de exploitatie verder onder de vlag van Arriva. In deze dienstregeling kwam de routevariant in Winsum niet meer voor in de dienstregeling en was de frequentie in de daluren inmiddels verlaagd naar 1x per uur.

Voormalige route via Winsum Dorp
Halte
Route rsBr.svg Winsum, Provincialeweg  
Route rhlr.svg Winsum, Tsjerkebuorren  
Route rhlr.svg Winsum, Kerk  
Route rhlr.svg Winsum, Kleasterdyk  
Route rsBr.svg Winsum, Provincialeweg  

Geschiedenis volgt t.z.t

Op 9 december 2012 ging de volgende concessie Noord- en Zuidwest-Fryslân van start, nieuw hierbij was dat de concessies Schiermonnikoog en Stadsvervoer Leeuwarden toegevoegd waren. Na de aanbestedingsperiode kwam Arriva als winnaar uit de bus. Met ongewijzigde route werden de meeste ritten in Bolsward doorgekoppeld aan lijn 44, zodat een doorgaande verbinding in stand bleef. Tegelijkertijd werd echter de frequentie aan het einde van de ochtend tot 14:30 verlaagd naar een halfuursdienst en werd de frequentie na 18:30 teruggebracht naar 1x/uur.

Vanaf 14 december 2014 ging de lijn in Leeuwarden via de nieuwe Westelijke Invalsweg rijden. Op het bedrijventerrein aan de westkant kwamen hierdoor enkele haltes te vervallen, maar werden ook nieuwe haltes te vervallen. In de rest van de route en in de dienstregeling vonden verder (vrijwel) geen wijzigingen plaats.

Voormalige route in Leeuwarden
Halte
Route rsr.svg Boksum, Provincialeweg  
Route rsr.svg Leeuwarden, Newtonweg  
Route rsr.svg Leeuwarden, James Wattstraat  
Route rsr.svg Leeuwarden, Ampèrestraat  

Op 6 maart 2016 werd de helft van het aantal spitsritten van lijn 92 versneld via de Provincialeweg. Deze snelle ritten kregen het nieuwe lijnnummer 192.

Van vrijdag 17 t/m zondag 19 augustus 2018 werd volgens een aangepaste dienstregeling gereden vanwege de Reuzen van Royal de Luxe. Lijn 92 en lijn 192 gingen toen beide zowel op vrijdag als in het weekend met een frequentie van 2x/uur rijden.