Lijn 60 Echt Station - Maria Hoop Hofje

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 60
Vervoerder(s) (Kupers i.o.v.) Arriva
Concessie Limburg
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Citea LLE-120
VDL Citea LLE-99
Mercedes-Benz Sprinter
Rijdt sinds 13 december 2020
Voorganger(s) 792
Frequenties
Spits 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond (werkdagen) 1x/uur
Avond (weekend) 1x/uur (OV-lijntaxi)
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/uur (deels OV-lijntaxi)
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 60 rijdt op de Emmastraat in Echt.

Lijn 60 rijdt van Echt via Pey, Pepinusbrug, Koningsbosch en Echterbosch naar Maria Hoop.

Dienstregeling

  • Op werkdagen tot ca. 19:00 uur en op zondag tussen ca. 11:45 en 18:15 uur zijn alle ritten in Echt gekoppeld aan lijn 61 van/naar Roermond.
  • Op zaterdag- en zondagavond na ca. 19:15 uur en op zondagochtend tot ca. 11:45 uur wordt als OV-lijntaxi gereden. De bus dient dan uiterlijk 1 uur van tevoren telefonisch gereserveerd te worden, voor groepen van meer dan 3 personen uiterlijk 24 uur van tevoren.
  • In het weekend begint de eerste rit en op alle dagen eindigt de laatste rit in Maria Hoop bij de halte Hofje.

Overstapmogelijkheden

  • In Echterbosch bestaat bij de halte Prinsenbaan 14/7 aansluiting met de MultiBus van/naar Waldfeucht.

Materieelinzet

  • Op werkdagen na ca. 19:45 uur, op zaterdag tot ca. 19:15 uur en op zondag tussen ca. 11:45 en 19:15 uur wordt deze lijn gereden door Kupers met een 8-persoonsbus. Groepen van meer dan 3 personen wordt verzocht uiterlijk 24 uur van tevoren hun reis telefonisch aan te melden, zodat een groter voertuig kan worden ingezet.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Limburg is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en daarbij binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 1,08 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,71. Deze korting geldt automatisch voor mensen van 65 jaar of ouder en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar indien zij met een persoonlijke OV-chipkaart reizen. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afgelegde afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
Lijnsoort 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023
Bus 0,169 0,171 0,181 0,185 0,186 0,190 0,204
Trein 2e klas 0,186 0,187 0,198 0,202 0,205 0,206 0,220
Trein 1e klas 0,315 0,317 0,335 0,343 0,346 0,349 0,373

OVPay

In de concessie Limburg kan naast de OV-chipkaart ook met OVpay op saldo gereisd worden. Op die manier kunt u met uw bankpas, creditcard, smartphone of smartwatch reizen volgens hetzelfde tarief als met de OV-chipkaart. Ook het in- en uitchecken werkt op dezelfde manier als bij de OV-chipkaart. Let wel op dat er met dezelfde kaart wordt uitcheckt als waarmee er is ingecheckt.

Momenteel kunt u met OVpay enkel reizen op voltarief; OVpay kan de leeftijdskortingen nog niet bepalen.


Mobiel ticket via de Glimble-app

In de concessie Limburg is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Glimble-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Glimble-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten, met 10% korting in de daluren. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig; om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze 15 minuten voor vertrek geldig worden en na afloop van iedere rit nog 30 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kinderen tot 4 jaar

Kinderen die jonger zijn dan 4 jaar reizen onder begeleiding van een volwassene altijd gratis. Zij hebben geen vervoersbewijs nodig.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Echt, Station (ma-vr overdag en zo overdag gekoppeld aan lijn 61)  
Route rsr.svg Pey, Bosstraat  
Route rsr.svg Pey, Wiejerdstraat  
Route rsr.svg Pey, Brugweg/Houtstraat  
Route rsr.svg Pey, Marisheem  
Route rsr.svg Pepinusbrug, Pepinusbrug  
Route rsr.svg Pepinusbrug, Vossenaarderweg  
Route rsr.svg Koningsbosch, Kerkstraat  
Route rsr.svg Koningsbosch, Haverterstraat  
Route rsr.svg Koningsbosch, Deuvenpoelweg  
Route rsr.svg Echterbosch, Prinsenbaan 14/7  
Route rsr.svg Echterbosch, Waldfeuchterbaan 64  
Route rsr.svg Maria Hoop, Waldfeuchterbaan  
Route rrar.svg Maria Hoop, Diergaarderstraat Zuid  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Maria Hoop, Hertestraat  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Maria Hoop, Annendaalderweg  
Route rhrr.svgRoute rlr.svg Maria Hoop, Kerkweg 60  
Route rhrr.svgRoute rlr.svg Maria Hoop, Hofje  
Route rUsr.svg  

Geschiedenis

Op 13 december 2020 werd lijn 792 tussen Echt Station, Koningsbosch en Maria Hoop vervangen door de nieuwe lijn 60. De 8-persoonsbus van lijn 792 bood vaak te weinig capaciteit en zodoende ging op dit traject van maandag t/m vrijdag overdag een grote bus rijden. Saillant detail is dat de buurtbus in verband met de coronapandemie per 18 maart 2020 tijdelijk was opgeheven, zodat het traject naar Maria Hoop na negen maanden überhaupt niet bediend te zijn geweest opeens met een grote bus bediend ging worden. De ritten in de avonduren en in het weekend bleven rijden als OV-lijntaxi. In Koningsbosch ging deze lijn voortaan een gestrekte route rijden via de Kerkstraat en kwam de halte Op de Driessen voor deze lijn te vervallen. Ook werd de op 9 december 2018 vervallen halte Deuvenpoelweg wederom in de route opgenomen. Lijn 792 werd ingekort tot het traject Echt Plats - Echt Station - Koningsbosch en ging voortaan via Slek rijden in plaats van via Pey en Pepinusbrug, maar wel pas vanaf 18 januari 2021. Deze bediende in Koningsbosch wel nog de halte Op de Driessen.

In Koningsbosch was ook een nieuwe halte Centrum gepland in de Kerkstraat, vlak voor de rotonde met de Prinsenbaan. Deze halte is echter nooit aangelegd, werd uiteindelijk dan ook niet in gebruik genomen en verdween na 1 jaar weer geruisloos uit de dienstregeling.

Geplande route in Koningsbosch
Halte
Route rsr.svg Koningsbosch, Haverterstraat  
Route rnr.svg Koningsbosch, Centrum  
Route rsr.svg Koningsbosch, Deuvenpoelweg  

Op 11 december 2022 werden enkele bestaande OV-lijntaxiritten in verband met het hoge aantal reserveringen omgezet in vaste ritten met een 8-persoonsbus door onderaannemer Kupers. Dit betrof de ritten op werkdagen na ca. 19:45 uur, de ritten op zaterdag tot ca. 19:15 uur en de ritten op zondag tussen ca. 11:45 en 19:15 uur. Op zondag waren deze ritten net als op werkdagen overdag in Echt gekoppeld aan lijn 61 van/naar Roermond, met uitzondering van de laatste rit in beide richtingen: deze keerde op zichzelf. Op zaterdag- en zondagavond en op zondag in de vroege ochtend bleven de ritten als OV-lijntaxi rijden.