Lijn 37 Sittard Station - Brunssum Wilhelminastraat

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 37
Vervoerder(s) (BusiNext i.o.v.) Arriva
Concessie Limburg
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Citea LLE-115 Electric
VDL Citea LLE-120
Mercedes-Benz Sprinter City
Mercedes-Benz Sprinter
Rijdt sinds 15 december 2019
Voorganger(s) 37
Frequenties
Spits 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond 1x/uur (tot 22:50)
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 37 rijdt op de Klein Doenraderweg in Doenrade.
Lijn 37 rijdt op de Valderensweg in Doenrade.

Lijn 37 rijdt van Sittard via Windraak en Merkelbeek naar Brunssum.

Dienstregeling

  • Samen met lijn 36 wordt een halfuursdienst geboden tussen Sittard en Brunssum.
  • Op schooldagen wordt deze lijn in de ochtendspits richting Sittard eenmaal versterkt door lijn 637. De routes van beide lijnen zijn gelijk; lijn 637 rijdt in Sittard wel nog door naar de Sportzone.
  • Op werkdagen tot ca. 19:00 uur zijn alle ritten in Brunssum gekoppeld aan lijn 3 van/naar Heerlen, met uitzondering van enkele vroege ritten. Overdag rijden de ritten in Heerlen verder door als lijn 6 naar Eygelshoven, Lückerheide en Kerkrade Busstation.
  • In de avonduren na ca. 19:00 uur en in het weekend wordt in Brunssum een lusroute gereden via de halte Sint Gregoriuskerk. De eerste rit op zondag begint in Brunssum bij de halte Wilhelminastraat.

Materieelinzet

  • Op werkdagen na ca. 19:00 uur wordt deze lijn gereden met een 8-persoonsbus. Groepen van meer dan 3 personen wordt verzocht uiterlijk 24 uur van tevoren hun reis telefonisch aan te melden, zodat een groter voertuig kan worden ingezet.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Limburg is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en daarbij binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 1,08 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,71. Deze korting geldt automatisch voor mensen van 65 jaar of ouder en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar indien zij met een persoonlijke OV-chipkaart reizen. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afgelegde afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
Lijnsoort 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023
Bus 0,169 0,171 0,181 0,185 0,186 0,190 0,204
Trein 2e klas 0,186 0,187 0,198 0,202 0,205 0,206 0,220
Trein 1e klas 0,315 0,317 0,335 0,343 0,346 0,349 0,373

OVPay

In de concessie Limburg kan naast de OV-chipkaart ook met OVpay op saldo gereisd worden. Op die manier kunt u met uw bankpas, creditcard, smartphone of smartwatch reizen volgens hetzelfde tarief als met de OV-chipkaart. Ook het in- en uitchecken werkt op dezelfde manier als bij de OV-chipkaart. Let wel op dat er met dezelfde kaart wordt uitcheckt als waarmee er is ingecheckt.

Momenteel kunt u met OVpay enkel reizen op voltarief; OVpay kan de leeftijdskortingen nog niet bepalen.


Mobiel ticket via de Glimble-app

In de concessie Limburg is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Glimble-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Glimble-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten, met 10% korting in de daluren. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig; om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze 15 minuten voor vertrek geldig worden en na afloop van iedere rit nog 30 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kinderen tot 4 jaar

Kinderen die jonger zijn dan 4 jaar reizen onder begeleiding van een volwassene altijd gratis. Zij hebben geen vervoersbewijs nodig.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route rer.svgRoute 0sTr.svg Sittard, Station  
Route rer.svgRoute rsr.svg Sittard, Toon Hermans Theater  
Route rer.svgRoute rsr.svg Sittard, Stadhuis  
Route rer.svgRoute rsr.svg Sittard, Beukeboomweg  
Route rer.svgRoute rsr.svg Sittard, Irenelaan  
Route rer.svgRoute rsr.svg Sittard, Leyenbroek/Kerk  
Route rer.svgRoute rsr.svg Munstergeleen, Watersley  
Route rer.svgRoute rsr.svg Windraak, Windraak  
Route rer.svgRoute rsr.svg Doenrade, Provincialeweg  
Route rer.svgRoute rsr.svg Merkelbeek, Haagstraat  
Route rer.svgRoute rsr.svg Merkelbeek, Steenweg  
Route rer.svgRoute rsr.svg Merkelbeek, Kerkstraat  
Route rer.svgRoute rsr.svg Brunssum, Loogstraat  
Route rer.svgRoute rsr.svg Brunssum, Kennedylaan/Europalaan  
Route ralr s ralr.svg Brunssum, Merkelbeekerstraat  
Route rhlr.svgRoute rlr.svgRoute rlr.svg Brunssum, Sint Gregoriuskerk  
Route rlr.svgRoute rhrr.svgRoute rsr.svg Brunssum, Dorpstraat  
Route rlr.svgRoute rhrr.svgRoute rhrr.svg Brunssum, Prins Hendriklaan  
Route rlr.svgRoute rhrr.svgRoute rs0.svg Brunssum, Wilhelminastraat (ma-za overdag gekoppeld aan lijn 3)  
Route rsUr.svg  

Geschiedenis

Op 15 december 2019 werd de route geknipt bij station Sittard. Het traject naar de Sportzone ging voortaan rijden als lijn 632 en de route werd doorgetrokken naar Chemelot Campus. Tussen Sittard en Brunssum bleef lijn 37 verder ongewijzigd rijden.

Op 13 december 2020 werd de stadsdienst Parkstad geherstructureerd. Hierbij werd lijn 20 tussen Brunssum, Heerlen en Kerkrade Parkstad Stadion vervangen door de nieuwe lijn 3. De lijnkoppeling van/naar station Heerlen werd onveranderd voortgezet met de nieuwe lijn 3. Voorbij Heerlen traden wel wijzigingen op. De ritten reden niet langer van/naar Kerkrade Parkstad Stadion en Kerkrade Bleijerheide. De ritten uit Sittard gingen van maandag t/m vrijdag overdag vanaf Heerlen wel doorrijden als lijn 6 naar Eygelshoven, Lückerheide en Kerkrade Busstation.

Op 21 februari 2021 werden enkele versoberingen doorgevoerd in de avonduren en op zaterdag. In de avonduren kwamen de ritten vanaf 23:00 uur te vervallen, wat concreet betekende dat in beide richtingen de laatste rit werd opgeheven. Op zaterdagochtend kwamen de ritten voor 08:00 uur te vervallen, wat concreet betekende dat de eerste rit van Brunssum naar Sittard werd opgeheven.

Op 19 juni 2022 werd de halte Stadsschouwburg in Sittard hernoemd naar Toon Hermans Theater.

Op 11 december 2022 werd de route in Doenrade gestrekt. Voortaan werd niet meer door het dorp gereden, maar bleef de lijn op de Provincialeweg, waar de lijn ging stoppen bij de halte Provincialeweg. De halte Valderensweg bleef in gebruik voor lijn 36, de haltes Zwarte Graaf en Limpensweg werden opgeheven. Op zaterdag overdag vervielen de koppelingen in Brunssum met lijn 3 en gingen de ritten net als in de avonduren en op zondag in Brunssum de lusroute rijden via de halte Sint Gregoriuskerk. Om dit mogelijk te maken werden de ritten richting Sittard een kwartier verlaat. Ook werd de materieelinzet gewijzigd. Op werkdagen na ca. 19:00 uur werden de ritten voortaan uitgevoerd met een 8-persoonsbus.

Voormalige route via Doenrade
Halte
Route rer.svgRoute rsr.svg Windraak, Windraak  
Route rer.svgRoute rsr.svg Doenrade, Valderensweg  
Route rer.svgRoute rsr.svg Doenrade, Zwarte Graaf  
Route rer.svgRoute rsr.svg Doenrade, Limpensweg  
Route rer.svgRoute rsr.svg Merkelbeek, Haagstraat