Lijn 36 Sittard Station - Brunssum Wilhelminastraat

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 36
Vervoerder(s) Arriva
Concessie Limburg
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Citea LLE-115 Electric
Rijdt sinds 15 december 2019
Voorganger(s) 36
Frequenties
Spits 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond 1x/uur
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 36 rijdt op de Valderensweg in Doenrade.

Lijn 36 rijdt van Sittard via Windraak, Doenrade, Bingelrade, Jabeek en Schinveld naar Brunssum.

Dienstregeling

  • Samen met lijn 37 wordt een halfuursdienst geboden tussen Sittard en Brunssum.
  • Alle ritten zijn in Brunssum gekoppeld aan lijn 3 van/naar Heerlen, met uitzondering van enkele vroege ritten. Op werkdagen overdag rijden de ritten in Heerlen verder door als lijn 6 naar Eygelshoven, Haanrade en Kerkrade Busstation.
  • Het rondje in Jabeek wordt altijd in dezelfde richting gereden.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Limburg is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en daarbij binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 1,08 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,71. Deze korting geldt automatisch voor mensen van 65 jaar of ouder en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar indien zij met een persoonlijke OV-chipkaart reizen. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afgelegde afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
Lijnsoort 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023
Bus 0,169 0,171 0,181 0,185 0,186 0,190 0,204
Trein 2e klas 0,186 0,187 0,198 0,202 0,205 0,206 0,220
Trein 1e klas 0,315 0,317 0,335 0,343 0,346 0,349 0,373

OVPay

In de concessie Limburg kan naast de OV-chipkaart ook met OVpay op saldo gereisd worden. Op die manier kunt u met uw bankpas, creditcard, smartphone of smartwatch reizen volgens hetzelfde tarief als met de OV-chipkaart. Ook het in- en uitchecken werkt op dezelfde manier als bij de OV-chipkaart. Let wel op dat er met dezelfde kaart wordt uitcheckt als waarmee er is ingecheckt.

Momenteel kunt u met OVpay enkel reizen op voltarief; OVpay kan de leeftijdskortingen nog niet bepalen.


Mobiel ticket via de Glimble-app

In de concessie Limburg is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Glimble-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Glimble-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten, met 10% korting in de daluren. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig; om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze 15 minuten voor vertrek geldig worden en na afloop van iedere rit nog 30 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kinderen tot 4 jaar

Kinderen die jonger zijn dan 4 jaar reizen onder begeleiding van een volwassene altijd gratis. Zij hebben geen vervoersbewijs nodig.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Sittard, Station  
Route rsr.svg Sittard, Toon Hermans Theater  
Route rsr.svg Sittard, Stadhuis  
Route rsr.svg Sittard, Beukeboomweg  
Route rsr.svg Sittard, Irenelaan  
Route rsr.svg Sittard, Leyenbroek/Kerk  
Route rsr.svg Munstergeleen, Watersley  
Route rsr.svg Windraak, Windraak  
Route rsr.svg Doenrade, Valderensweg  
Route rsr.svg Doenrade, Kerk  
Route rsr.svg Doenrade, Achter het Gokken  
Route rsr.svg Bingelrade, Groeneweg  
Route rsNrr.svg  
Route rhlr.svgRoute rhlr.svg Jabeek, Wiegelraderweg  
Route rhlr.svgRoute rhlr.svg Jabeek, Kerk  
Route rsUrr.svg  
Route rsr.svg Jabeek, Etzenrade  
Route rsr.svg Schinveld, Jabeekerstraat  
Route rsr.svg Schinveld, Wilhelminaplein  
Route rsr.svg Schinveld, Brunssummerstraat  
Route rhrr.svg Brunssum, Prins Hendriklaan  
Route rs0.svg Brunssum, Wilhelminastraat (gekoppeld aan lijn 3)  

Geschiedenis

Op 15 december 2019 werd de route geknipt bij station Sittard. Het traject naar de Sportzone ging voortaan rijden als lijn 632 en de route werd doorgetrokken naar Chemelot Campus. Tussen Sittard en Brunssum bleef lijn 36 verder ongewijzigd rijden.

Op 13 december 2020 werd de stadsdienst Parkstad geherstructureerd. Hierbij werd lijn 20 tussen Brunssum, Heerlen en Kerkrade Parkstad Stadion vervangen door de nieuwe lijn 3. De lijnkoppeling van/naar station Heerlen werd onveranderd voortgezet met de nieuwe lijn 3. Voorbij Heerlen traden wel wijzigingen op. De ritten reden niet langer van/naar Kerkrade Parkstad Stadion en Kerkrade Bleijerheide. De ritten uit Sittard gingen van maandag t/m vrijdag overdag vanaf Heerlen wel doorrijden als lijn 6 naar Eygelshoven, Haanrade en Kerkrade Busstation.

Op 21 februari 2021 kwamen de ritten in de avonduren vanaf 23:30 uur te vervallen. Dit betekende concreet dat de laatste rit van Sittard naar Brunssum en de laatste rit van Heerlen en Brunssum naar Sittard werden opgeheven.

Op 19 juni 2022 werd de halte Stadsschouwburg in Sittard hernoemd naar Toon Hermans Theater.