Lijn 27 Kerkrade Parkstad Stadion - Herzogenrath Bahnhof

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 27 in Nederland en Duitsland
Vervoerder(s) BusiNext i.o.v. Arriva
Concessie Limburg
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Parkstad
Materieel Mercedes-Benz Sprinter
Mercedes-Benz Sprinter City
VDL MidCity
Rijdt sinds 11 december 2016
Voorganger(s) 28, 30
Frequenties
Spits 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond (werkdagen) 1x/uur (tot 19:20)
Zaterdag 1x/uur
Zaterdagavond rijdt niet
Zondag rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 27 rijdt bij station Herzogenrath.

Lijn 27 rijdt van Kerkrade Parkstad Stadion via Kerkrade Spekholzerheide, Kerkrade Station, Kerkrade Busstation en Kerkrade Rolduc naar Herzogenrath Stadtmitte.

Let op: verstoring
Wegens werkzaamheden wordt deze lijn in Kerkrade richting Parkstad Stadion omgeleid. Dit zal duren van 26 februari 2024 t/m 21 april 2024, einde dienst, waarna deze lijn weer volgens de normale route zal rijden.

Meer informatie over deze verstoring is te vinden bij de vervoerder.


Legenda: Vervallen halte = Route rXr.svg / Huidige halte = Route rsr.svg / Tijdelijke halte = Route rsTHr.svg

Dienstregeling

  • Op zaterdag eindigt de laatste rit vanaf het Parkstad Stadion in Kerkrade bij het Busstation.

Materieelinzet

  • Op zaterdag wordt deze lijn gereden met een 8-persoonsbus.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Limburg is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en daarbij binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 1,08 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34 % korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,71. Deze korting geldt automatisch voor mensen van 65 jaar of ouder en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar indien zij met een persoonlijke OV-chipkaart reizen. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt het kilometertarief, dat afhankelijk is van de afgelegde afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
Lijnsoort 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024
Bus 0,169 0,171 0,181 0,185 0,186 0,190 0,204
Trein 2e klas 0,186 0,187 0,198 0,202 0,205 0,206 0,220
Trein 1e klas 0,315 0,317 0,335 0,343 0,346 0,349 0,373

OVpay

In de concessie Limburg kan naast de OV-chipkaart ook met OVpay op saldo gereisd worden. Hierdoor kan met een bankpas, creditcard, smartphone of smartwatch gereisd worden volgens hetzelfde tarief als met de OV-chipkaart. Ook het in- en uitchecken werkt op dezelfde manier als met de OV-chipkaart. Let wel op: er dient altijd met dezelfde kaart op dezelfde drager te worden uitgecheckt als waarmee er is ingecheckt.
Momenteel kan met OVpay enkel gereisd worden tegen voltarief; OVpay kan de leeftijdskortingen nog niet bepalen.

Mobiel ticket via de Glimble-app

In de concessie Limburg is het voor alle reguliere bussen ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Glimble-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Glimble-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig; om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze 15 minuten voor vertrek geldig worden en na afloop van iedere rit nog 30 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kinderen tot 4 jaar

Kinderen die jonger zijn dan 4 jaar reizen onder begeleiding van een volwassene altijd gratis. Zij hebben geen vervoersbewijs nodig.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sBr.svg Kerkrade, Parkstad Stadion    
Route rsr.svg Kerkrade, Wenckebachstraat 10  
Route rhlr.svg Kerkrade, Elbereveldstraat  
Route rhrr.svg Kerkrade, Spekhofstraat  
Route rsr.svg Kerkrade, Schoolstraat  
Route rsr.svg Kerkrade, Van de Weijerstraat  
Route rsr.svg Kerkrade, Kampstraat/Kerk  
Route rrar.svg Kerkrade, Schifferheidestraat  
Route rhlTr.svgRoute rXhrr.svg Kerkrade, Station  
Route rarr.svg Kerkrade, Einderstraat  
Route rsBr.svg Kerkrade, Busstation    
Route rhrr.svg Kerkrade, Hoofdstraat  
Route rsr.svg Kerkrade, Kerk  
Route rsr.svg Kerkrade, Rolduc  
Route rsr.svg Kerkrade, Eurode Park  
Route rsGr.svg Grens Nederland - Duitsland  
Route rsr.svg Herzogenrath, Aachener Straße  
Route rsr.svg Herzogenrath, Burgstraße  
Route rhlr.svg Herzogenrath, Wiesenstraße  
Route rsr.svg Herzogenrath, Schütz-von-Rode-Straße  
Route rsr.svg Herzogenrath, Dammstraße  
Route rsT0.svg Herzogenrath, Bahnhof  

Geschiedenis

Op 11 december 2016 ging de volgende concessie Limburg van start, die nu de volledige provincie besloeg. Na het debacle met Abellio werd de concessie aan de tweede winnaar gegund: Arriva. Het lijnennet van Veolia Transport werd hierbij flink aangepast, waarbij het visgraatmodel de basis voor het lijnennet vormt.
Lijn 30 werd gekoppeld aan het traject van lijn 28 tussen het Busstation en het Parkstad Stadion, waardoor lijn 27 ontstond. In tegenstelling tot voorheen werd in de avonduren vanaf ca. 20:00 uur en op zondag 1x/uur als OV-lijntaxi gereden tussen Kerkrade Parkstad Stadion en Kerkrade Busstation. Het traject naar Herzogenrath werd dan niet bediend.

Op 9 december 2018 werd in Kerkrade de halte Kaalheiderplein aan de route toegevoegd.

Op 13 december 2020 werden van maandag t/m zaterdag de laatste twee ritten van/naar Herzogenrath omgezet in een OV-lijntaxi, waarbij op zaterdag de laatste rit in beide richtingen ook ingekort werd tot het traject tussen Kerkrade Parkstad Stadion en Kerkrade Busstation. Richting Herzogenrath reed de eerste van deze twee ritten wel nog als vaste rit van Kerkrade Parkstad Stadion naar Kerkrade Busstation, om vanaf Kerkrade Busstation als OV-lijntaxi te gaan rijden. Daarnaast werden alle vaste ritten van deze lijn voortaan gereden met een 8-persoonsbus.

Op 21 februari 2021 werden vrijwel alle OV-lijntaxiritten opgeheven. Dit betrof alle ritten in de avonduren vanaf 19:00 uur en op zondag. Aan het begin van de avond bleef nog één rit van/naar Herzogenrath als OV-lijntaxi rijden, waarbij de rit naar Herzogenrath nog steeds als vaste rit van Kerkrade Parkstad Stadion naar Kerkrade Busstation reed, om pas vanaf Kerkrade Busstation als OV-lijntaxi te gaan rijden. Op zaterdagochtend kwamen de ritten voor 08:00 uur te vervallen, wat concreet betekende dat in beide richtingen de eerste rit werd opgeheven.

Op 11 december 2022 werd de materieelinzet aangepast. Op werkdagen tussen ca. 8:15 en 11:15 uur werd voortaan met een midibus gereden in plaats van met een 8-persoonsbus. Daarvoor werd het materieel uitgewisseld met lijn 46, die op die tijdstippen juist met een 8-persoonsbus ging rijden in plaats van met een midibus.

Op 10 december 2023 werd de inzet van de midibus uitgebreid tot de gehele dag op werkdagen, wat mogelijk werd doordat lijn 46 werd opgeheven en vervangen door een nieuwe lijn 10 die met een grote bus ging rijden. Ook werd het concept OV-lijntaxi opgeheven. Op werkdagen werd de laatste rit naar/van Herzogenrath omgezet naar een vaste rit; op zaterdag kwam deze laatste rit in verband met het geringe gebruik te vervallen. In Kerkrade werd de route van deze lijn tussen Spekholzerheide en het Busstation verlegd via het Station. Hiertoe werd een nieuwe halte Schifferheidestraat in gebruik genomen in de Schifferheidestraat ter hoogte van de T-splitsing met de Parkstraat, nabij het crematorium Schifferheide. De halte Heiveldstraat werd opgeheven. De overige haltes bleven bediend door lijn 1, lijn 2 en lijn 601. Bij het Eurode Park in Kerkrade werd niet langer via de Chorherrenweg gereden; in plaats daarvan werd de halte Eurode Park verplaatst naar de Roderlandbaan.

Voormalige route in Kerkrade
Halte
Route rsr.svg Kerkrade, Kampstraat/Kerk  
Route rsr.svg Kerkrade, Heiveldstraat  
Route rsr.svg Kerkrade, Kaalheiderplein  
Route rsr.svg Kerkrade, Gaia ZOO  
Route rsr.svg Kerkrade, Kerkradersteenweg  
Route rsr.svg Kerkrade, Zuyderland MC  
Route rsBr.svg Kerkrade, Busstation