Lijn 27 Kerkrade Parkstad Stadion - Herzogenrath Bahnhof

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 27 in Nederland en Duitsland
Vervoerder(s) BusiNext i.o.v. Arriva
Concessie Limburg
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Parkstad
Materieel Mercedes-Benz Sprinter
Rijdt sinds 11 december 2016
Voorganger(s) 28, 30
Frequenties
Spits 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond (werkdagen) 1x/uur (deels OV-lijntaxi, tot 19:20)
Zaterdag 1x/uur
Zaterdagavond 1x/uur (deels OV-lijntaxi, tot 19:20)
Zondag rijdt niet
Zondagavond rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 27 rijdt bij station Herzogenrath.

Lijn 27 rijdt van Kerkrade Parkstad Stadion via Kerkrade Spekholzerheide, Kerkrade Busstation en Kerkrade Rolduc naar Herzogenrath Stadtmitte.

Dienstregeling

  • Buiten de vakanties wordt deze lijn tussen het Parkstad Stadion en Rolduc eenmaal versterkt door lijn 627: in de ochtendspits naar Rolduc, om ca. 14:30 naar het Parkstad Stadion. Tussen de haltes Parkstad Stadion en Van de Weijerstraat verschillen de routes van beide lijnen en richting Rolduc wordt alleen door lijn 27 de halte Kaalheiderplein bediend.
  • De laatste rit vanaf Kerkrade Parkstad Stadion rijdt als vaste rit tot Kerkrade Busstation en vervolgens als OV-lijntaxi van Kerkrade Busstation naar Herzogenrath. De laatste rit van Herzogenrath naar Kerkrade Parkstad Stadion rijdt volledig als OV-lijntaxi.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Limburg is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,99 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
Lijnsoort 2017 2018 2019 2020 2021
Bus 0,169 0,171 0,181 0,185 0,186
Trein 2e klas 0,186 0,187 0,198 0,202 0,205
Trein 1e klas 0,315 0,317 0,335 0,343 0,346

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sBr.svg Kerkrade, Parkstad Stadion    
Route rsr.svg Kerkrade, Wenckebachstraat 10  
Route rhlr.svg Kerkrade, Elbereveldstraat  
Route rhrr.svg Kerkrade, Spekhofstraat  
Route rsr.svg Kerkrade, Schoolstraat  
Route rsr.svg Kerkrade, Van de Weijerstraat  
Route rsr.svg Kerkrade, Kampstraat/Kerk  
Route rsr.svg Kerkrade, Heiveldstraat  
Route rsr.svg Kerkrade, Kaalheiderplein  
Route rsr.svg Kerkrade, Gaia ZOO  
Route rsr.svg Kerkrade, Kerkradersteenweg  
Route rsr.svg Kerkrade, Zuyderland MC  
Route rsBr.svg Kerkrade, Busstation    
Route rhrr.svg Kerkrade, Hoofdstraat  
Route rsr.svg Kerkrade, Kerk  
Route rsr.svg Kerkrade, Rolduc  
Route rsr.svg Kerkrade, Eurode Park  
Route rsGr.png Grens Nederland - Duitsland  
Route rsr.svg Herzogenrath, Aachener Straße  
Route rsr.svg Herzogenrath, Burgstraße  
Route rhlr.svg Herzogenrath, Wiesenstraße  
Route rsr.svg Herzogenrath, Schütz-von-Rode-Straße  
Route rsr.svg Herzogenrath, Dammstraße  
Route rsT0.svg Herzogenrath, Bahnhof  

Geschiedenis

Op 11 december 2016 ging de volgende concessie Limburg van start, die nu de volledige provincie besloeg. Na het debacle met Abellio werd de concessie aan de tweede winnaar gegund: Arriva. Het lijnennet van Veolia Transport werd hierbij flink aangepast, waarbij het visgraatmodel de basis voor het lijnennet vormt.
Lijn 30 werd gekoppeld aan het traject van lijn 28 tussen het Busstation en het Parkstad Stadion, waardoor lijn 27 ontstond. In tegenstelling tot voorheen werd in de avonduren vanaf ca. 20:00 uur en op zondag 1x/uur als OV-lijntaxi gereden tussen Kerkrade Parkstad Stadion en Kerkrade Busstation. Het traject naar Herzogenrath werd dan niet bediend.

Op 9 december 2018 werd in Kerkrade de halte Kaalheiderplein aan de route toegevoegd.

Op 13 december 2020 werden van maandag t/m zaterdag de laatste twee ritten van/naar Herzogenrath omgezet in een OV-lijntaxi, waarbij op zaterdag de laatste rit in beide richtingen ook ingekort werd tot het traject tussen Kerkrade Parkstad Stadion en Kerkrade Busstation. Richting Herzogenrath reed de eerste van deze twee ritten wel nog als vaste rit van Kerkrade Parkstad Stadion naar Kerkrade Busstation, om vanaf Kerkrade Busstation als OV-lijntaxi te gaan rijden. Daarnaast werden alle vaste ritten van deze lijn voortaan gereden met een 8-persoonsbus.

Op 21 februari 2021 werden vrijwel alle OV-lijntaxiritten opgeheven. Dit betrof alle ritten in de avonduren vanaf 19:00 uur en op zondag. Aan het begin van de avond bleef nog één rit van/naar Herzogenrath als OV-lijntaxi rijden, waarbij de rit naar Herzogenrath nog steeds als vaste rit van Kerkrade Parkstad Stadion naar Kerkrade Busstation reed, om pas vanaf Kerkrade Busstation als OV-lijntaxi te gaan rijden. Op zaterdagochtend kwamen de ritten voor 08:00 uur te vervallen, wat concreet betekende dat in beide richtingen de eerste rit werd opgeheven.