Lijn 46 Kerkrade Parkstad Stadion - Heerlen Avantis

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 46 in Nederland en Duitsland
Vervoerder(s) BusiNext i.o.v. Arriva
Concessie Limburg
Lijnsoort Streekbus
Materieel Mercedes-Benz Sprinter City
VDL MidCity
Mercedes-Benz Sprinter
Rijdt sinds 13 december 2020
Voorganger(s) 127
Frequenties
Spits 2x/uur
Dal 2x/uur
Avond rijdt niet
Zaterdag rijdt niet
Zondag rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 46 rijdt van Kerkrade Parkstad Stadion via Kerkrade Roda-Boulevard naar Avantis.

Materieelinzet

  • Tussen ca. 8:15 en 11:15 uur wordt deze lijn gereden met een 8-persoonsbus. Groepen van meer dan 3 personen wordt verzocht uiterlijk 24 uur van tevoren hun reis telefonisch aan te melden, zodat een groter voertuig kan worden ingezet.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Limburg is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en daarbij binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 1,08 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,71. Deze korting geldt automatisch voor mensen van 65 jaar of ouder en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar indien zij met een persoonlijke OV-chipkaart reizen. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afgelegde afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
Lijnsoort 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023
Bus 0,169 0,171 0,181 0,185 0,186 0,190 0,204
Trein 2e klas 0,186 0,187 0,198 0,202 0,205 0,206 0,220
Trein 1e klas 0,315 0,317 0,335 0,343 0,346 0,349 0,373

OVPay

In de concessie Limburg kan naast de OV-chipkaart ook met OVpay op saldo gereisd worden. Op die manier kunt u met uw bankpas, creditcard, smartphone of smartwatch reizen volgens hetzelfde tarief als met de OV-chipkaart. Ook het in- en uitchecken werkt op dezelfde manier als bij de OV-chipkaart. Let wel op dat er met dezelfde kaart wordt uitcheckt als waarmee er is ingecheckt.

Momenteel kunt u met OVpay enkel reizen op voltarief; OVpay kan de leeftijdskortingen nog niet bepalen.


Mobiel ticket via de Glimble-app

In de concessie Limburg is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Glimble-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Glimble-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten, met 10% korting in de daluren. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig; om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze 15 minuten voor vertrek geldig worden en na afloop van iedere rit nog 30 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kinderen tot 4 jaar

Kinderen die jonger zijn dan 4 jaar reizen onder begeleiding van een volwassene altijd gratis. Zij hebben geen vervoersbewijs nodig.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sBr.svg Kerkrade, Parkstad Stadion    
Route rsr.svg Kerkrade, Roda-Boulevard West  
Route rsr.svg Kerkrade, Wiebachstraat  
Route rsr.svg Kerkrade, Beitel  
Route rsr.svg Heerlen, Trilandis/Earl Bakkenstraat  
Route rsGr.png Grens Nederland - Duitsland  
Route rrar.svg Aachen, DocMorris  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Aachen, Honold  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Aachen, Soreter Weg  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Aachen, Hof Bohr  
Route rsGr.pngRoute rsGr.png Grens Duitsland - Nederland  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Heerlen, World Trade Center  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Heerlen, Avantis Business Center  
Route rsUr.svg  

Geschiedenis

Op 13 december 2020 werd lijn 127 tussen Kerkrade Parkstad Stadion en Avantis hernummerd in lijn 46. De route en de dienstregeling bleven ongewijzigd. Er werd wel met groter materieel gereden en de dienst werd voortaan uitgevoerd door BusiNext in plaats van Taxi van Loo.

Op 11 december 2022 werd de materieelinzet aangepast. Tussen ca. 8:15 en 11:15 uur werd voortaan met een 8-persoonsbus gereden in plaats van met een midibus. Daarvoor werd het materieel uitgewisseld met lijn 27, die op die tijdstippen juist met een midibus ging rijden in plaats van met een 8-persoonsbus.

Op 1 februari 2023 werd op het Avantisterrein de halte Hof Bohr naar Duits grondgebied verplaatst en de halte Soreter Weg aan de route toegevoegd.