Standaardstreekbus

Uit OV in Nederland Wiki
(Doorverwezen vanaf DAF MB200)
Ga naar: navigatie, zoeken
Museumbus 1698, een Leyland-Verheul, is in 1981 in dienst gekomen bij de DVM. DVM werd DVM-NWH en dat werd VEONN. Bij de VEONN ging de bus in 1998 uit dienst. Hier is de bus te zien tijdens een excursie naar België.

Vanaf 1966 verscheen een nieuw type bus op de Nederlandse wegen: de standaardstreekbus. Deze bus bleek beeldbepalend te worden voor het Nederlandse streekvervoer in de drie decennia die volgden. Tussen 1966 en 1988 zijn duizenden bussen gebouwd van dit type. Deze grote aantallen werden gebouwd door verschillende carrosseriebouwers, zoals Verheul, Den Oudsten, Jonckheere, Van Hool en Hainje. Zij bouwden bussen op onderstellen van Leyland, DAF en Volvo. De meeste bussen waren standaardwagens (dat wil zeggen 12 meter lang en 2,5 meter breed), maar er zijn ook smalle, korte, gelede en tourbussen gebouwd.

Dit bustype wordt ook vaak, enigszins onterecht, aangeduid als MB200, omdat dat de meeste bussen gebouwd zijn op het DAF MB200 chassis. In het verleden waren LVB of LOB vaak gebruikte namen, naar de handelsnamen van respectievelijk de Leyland-Verheul Bus en de Leyland-Den Oudsten Bus. Exemplaren van zowel de eerste als de laatste serie zijn bewaard gebleven. De eerste series waren Verheul bussen op Leyland Tiger chassis. De laatste bussen zijn gebouwd op Volvo B10M en DAF MB200 chassis. De allerlaatste, de VAD 3931, is inmiddels opgenomen in de collectie van de SVA, evenals bijzondere verschijningen als een gelede wagen, een trolley en een wagen met "KLM-front".

Dit bustype werd in kleine aantallen geëxporteerd. Enkele Belgische pachters reden met dit type, er is een serie aan Israël geleverd en er is een handvol in Frankrijk verzeild geraakt.

Aangezien de laatste in 1988 zijn gebouwd is het type tegenwoordig alleen nog te vinden bij taxibedrijven en museumbusstichtingen.

Nummerreeksen en inzet

Nog in dienst zijn:

BBA-Tours

  • 2133 (cabrio; wordt nu en dan ingehuurd)

TCR

  • 40, 46 (cabrio's; zomerinzet rond Renesse)

Verder zijn er nog standaardstreekbussen actief in Safaripark Beekse Bergen en bij vele particulieren. Daarnaast zijn er nog vele geëxporteerd naar alle uithoeken van de wereld.

Fotogalerij