Harmanni

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Harmanni 66, Mercedes-Benz Jonckheere bus van het NBM te Hoogezand

De Fa. Garage Harmanni & Zonenis een voormalig openbaarvervoerbedrijf uit Assen, van omstreeks 1930 tot 1990 reed men lijndiensten op de stadsdienst van Assen.

Oprichting

In de jaren twintig was J. Harmanni chauffeur bij de DAM te Appingedam. Samen met zijn compagnon Dijkman begon hij voor zichzelf. Ze begonnen rond 1928 samen de Eerste Appingedammer Auto Garage (EAAG) met busdiensten van Delfzijl naar Groningen. Nadat in 1929 de DAM het alleenrecht kreeg om het vervoer in dat gebied te doen vertrokken ze naar Vries en in het begin van de jaren 30 naar Assen. Hier werd begonnen als touringcarbedrijf.

Groei

In 1949 kreeg Harmanni de mogelijkheid om in Assen een stadsdienst te gaan rijden. Daarnaast nam hij van een andere firma de busverbinding over van Assen via Hooghalen naar Westerbork. Tegen deze dagelijkse busverbinding tussen Assen, Hooghalen en Westerbork/Schattenberg gingen de DABO en EDS diverse keren tevergeefs in beroep bij de CVP. Beide bedrijven, gezamenlijk de concessiehouders in dit vervoergebied, vonden dat Harmanni een vervoersverbod overtrad door zich niet te beperken tot het eindpuntenvervoer. Deze bezwaren werden telkens nietig verklaard. Dus de dienst bleef rijden.
Hier werden vanaf 1949 Indische Nederlanders gehuisvest die terug kwamen uit Nederlands-Indië na de onafhankelijkheid van Indonesië. Deze lijn werd in 1951 steeds drukker door de komst van ongeveer drieduizend Molukkers. Het voormalige kamp Westerbork werd nu Woonoord Schattenberg genoemd. Deze lijn zou uiteindelijk bestaan tot eind jaren 60 toen het kamp Schattenberg (opvangcentrum voor Molukkers) werd gesloten.

Harmanni 94, Volvo Jonckheere van het NBM te Hoogezand

Lijnen van Harmanni

Einde van de Harmanni

Het einde van de lijndiensten van Harmanni kwam uiteindelijk op 1 januari 1986 toen het stadsvervoer van Assen werd overgenomen door de DVM. Harmanni bleef nog een aantal jaren verder rijden met zijn touringcars. Uiteindelijk is ook dit deel in 1990 inclusief de 20 bussen verkocht aan touringcarbedrijf Sijpkes te Stadskanaal. Van Harmanni zijn zowel een stadsbus als een touringcar bewaard gebleven. Beiden in het bezit van het Nationaal Busmuseum in Hoogezand.


Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:
  • Hofman, B. (2016) Van Omnibus tot Q-link