EDS

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De Eerste Drentsche Stoomtramweg-Maatschappij (EDS) was een openbaarvervoerbedrijf in Drenthe. Van 1903 toto 1947 exploiteerde ze de tramlijnen Coevorden - Assen en Hoogeveen - Nieuw-Amsterdam met een zijlijn Erm - Ter Apel. Het kruispunt van de tramlijnen lag in Oosterhesselen.

Vanaf 1931 werden de tramdiensten aangevuld met autobuslijnen. De EDS verzorgde sindsdien het openbaar vervoer in Drenthe ten oosten van de spoorlijn Assen – Hoogeveen. Met de overname van de Dedemsvaartsche Stoomtramweg-Maatschappij (DSM) verkreeg de EDS ook het vervoer in Noordoost-Overijssel. De DSM kende al sinds 1924 diverse buslijnen.

Van 1939 tot 1958 kende de EDS een dochteronderneming voor lokaal vervoer tussen Groningen, Haren, Eelde, Paterswolde en De Punt, het Groningsch-Drentsch Snelvervoer (GDS). In 1958 kwam GDS bij de GADO.

Na 1947 werd het vervoer geheel door bussen verzorgd. In 1948 begon de samenwerking met de GADO op de lijn Emmen – Groningen.

Met de vroegere concurrent, de Drentsche Auto-Bus Onderneming (DABO), begon in 1952 de samenwerking met de gezamenlijke exploitatie van de lijn Assen – Groningen. In 1955 volgde een belangengemeenchap met de DABO met een gezamenlijke bedrijfsvoering onder de naam DABO-EDS. Dit leidde in 1963 tot een fusie onder de naam Drentse Vervoer Maatschappij (DVM).

Dienstregelingen

Op de wiki staat onderstaande dienstregeling: