GDS

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Groningsch-Drentsch Snelvervoer (GDS) was een openbaar vervoerbedrijf dat bestond van 1939 tot 1975. De GDS-bussen verzorgden het openbaar vervoer tussen de stad Groningen, Eelde, Paterswolde, De Punt en Haren.

De aandelen van de uit 1896 stammende Tramweg-Maatschappij Groningen-Paterswolde-Eelde werden in 1938 overgenomen door de Eerste Drentsche Stoomtramweg-Maatschappij (EDS) (80%) en de gemeenten Groningen, Haren en Eelde (samen 20%). Naast deze lijn kwam er een concessie voor de exploitatie van de lijn Groningen - Haren - Harenermolen - De Punt. Omdat het vervoer van Groningen naar forenzendorpen als Haren en Eelde een ander karakter had dan het streekvervoer op het Drentse platteland werd het bedrijf een dochteronderneming van de EDS. De naam werd veranderd in Groningsch-Drentsch Snelvervoer.

Later volgden nog verbindingen naar Vliegveld Eelde en Tuindorp Onnen. In 1958 werd de GDS een dochteronderneming van de GADO. In 1975 was er geen reden meer om het bedrijf met circa 10 bussen zelfstandig te laten voortbestaan en werd het geheel door de GADO ingelijfd.