VAGU

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Een bus van de VAGU in Oudewater (OVinBoskoop.nl)

De VAGU (Verenigde Autobusdiensten Gouda-Utrecht) is een voormalig vervoerder, het hoofdkantoor bevond zich in Oudewater.

Ontstaan

De VAGU ontstond op 27 juli 1953 uit een fusie tussen B. Blom uit Gouda en A. Zanen uit Oudewater. Blom exploiteerde een buslijn van Gouda naar Oudewater en A. Zanen een buslijn van Utrecht naar Oudewater.

De doorgaande buslijn op dat moment werd aanvankelijk als lijn C aangeduid, op een later moment werd dit lijn 20. Vanaf 1968 werd de dienstregeling voor het eerst gepubliceerd in de dienstregeling van Westnederland, eerst onder het nummer 85 en later onder het nummer 180.

De lijn was al van meets af aan een succes. Over het hele traject werd een halfuurdienst gereden, met extra ritten in de spitsuren.

Einde

In 1987 ging het bedrijf op in Westnederland. De bedrijfspanden in Oudewater gingen mee over naar Westnederland (later ZWN en Connexxion). Het lijnnummer 180 bleef gehandhaafd bij Connexxion, de extra spitsritten reden eerst onder het nummer 245 en tegenwoordig onder het lijnnummer 280.

Materieel

Het materieel was te herkennen aan de felblauwe kleur. In de jaren '70 werd hier het standaardgeel aan toegevoegd. Het materieel bestond aanvankelijk uit tweedehands bussen van de NZH en NACO. In de jaren 70 en 80 schafte de VAGU zelf ook nieuwe materieel aan, een Leyland-opbouw met zelfdragen carosserie van Domburg en Den Oudsten.