Maarse & Kroon

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Maarse & Kroon (MK), volledige naam N.V. Autobusonderneming Maarse & Kroon, is een voormalige busvervoerder die actief was in de regio's Noordwest-Utrecht, het noorden van Zuid-Holland en het gebied rond Schiphol.

Ontstaan

Maarse & Kroon werd op 1 februari 1923 opgericht als de Fa. Wegman, Kroon en Co. met één bus om een buslijn Rijnsaterwoude - Leimuiden - Leiden te exploiteren: de firma had zijn zetel in Leimuiden. Vrij snel na de oprichting stapte Wegman uit het bedrijf. De uiteindelijke firmanaam ontstond pas in 1947. Kroon had zich echter al in 1939 laten uitkopen.

Overnames

Hoewel de busonderneming op eigen kracht het lijnennet rondom Leimuiden uitbreidde, kwam een aanzienlijk deel van de groei van het bedrijf door de overname van andere busmaatschappijen in de regio. Al in 1927 werd de N.V. Autobusonderneming uit Amstelveen overgenomen. In 1933 werden de twee bedrijven samengevoegd, waarna de officiële vestigingsplaats Amstelveen werd. Voor en zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vele lijndiensten van kleinere busmaatschappijen overgenomen.

Inlijving door NS

Maarse & Kroon, inmiddels statutair gevestigd in Aalsmeer, was tevens een succesvol touringcarbedrijf, maar moest voor de verlieslijdende lijndiensten steeds meer een beroep doen op overheidssubsidies. De firma werd (als een van de laatste particuliere streekvervoerders) op 1 januari 1971 in zijn geheel overgenomen door de Nederlandse Spoorwegen. Op 3 juni 1973 voegde NS Maarse & Kroon samen met de NBM uit Zeist tot een nieuwe N.V. Het nieuwe bedrijf ging verder onder de naam Centraal Nederland.