Concessie Arnhem Nijmegen (2013-2026)
Arnhem Nijmegen | |
---|---|
OV-autoriteit | Stadsregio Arnhem-Nijmegen (SRAN) |
Vervoerder(s) | Hermes (Breng) |
Duur | 10 jaar (optie +2 jaar verlenging) |
Periode | 09.12.2012 - 10.12.2022 |
Concessietabel - Concessiekaart |
De Concessie Arnhem Nijmegen omvat het busvervoer van de steden Arnhem en Nijmegen en het streekvervoer rondom beide plaatsen. De concessie wordt uitgevoerd door Hermes welke onder merknaam Breng rijdt. Naast het busvervoer behoort ook de treindienst Arnhem - Doetinchem tot deze concessie. Breng verzorgt op maandag t/m vrijdag overdag deze treindienst en rijdt samen met de Arriva treindienst van Arnhem naar Winterswijk een kwartierdienst tussen Arnhem en Doetinchem.
Inhoud
Ontstaan concessie
De concessie van de stadsregio Arnhem - Nijmegen volgt op de voormalige concessie Arnhem Nijmegen. Deze liep van 13 december 2009 t/m 8 december 2012 en werd uitgevoerd door Novio onder de merknaam Breng, welke toen nieuw werd geïntroduceerd. Deze korte concessie diende als overbrugging tot de regionale spoordiensten aanbesteed mochten worden omdat de Stadsregio deze graag met het busvervoer bij één vervoerder wilde onderbrengen.
Tijdens deze driejarige werd een nieuwe concessie uitgeschreven voor de periode december 2012 - december 2022 [1]. Deze omvatte naast het busvervoer in de regio rondom Arnhem en Nijmegen ook treinserie 30700 tussen de stations van Arnhem en Doetinchem. Op 14 juli 2011 werd bekend dat Connexxiondochter Hermes het vervoer in de stadsregio op zich mocht nemen mits er geen bezwaren van andere vervoersmaatschappijen kwamen [2]. De uitvoering van de concessie vindt wederom plaats onder de naam "Breng".
Het discussietopic op het forum over deze concessie
Eisen en wijzigingen concessie december 2012 - december 2022
Één van de opvallende punten aan deze concessie in het opnemen van de treindienst Arnhem - Doetinchem (serie 30700). Op dit traject moet samen gereden gaan worden met Arriva, de houder van de concessie Achterhoek - Rivierenland en daarmee vanaf december 2012 uitvoerder van de treindienst op het traject Arnhem - Doetinchem - Winterswijk. Voor beide trajecten zullen treinstellen van het type GTW worden gebruikt. Tevens geldt het uitgangspunt dat de ritprijs in beide treinen op dezelfde trajecten hetzelfde zal zijn.
Voor het busnet geldt dat het al bestaande lijnennet als uitgangspunt voor de nieuwe concessie geldt. Inschrijvers op de concessie werd gevraagd een voorstel te doen met betrekking tot de ontwikkeling van een HOV lijnennet en de aansluiting ervan op de Stadsregiorail. In de uitgangspunten voor de concessie worden zes HOV-lijnen genoemd:
- 1: Apeldoorn - Arnhem - Huissen - Bemmel - Nijmegen - Nijmegen Heyendaal - Malden (al gerealiseerd tussen Arnhem en Nijmegen Heyendaal)
- 2: Velp - Arnhem - Arnhem Zuid - Elst - Oosterhout - Lent - Nijmegen - Nijmegen Dukenburg
- 3: Westervoort - Arnhem - Wageningen (- Ede)
- 4: Elst / Nijmegen - Zevenaar
- 5: Nijmegen - Kleve
- 6: Nijmegen - Beuningen
Bij de bekendmaking dat Hermes de nieuwe concessie gewonnen heeft werd een en ander bekend over de uitvoering van deze plannen bij het begin van de concessie:
- Lijn 325 (de Waalsprinter) wordt opgenomen in lijn 300 (de RijnWaalsprinter) zodat de frequentie van laatstgenoemde lijn op het deeltraject tussen Bemmel, Ressen en Nijmegen Heyendaal omhoog kan. In de spits wordt voortaan achtmaal per uur gereden tussen Bemmel en Nijmegen Heyendaal.
- Direct vanaf de start van de concessie wordt de tweede van bovenstaande HOV-verbindingen gerealiseerd (tussen Velp en Nijmegen Dukenburg). Hoewel bij de start van de concessie inderdaad een begin is gemaakt aan de HOV-lijn, is de lijn zelf uiteindelijk pas gaan rijden op 15 december 2013 onder lijnnummer 331.
Verder werd bekend dat alle bussen in de regio (uitgezonderd de trolleybussen) op aardgas gaan rijden. Er waren plannen om het trolleynetwerk uit te breiden naar Huissen, maar deze zijn verworpen door de gemeenteraad van Lingewaard.
Producten
Breng gaat de verschillende diensten onder enkele verschillende productnamen uitvoeren:
- Breng: reguliere busdiensten
- Breng trolley: trolleybus in Arnhem
- Breng direct: sneldienstbuslijnen en de treindienst Arnhem - Doetinchem
- Breng buurt: buurtbuslijnen
- Breng nacht: nachtbuslijnen
De diensten voor Breng buurt worden uitgevoerd met 8-persoonsbusjes. Bussen voor Breng direct zijn iets luxer uitgevoerd dan de reguliere bussen. Op de nachtlijnen rijden gewone bussen.
Lijnennet
Onderstaand overzicht toont het actuele lijnnetwerk. Voormalige lijnen staan onderaan opgenomen. Voor een lijnnetwerk in een specifiek dienstregelingsjaar kan men de dienstregeling per jaar raadplegen.
Voormalige buslijnen
Voormalige buslijnen per 2 juni 2013
- Lijn 3 Nijmegen Centraal Station - Groesbeek Zuidmolen
- Lijn 16 Nijmegen Centraal Station - Berg en Dal Afrika Museum
Voormalige buslijnen per 15 december 2013
- Lijn 2 Nijmegen Lindenholt West - Oosterhout Peperstraat
- Lijn 13 Nijmegen Sint Maartenskliniek - Wijchen Randweg Noord
- Lijn 15 Nijmegen Centraal Station - Groesbeek Zuidmolen
- Lijn 31 Arnhem IJsseloord 2 / Brekelenkampstraat - Nijmegen Weezenhof
- Lijn 74 Velp Gruttostraat - Bemmel Klein Rome
- Lijn 524 Spankeren Dorpsweg - Dieren Abelenlaan
Materieel
Alle bussen binnen de concessie moeten voldoen aan de strengste milieunormen. In Arnhem worden enkele trolleybuslijnen geëxploiteerd. Alle andere bussen rijden op CNG (aardgas). De bussen voor de stadsdienst Nijmegen zijn overgenomen uit de vorige concessie nadat deze eind 2009 nieuw in dienst kwamen. Voor de streekdiensten werd een volledige nieuwe vloot aangeschaft. Alle bussen zijn laagvloers, bieden plek aan twee rolstoelgebruikers en zijn voorzien van een elektronische rolstoelplank, passagiersairconditioning, informatieschermen met actuele reisinformatie en gratis Wi-Fi. In Nijmegen werd het verschil tussen stads- en streekbussen volledig losgelaten en werden de bussen op alle lijnen door elkaar gebruikt.
Voor de treindienst heeft Breng negen treinstellen bij Stadler van het type GTW besteld. Het gaat bij alle negen treinstellen om driedelige treinstellen. De treinen zijn voorzien van een lage instap, airconditioning, informatieschermen en gratis Wi-Fi.
Breng hanteert een eigen huisstijl en logo. De basiskleur is wit. Bussen van de regio Nijmegen rijden met een roze dak, bussen van de regio Arnhem en de treinen hebben een lichtblauw dak. De naam of logo van vervoerder Hermes komt niet voor op al het materieel.
Alleen bussen van andere vervoerders die deze concessie binnenrijden en versterkingsritten van touringcarbedrijven mogen rijden met dieselbussen en afwijkende configuraties.
Binnen het vervoersgebied worden de volgende bussen ingezet:
Arnhem:
- Berkhof Premier AT 18 (Trolleybus)
- Van Hool AG300T (Trolleybus)
- Volvo Den Oudsten B88 (Trolleybus)
- MAN Lion's City CNG
Nijmegen:
Trein:
- Stadler GTW 2/8 (9 treinstellen)
Dienstregelingen concessie Arnhem Nijmegen per jaar
Bronnen, noten en/of referenties: |
|