Trolleybus in Arnhem

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Trolleynet van Arnhem
Arnhem is de enige Nederlandse stad met een trolleybus. Het trolleynetwerk is eind jaren '40 van de twintigste eeuw ontstaan, nadat in de Tweede Wereldoorlog het tramverkeer tot een eind was gekomen.

Lijnennet Arnhemse trolley

De volgende buslijnen worden in Arnhem over het algemeen met trolleybussen gereden:

 • Lijn 1: Oosterbeek - Station Arnhem Centraal - Velp
 • Lijn 2: De Laar West - Station Arnhem Centraal - Hoogkamp
 • Lijn 3: Burgers' Zoo - Station Arnhem Centraal - Het Duifje
 • Lijn 5: Schuytgraaf - Station Arnhem Centraal - Presikhaaf
 • Lijn 6: De Laar West - Station Arnhem Centraal - Elsweide-HAN
 • Lijn 7: Rijkerswoerd - Station Arnhem Centraal - Geitenkamp

Uitbreiding trolleynet

Hoogkamp

Op 5 en 6 september 2009 hebben tussen het centrale station van Arnhem en de Hoogkamp enkele speciale ritten met een trolleybus gereden, nadat de lijn jarenlang met een dieselbus gereden werd. Wegens rioolwerkzaamheden zouden pas in het voorjaar van 2010 trolleybussen in de reguliere reizigersdienst kunnen gaan rijden; uiteindelijk is dit pas op 29 augustus 2010 gebeurd. Hiervoor heeft lijn 21 het traject van lijn 2 tussen de Hoogkamp en Schaarsbergen overgenomen.

Schuytgraaf

Een andere uitbreiding van het trolleynet was het aanleggen van bovenleiding in de Arnhemse nieuwbouwwijk Schuytgraaf. De trolleybussen gingen rijden als aftakking van lijn 5. Deze aftakking was gepland, na wat vertragingen, april 2010 gereed te komen [1]. Uiteindelijk zijn de bussen pas gaan rijden op 12 december 2010, met ingang van dienstregeling 2011. Gelijktijdig werd de oude buslijn naar de Schytgraaf - lijn 10 - opgeheven. Lijn 5 is uiteindelijk in december 2012 gesplitst in de lijnen 5 en 6, waar lijn 5 de route naar Schuytgraaf voor z'n rekening bleef nemen.

De Laar Oost

Naast deze uitbreidingen waren er ook nog plannen voor trolleyficering van de Arnhemse lijn 4 (Arnhem - Malburgen - Vredenburg - Winkelcentrum Kronenburg). Op een groot deel van het traject hangt nog trolleybovenleiding, maar die is in de huidige toestand niet geschikt voor exploitatie. Medio maart 2012 werd bekend dat de trolleymasten in Vredenburg en Holthuizen waarschijnlijk worden weggehaald. In december 2012 werd de route van lijn 4 uitgebreid; de bus ging voortaan doorrijden naar De Laar Oost, De Laar West, Elderveld en Schuytgraaf. Nadat in maart 2013 een streep werd gezet door de komst van de trolleybus is Huissen is besloten om te kijken of de voor de trolleybus verkregen subsidies ingezet kunnen worden voor de trolleyficering van (een deel van) lijn 4 [2].

Medio december 2013 werd bekend dat Hermes bereid is trolleybus 2 door te trekken naar De Laar Oost [3][4]. Eind januari 2014 heeft de gemeente Arnhem ingestemd met dit voorstel [5]. Vanaf het centraal station volgt de buslijn sinds december 2014 de route van lijn 14 tot aan winkelcentrum Kronenburg. Vervolgens wordt gereden via de route van lijn 7 tot in Rijkerswoerd waar de buslijn aftakt bij de busbrug. Vanaf daar wordt de route van lijn 4 door De Laar Oost gevolgd tot aan de rotonde bij het eindpunt van lijn 6. Hier gaan de ritten van lijn 2 over in ritten van lijn 6. Voor de route zijn twee stukken bovenleiding aangelegd: tussen het De Monchyplein en winkelcentrum Kronenburg en tussen de aftakking met lijn 7 in Rijkerswoerd en het eindpunt. Door de uitbreiding van lijn 2 is de frequentie van lijn 4 in het dal teruggegaan van vier- na tweemaal per uur.

Huissen

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de trolleybus medio 2013 naar Huissen door ging rijden [6]; alleen de gemeenteraad in Huissen moest er nog mee instemmen. Het was de bedoeling dat lijn 3 doorgetrokken zou worden van Het Duifje naar Huissen. Dan kon ook de nieuwbouwwijk Loovelden van openbaar vervoer worden voorzien. Uiteindelijk werd de komst van de trolleybus met veertien stemmen voor en vijftien stemmen tegen verworpen in maart 2013: [7].

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:
 1. De Gelderlander: Trolley Schuytgraaf half jaar later
 2. arnhem.nieuws.nl: Afblazen trolley Huissen gemiste kans voor regio
 3. rijkerswoerd.info: Trolleylijn 2 verlengd naar De Laar Oost
 4. De Gelderlander College wil trolleylijn 2 naar De Laar-Oost
 5. De Gelderlander: Omstreden trolleylijn De Laar-Oost rijdt eind 2014
 6. De Gelderlander: Trolleybus rijdt vanaf volgend voorjaar naar Huissen
 7. Omroep Gelderland: Geen trolley van Arnhem naar Huissen