GTW Breng

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Een GTW Breng op station Amersfoort.

GTW Breng is de naam die Breng heeft gegeven aan zijn treinstellen type GTW. Met ingang van de nieuwe concessie Arnhem Nijmegen op 9 december 2012 rijdt er tussen Arnhem en Doetinchem de dieselversie. Op dit traject rijden deze treinen samen met GTW-treinen van Arriva, de Spurt (dieselversie), die rijden tussen Arnhem en Winterswijk van de concessie Achterhoek-Rivierenland van de Provincie Gelderland.

Deze order van 9 stellen is een door vervoerder Arriva gedane optie bij Stadler Rail bij de bestelling van materieel voor de concessie Achterhoek-Rivierenland, na overleg met de stadsregio Arnhem-Nijmegen. In tegenstelling tot andere aanbestedingen van concessiegebieden in het openbaar vervoer, werd voor de treindienst een specifiek treintype voorgeschreven, namelijk het treintype dat voor de concessie Achterhoek-Rivierenland gekozen was. Vervoerders mochten geen ander materieel bestellen.

De stellen hebben een kleurstelling die overeenkomt met de blauwe streekbussen die in het concessiegebied rijden en kennen een 2 + 2 opstelling. Een toilet is niet aanwezig. De treinstellen zijn tussen september en december 2012 geleverd. De treinen kunnen technisch tot vier treinstellen worden gekoppeld, maar de concessie-eisen schrijven niet langere diensttreinen voor dan 3 treinstellen.