Lijn 6 Arnhem, De Laar West - Elsweide-HAN

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Trolleybus blauw.svg
Trolleylijn 6
Vervoerder(s) Breng (Hermes)
Concessie Arnhem Nijmegen
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Arnhem
Lijnlogo 6 Arnhem.png
Materieel HESS Swisstrolley 3,
HESS Swisstrolley 4
Rijdt sinds 9 december 2012
Voorganger(s) 5
Frequenties
Spits 4x/uur
Spits (vakantie) 2-4x/uur
Dal 4x/uur
Dal (vakantie) 2-4x/uur
Avond 0-2x/uur
Zaterdag 2-4x/uur
Zondag 2x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 6 rijdt op de Jansbinnensingel.

Lijn 6 is een buslijn in Arnhem die van De Laar West via Elderveld en het centraal station naar Elsweide rijdt.

Dienstregeling

  • Op zaterdagochtend voor 10:00 uur wordt tweemaal per uur gereden.
  • Lijn 5 rijdt grotendeels hetzelfde traject als lijn 5 zodat op het gezamenlijke deel de frequentie verdubbeld wordt.
  • Na 20:30 wordt niet meer tussen station Arnhem en Elsweide gereden. In de vakantieperiodes rijdt lijn 6 doordeweeks maar elke dertig minuten tussen station Arnhem en Elsweide.
  • Bij het eindpunt in De Laar West gaat deze buslijn maandag tot en met zaterdag overdag twee keer per uur over in lijn 2; dit geeft reizigers een extra reismogelijkheid naar het centraal station en Hoogkamp. Bovendien zorgt deze koppeling voor een rechtstreekse verbinding tussen Elderveld en winkelcentrum Kronenburg.
  • Lijn 5 rijdt tijdens vakantieperiodes op doordeweekse dagen in het dal slechts tweemaal per uur. Tijdens de zomervakantie wordt ook in de spits en op zaterdag slechts tweemaal per uur gereden op het gehele traject.

Route

Halte
Route 0sr.svg Arnhem, De Laar West/Bredasingel  
Route rsr.svg Arnhem, Woudrichemstraat  
Route rsr.svg Arnhem, Kroonse Wal  
Route rsr.svg Arnhem, Hollandweg  
Route rsr.svg Arnhem, Hillegomweg  
Route rsr.svg Arnhem, Winkelcentrum Elderhof  
Route rsr.svg Arnhem, Bussumstraat  
Route rsr.svg Arnhem, Elderveld/Hagemanswei  
Route rsr.svg Arnhem, Fonteinkruidstraat  
Route rsr.svg Arnhem, De Praets  
Route rrar.svg Arnhem, Rijnstraat  
Route rsTr.svgRoute rsT0.svg Arnhem, Centraal Station  
Route rsBr.svg Arnhem, Willemsplein    
Route rsBr.svg Arnhem, Velperplein    
Route rhlr.svg Arnhem, Stadstheater Arnhem  
Route rsr.svg Arnhem, Rietgrachtstraat  
Route rsr.svg Arnhem, Groen van Prinstererstraat  
Route rsr.svg Arnhem, Hugo de Grootstraat  
Route rsr.svg Arnhem, Maaslaan  
Route rsr.svg Arnhem, Waalstraat  
Route rsr.svg Arnhem, Lange Wal  
Route rsr.svg Arnhem, Keulse Slag  
Route rsr.svg Arnhem, Zuilesteinlaan/HTS  
Route rs0.svg Arnhem, Elsweide/HAN  

Geschiedenis lijn 6

Lijn 6 is ontstaan op 9 december 2012 toen lijn 5 tussen De Laar West / Schuytgraaf en Presikhaaf / Elsweide gesplitst werd. Het traject tussen Schuytgraaf en Presikhaaf bleef bereden worden door lijn 5. Oorspronkelijk kende lijn 6 geen vakantiedienstregeling, maar sinds 14 december 2014 rijdt de buslijn doordeweeks in vakantieperiodes nog maar tweemaal per uur rijden tussen station Arnhem en Elsweide-HAN. Per 24 juli 2016 rijdt lijn 6 tijdens de schoolvakantie in de zomer nog maar tweemaal per uur over het gehele traject. In 2017 wordt deze aangepaste vakantiedienstregeling gedurende de hele zomervakantie, een periode van zeven weken, gereden.

Bediening station - Elsweide

Elsweide is sinds medio jaren 1980 eindpunt van een Arnhemse stadslijn geweest. Vaak werd het eindpunt door lijn 5 aangedaan. In de tijd dat lijn 5 zowel naar Elsweide als naar Presikhaaf ging werden beide eindpunten alternerend bereden.

Samen met de huidige lijn 5 rijdt lijn 6 ongeveer even vaak als de lijn 5 van voor de splitsing te december 2012. Alleen in de spits werd voortaan nog maar achtmaal per uur gereden. De laatste grote frequentiewijzigingen daarvoor waren op 14 december 2008 toen de doordeweekse dalfrequentie van lijn 5 omhoog ging van zesmaal per uur naar achtmaal per uur en op 12 december 2010 toen de zaterdagse frequentie dezelfde verhoging doorging.

Bediening station - Elderveld - De Laar West

De Laar West en Elderveld zijn in het verleden bediend door verschillende buslijnen. Oorspronkelijk werd nog niet via de Nelson Mandelabrug gereden, maar via de Nijmeegseweg en Elden. Elderveld wordt bediend sinds 27 mei 1973. De Laar West werd voor het eerst aangedaan op 22 mei 1977 door lijn 10. Op 17 december 1977 werd voor het eerst de huidige route bereden, destijds nog door lijn 9.

De frequenties hebben in de loop der tijd wat gewisseld. Bij de overgang van lijn 9 in lijn 5 ging de frequentie in het dal omhoog van vier- à zesmaal per uur naar achtmaal per uur en ook op zaterdag werd voortaan tot zesmaal per uur gereden. Toen de aftakking naar Schuytgraaf ontstond op 12 december 2010 werd alternerend gereden in Arnhem Zuid. De Laar West werd daardoor minder bediend. Op maandag tot en met zaterdag overdag kwamen nog maar vier bussen per uur door de wijk en 's avonds en in het weekend twee bussen. Alleen in de spits was er een licht hogere frequentie. Met de komst van lijn 6 was het ook gedaan met de hogere frequentie in de spits.

Bediening met trolleybussen

Sinds 20 mei 1950 rijden er trolleybussen tussen het Willemsplein en de Johan de Wittlaan, eerst onder lijnnummer 3 [1] en later onder lijnnummer 5. Op 20 mei 1962 werd het traject verlengd naar Presikhaaf; er was nog geen aftakking naar Elsweide. Op 16 april 1970 werd de trolleyexploitatie van lijn 5 beëindigd. Deze werd op 21 januari 1987 echter weer hervat, wederom als lijn 5. Er kwam echter ook een aftakking naar Elsweide onder lijnnummer 2. Op 27 mei 1990 gingen de avondritten naar Elsweide van lijn 2 over naar lijn 5. Op 23 mei 1993 gebeurde hetzelfde met de ritten overdag. De bediening van Elsweide vond sindsdien onder lijnnummer 5 plaats totdat op 9 december 2012 de ritten overgenomen werden door lijn 6.

Sinds 6 juni 1984 rijden er trolleybussen naar De Laar West, oorspronkelijk onder lijnnummer 9. Op 6 januari 2002 ging het traject naar De Laar West over naar lijn 5 en op 9 december 2012 gingen de bussen op dit traject rijden onder lijnnummer 6.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:
  1. trolleyclub.nl