Lijn 61 Arnhem Centraal Station - Duiven Centerpoort Noord

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 61
Vervoerder(s) Breng ((TCR i.o.v.) Hermes)
Concessie Arnhem Nijmegen (2013-2022)
Lijnsoort Streekbus
Materieel MAN Lion's City CNG,
Fiat Ducato
Periode 9 december 2012 t/m 12 december 2015
Voorganger(s) 65, 69
Opvolger(s) 12, 61
Frequenties
Spits 0-3x/uur
Dal 0-1x/uur
Avond 0-1x/uur
Zaterdag reed niet
Zondag reed niet

Lijn 61 was een buslijn tussen station Arnhem, het Arnhemse industrieterrein Het Broek, het noorden van Westervoort en industrieterrein Centerpoort Noord te Duiven.

Dienstregeling

  • In de ochtendspits werd tweemaal per uur gereden van station Arnhem naar Centerpoort Noord te Duiven; in omgekeerde richting werd niet gereden.
  • In de middagspits werd tweemaal per uur gereden van Centerpoort Noord naar station Arnhem.
  • Naast deze ritten werd van maandag tot en met vrijdag in het dal, de middagspits en 's avonds nog eenmaal per uur gereden tussen station Westervoort en Centerpoort Noord.
  • Op het traject tussen station Westervoort en Duiven reed ook lijn 66.
  • Enkele ritten werden door TCR gereden in opdracht van Breng, dit gebeurde met MAN Lion's City CNG in de Brenghuisstijl.

Route

Halte
Route 0sTr.svg Arnhem, Centraal Station  
Route rhlr.svg Arnhem, Roermondsplein  
Route rsr.svg Arnhem, Rozet  
Route rsr.svg Arnhem, Broerenstraat  
Route rsr.svg Arnhem, Eusebiusplein  
Route rsr.svg Arnhem, Badhuisstraat  
Route rsr.svg Arnhem, Van Oldebarneveldtstraat  
Route rsr.svg Arnhem, Haven  
Route rsr.svg Arnhem, Dr. C. Lelyweg Zuid  
Route rsr.svg Arnhem, Kleefse Waard  
Route rsr.svg Arnhem, Bruningweg  
Route rsr.svg Arnhem, P. Calandweg  
Route rsr.svg Arnhem, Dr. C. Lelyweg Noord  
Route rsr.svg Arnhem, Blankenweg  
Route rsr.svg Arnhem, Tunnel IJsseloord  
Route rlr.svgRoute 0sTr.svg Westervoort, Station Westervoort  
Route rarr.svg Westervoort, Dorpstraat / Hamersestraat  
Route rhlr.svg Duiven, Nieuwgraaf / Alliander  
Route rsr.svg Duiven, IKEA  
Route rsr.svg Duiven, Nieuwgraaf 31  
Route rsr.svg Duiven, Graafsingel  
Route rsr.svg Duiven, Marketing  
Route rs0.svg Duiven, Centerpoort Noord  

Geschiedenis lijn 61

Tot en met 8 december 2012 reed lijn 61 tussen Arnhem, Westervoort, Duiven en Zevenaar. Wegens de opening van station Westervoort een jaar eerder was lijn 61 op dat traject niet meer nodig; de lage reizigersaantallen op de rest van het traject waren aanleiding om de buslijn geheel te schrappen.

Omdat spitslijn 69 op dezelfde datum kwam te vervallen werd de spitsbediening van industrieterrein Het Broek in Arnhem te laag. Tevens was er de wens om lijn 65 voortaan van en naar Westervoort in plaats van Duiven te laten rijden. Hierdoor zou ook het industrieterrein te Duiven een slechtere bediening krijgen. Besloten werd om een nieuwe lijn 61 in te leggen om de bediening van die twee industrieterreinen te combineren. Hiermee verviel wel de verbinding tussen het dorp Duiven en een deel van het bijbehorende industrieterrein (het overige gedeelte werd nog aangedaan door lijn 62) [1]. Naast dat er in de doordeweeks spits in de drukste richting tweemaal per uur tussen Centerpoort Noord en Arnhem gereden werd reden er oorspronkelijk op doordeweekse dagen (na de ochtendspits) en op zaterdag tweemaal per uur ritten tussen station Westervoort en Centerpoort Noord. Op 2 juni 2013 werd de bediening van lijn 61 ingekrompen. Doordeweeks zouden de ritten van lijn 61 tussen station Westervoort en Centerpoort Noord nog maar eenmaal per uur rijden; op zaterdag kwamen alle ritten te vervallen.

Per 15 december 2013 werd de halte Arnhem, Kortestraat hernoemd naar Arnhem, Rozet. Ook verviel de halte Duiven, Centerpoort Zuid. Per 5 januari 2014 vervielen de haltes Arnhem, Remisestraat en Veilingstraat; deze werden vervangen door de halte Arnhem, Badhuisstraat. Per 31 augustus 2015 ging lijn 61 richting Centerpoort Noord een omleiding rijden te Duiven over de Dijkgraaf en de Fotograaf. De halte Nieuwgraaf / Dijkgraaf kwam op deze omleidingsroute te liggen. Op 25 september 2015 werd de omleidingsroute de nieuwe vaste route en werd de halte Nieuwgraaf / Dijkgraaf hernoemd tot Nieuwgraaf / Alliander.

Per 13 december 2015 ging lijn 61 alleen nog maar rijden tussen station Westervoort en Centerpoort Noord. De avondritten kwamen te vervallen. Doordeweeks overdag ging lijn 61 tweemaal per uur rijden; een deel van deze ritten werd overgenomen van lijn 66. Het traject dat lijn 61 in de spits in Arnhem reed zou voortaan de hele week door gereden gaan worden door de nieuwe lijn 12.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:
  1. http://www2.nijmegen.nl/mmbase/attachments/1321224/C20120529o_3.09Rbr_MB10_Openbaar_vervoer_voorstel_buslijnen_2013.pdf