Zwolle Stadshagen

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Trein blauw.svg
Station Zwolle Stadshagen
Plaats Zwolle
Geopend 15 december 2019
Verkorting Zlsh
FE-code Onbekend
Vervoerder(s) Keolis Nederland
Reisinformatie Actuele vertrektijden

Zwolle Stadshagen is een station aan de spoorlijn tussen Zwolle en Kampen en is geopend op 15 december 2019.

In eerste instantie werd over een station in Stadshagen gesproken in combinatie met de vertramming van het Kamperlijntje. Later bleek de vertramming herhaaldelijk de mist in te gaan doordat er geen gunstig aanbod gerealiseerd kon worden. Er werd daarom besloten om de lijn door middel van treinen te blijven bedienen, bovendien kwam station Zwolle Stadshagen voor in de gemaakte plannen.

Het station zou in eerste instantie op 10 december 2017 in gebruik genomen worden. Echter werd enige dagen voor de opening bekend dat de bodemgesteldheid van de spoorlijn te zwak is waardoor de maximumsnelheid op de lijn 100 km/h in plaats van 140 km/h is. Hiermee paste de stop te Zwolle Stadshagen niet meer in de dienstregeling, waardoor de opening van het station werd uitgesteld. ProRail, Keolis en de provincie Overijssel hebben in 2018 een lange lijst aan oplossingen bedacht. De meeste van deze oplossingen vielen af, doordat er een behoorlijke investering nodig was om ze in praktijk te kunnen brengen. De beste oplossing was volgens ProRail dat er twee machinisten per trein ingezet moesten worden, waardoor in Kampen snel gekeerd kon worden. De provincie Overijssel vond deze oplossing te duur, aangezien er dan structureel meer geld uitgegeven wordt. Verder is de provincie Overijssel van mening dat ProRail een wanprestatie heeft geleverd en zelf de problemen moet oplossen. Dit heeft meerdere malen geleid tot het opschorten van de onderhandelingen. Na de zomer van 2018 zijn de partijen toch weer in gesprek gegaan.

Het station was als proef geopend van 2 tot en met 15 juni 2019. Op 15 december 2019 werd het station uiteindelijk definitief geopend, gelijk met het ingaan van dienstregeling 2020.

Dienstregeling 2020

Richting Zwolle

Vertrek Serie Bestemming Spoor Soort

Vervoerder

.09 8500 Zwolle 1 Sprinter Keolis Nederland
.39 8500 Zwolle 1 Sprinter Keolis Nederland

Richting Kampen

Vertrek Serie Bestemming Spoor Soort

Vervoerder

.21 8500 Kampen 1 Sprinter Keolis Nederland
.51 8500 Kampen 1 Sprinter Keolis Nederland

Let op: bovengenoemde vertrektijden en -sporen kunnen 's avonds of in het weekend anders zijn. Kijk voor meer informatie op de pagina van de desbetreffende treinserie of raadpleeg de reisplanner.

Historische dienstregeling

Bus

Halte.svg
Halte Station Stadshagen
Plaats Zwolle
Concessie(s) Midden Overijssel
Vervoerder(s) Syntus

Tegelijkertijd met de opening van het station is lijn 10 opgericht die enkele malen per dag station Zwolle Stadshagen gaat verbinden met de Deltion Campus. Ook deze lijn zou oorspronkelijk vanaf 10 december 2017 gaan rijden. Door de onverwachte tegenvallers met de opening van het station is deze lijn uiteindelijk pas sinds 15 december 2019 gaan rijden. Deze lijn reed ook tijdens de proef van 2 t/m 15 juni 2019, waarbij de trein ging stoppen op station Stadshagen.

Route
10 Zwolle: Stadshagen - Holtenbroek - Deltion Campus Stadsbus Syntus Gebied.svg

Historische dienstregeling