Lijn 47 Kerkrade Parkstad Stadion - Gulpen Busstation

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 47
Vervoerder(s) Arriva
Concessie Limburg
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Citea LLE-99
VDL Citea LLE-120
Mercedes-Benz Sprinter
Rijdt sinds 10 december 2017
Voorganger(s) 40
Frequenties
Spits 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond 1x/uur (tot 22:45)
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 47 rijdt op de Wittemerweg net buiten het dorp Eys.

Lijn 47 rijdt van Kerkrade Parkstad Stadion via Kerkrade Roda-Boulevard, Simpelveld, Eys en Wittem Nijswiller en Wahlwiller naar Gulpen.

Let op: verstoring
Wegens werkzaamheden wordt deze lijn tussen Simpelveld en Gulpen omgeleid via Nijswiller en Wahlwiller. Dit zal duren van 29 augustus 2022 tot nader bericht, waarna deze lijn weer volgens de normale route zal rijden. Op werkdagen tussen circa 6:00 en 9:30 uur en tussen circa 14:30 uur en 19:00 uur rijdt een extra pendeldienst tussen Simpelveld, Eys en Gulpen.

Meer informatie over deze verstoring is te vinden bij de vervoerder.


Legenda: Vervallen halte = Route rXr.svg / Huidige halte = Route rsr.svg / Tijdelijke halte = Route rsTHr.svg

Dienstregeling

  • Op schooldagen in de ochtendspits wordt deze lijn richting Gulpen éénmaal versterkt door lijn 647. Tussen het Parkstad Stadion en Simpelveld verschillen de routes van beide lijnen.

Materieelinzet

  • Op werkdagen na ca. 19:15 uur, op zaterdag na ca. 20:15 uur en op zondag wordt deze lijn gereden met een 8-persoonsbus. Groepen van meer dan 3 personen wordt verzocht uiterlijk 24 uur van tevoren hun reis telefonisch aan te melden, zodat een groter voertuig kan worden ingezet.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Limburg is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en daarbij binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 1,08 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,71. Deze korting geldt automatisch voor mensen van 65 jaar of ouder en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar indien zij met een persoonlijke OV-chipkaart reizen. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afgelegde afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
Lijnsoort 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023
Bus 0,169 0,171 0,181 0,185 0,186 0,190 0,204
Trein 2e klas 0,186 0,187 0,198 0,202 0,205 0,206 0,220
Trein 1e klas 0,315 0,317 0,335 0,343 0,346 0,349 0,373

OVPay

In de concessie Limburg kan naast de OV-chipkaart ook met OVpay op saldo gereisd worden. Op die manier kunt u met uw bankpas, creditcard, smartphone of smartwatch reizen volgens hetzelfde tarief als met de OV-chipkaart. Ook het in- en uitchecken werkt op dezelfde manier als bij de OV-chipkaart. Let wel op dat er met dezelfde kaart wordt uitcheckt als waarmee er is ingecheckt.

Momenteel kunt u met OVpay enkel reizen op voltarief; OVpay kan de leeftijdskortingen nog niet bepalen.


Mobiel ticket via de Glimble-app

In de concessie Limburg is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Glimble-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Glimble-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten, met 10% korting in de daluren. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig; om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze 15 minuten voor vertrek geldig worden en na afloop van iedere rit nog 30 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kinderen tot 4 jaar

Kinderen die jonger zijn dan 4 jaar reizen onder begeleiding van een volwassene altijd gratis. Zij hebben geen vervoersbewijs nodig.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sBr.svg Kerkrade, Parkstad Stadion    
Route rsr.svg Kerkrade, Roda-Boulevard West  
Route rsr.svg Kerkrade, Wiebachstraat  
Route rsr.svg Kerkrade, Beitel  
Route rsr.svg Heerlen, Beitel/Sourethweg  
Route rsr.svg Simpelveld, Molsberg  
Route rsr.svg Simpelveld, Oranjeplein  
Route rXr.svg Simpelveld, Sint Nicolaasstraat  
Route rXr.svg Simpelveld, Bulkem  
Route rXr.svg Eys, Goedenraad  
Route rXr.svg Eys, Overeys  
Route rXr.svg Eys, Mesweg  
Route rXr.svg Eys, Kerk  
Route rXr.svg Eys, Spoorbrug  
Route rXr.svg Wittem, Klooster  
Route rsTHr.svg Nijswiller, Provinciale Weg N281  
Route rTHhlr.svg Nijswiller, Rijksweg/Provinciale Weg  
Route rsTHr.svg Nijswiller, Nijswiller  
Route rsTHr.svg Wahlwiller, Wahlwiller  
Route rsTHr.svg Wittem, Sinselbeek  
Route rsr.svg Gulpen, Oude Geul  
Route rsB0.svg Gulpen, Busstation    

Geschiedenis

Op 10 december 2017 werd lijn 40 (Sittard - Heerlen - Gulpen) geknipt in Heerlen. Het traject tussen Sittard en Heerlen bleef als lijn 40 rijden en het traject tussen Parkstad Stadion en Gulpen ging vanaf die datum rijden als lijn 47. In tegenstelling tot lijn 40 reed lijn 47 van maandag tot en met zaterdag overdag 1x/uur en werd in Kerkrade niet via Huls gereden, maar via de Roda-Boulevard.

Op 21 februari 2021 werden enkele versoberingen doorgevoerd in de avonduren en in het weekend. In de avonduren kwamen de ritten vanaf 23:00 uur te vervallen, wat concreet betekende dat in beide richtingen de laatste rit werd opgeheven. Op zaterdagochtend kwamen de ritten voor 08:00 uur te vervallen en op zondagochtend kwamen de ritten voor 09:00 uur te vervallen, wat concreet betekende dat in beide gevallen in beide richtingen de eerste rit werd opgeheven.

Vanaf 29 augustus 2022 vonden wegwerkzaamheden plaats tussen Simpelveld en Eys. Tussen Simpelveld en Gulpen werd deze lijn omgeleid via Nijswiller en Wahlwiller. Daarnaast reed op werkdagen tussen ca. 6:00 en 9:30 uur en tussen ca. 14:30 uur en 19:00 uur een pendelbus tussen Eys en Gulpen, t/m 23 december 2022. Tijdens het grootste deel van de kerstvakantie reed de pendelbus niet. Vanaf 4 januari 2023 reed de pendelbus op dezelfde tijdstippen als voorheen, maar dan tussen Simpelveld en Eys.

Op 11 december 2022 werd de materieelinzet aangepast. Op werkdagen na ca. 19:15 uur, op zaterdag na ca. 20:15 uur en op zondag werd voortaan met een 8-persoonsbus gereden.