Lijn 35 Sneek Station NS - Wommels Hottingawei

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Belbus-grijs-opgeheven.svg
Voormalige belbuslijn 35
Vervoerder(s) FRAM (1974 - 1995),
VEONN (1996 - 1999),
NoordNed (1999 - 2005),
Arriva (2006),
Connexxion (2006 - ...)
Regio Zuidwest-Friesland
Lijnsoort Belbus
Materieel Onbekend
Periode 10 november 1974 t/m 28 mei 1983
iig. 1988 - 2007
Voorganger(s) 35
Opvolger(s) BUSTAXI
Frequenties
Spits 1x/uur (vaste lijndienst)
Spits (vakantie) 1x/2 uur
Dal 0-1x/uur (deels vaste lijndienst)
Dal (vakantie) 1x/2 uur
Avond 1x/2 uur
Zaterdag 1x/2 uur
Zondag 1x/2 uur

Lijn 35 reed van Sneek via Ysbrechtum, Hidaard, Roodhuis en Oosterend naar Wommels.

Route

Route is niet compleet

Halte
Route 0sTr.svg Sneek, Station  
Route rsr.svg Sneek, Bolswarderweg  
Route rsr.svg Sneek, Ielanen  
Route rsr.svg Ysbrechtum, Schoonoord  
Route rsr.svg Ysbrechtum, Epemaweg  
Route rsr.svg Tirns, Tirns  
Route rsr.svg Hidaard, De Klieuw  
Route rsr.svg Hidaard, Hidaard  
Route rsr.svg Roodhuis, Roodhuis  
Route rsr.svg Lutkewierum, Lutkewierum  
Route rsr.svg Rien, Rien  
Route rsr.svg Itens, Kerk  
Route rsr.svg Oosterend, Stittenserlaene  
Route rsr.svg Wommels, De Terp    
Route rs0.svg Wommels, Hottingawei  

Geschiedenis

Op 10 november 1974 kwam het traject Wommels - Franeker van lijn 35 te vervallen. Tussen Sneek en Wommels bleef lijn 35 vrijwel ongewijzigd rijden en tussen Franeker en Tzum kwam nog een vervanging in de vorm van lijn 75. Op het overgebleven traject bleven de route en dienstregeling grotendeels ongewijzigd gehandhaafd.

Op 29 mei 1983 werd in de driehoek Leeuwarden - Bolsward - Sneek het concept BUSTAXI geïntroduceerd. Inwoners van de plaatsen in dit gebied moesten voor een busreis voortaan bellen met de centrale in Sneek en deze deelde dan mee wanneer het busje zou arriveren voor de rit. Alle vaste buslijnen in dit gebied werden dientengevolge opgeheven.


In de dienstregeling 1988/1989 reed deze lijn inmiddels weer; nu als belbus. Reizigers konden bij de haltes Station en Bolswarderweg altijd wachten op het busje. Voor de overige haltes moest minimaal één uur van tevoren gereserveerd worden. De frequentie lag van maandag t/m vrijdag overdag en zaterdagmiddag op 1x per 90 minuten, op zaterdagochtend 1x per 2 uur en op zondag reden maar drie ritten in beide richtingen.

Geschiedenis volgt t.z.t.

Begin 1996 fuseerden de FRAM en de DVM/NWH tot de nieuwe maatschappij VEONN (Vervoersonderneming Noord-Nederland). De eerste dienstregeling van deze nieuwe maatschappij ging in op 3 november 1996. Vanaf deze datum ging de lijn ook in de avonduren 1x per 2 uur rijden, hetzij dat deze ritten dan wel gereserveerd moesten worden.

In de dienstregeling 1998/1999 werd op maandag t/m vrijdag in de (brede) spitsuren als vaste bus gereden, behalve voor reizigers uit IJsbrechtum, Tirns en Hidaard. Zij dienden altijd te reserveren. In de daluren, vakantieperioden en het weekeinde werd altijd als belbus gereden.

In de dienstregeling 2003 werd in de (brede) spitsuren over het hele traject als vaste lijndienst gereden. Reizigers uit IJsbrechtum, Tirns en Hidaard hoefden niet langer te reserveren. Op overige momenten bleef de belbus rijden.

Op 1 januari 2006 verdween de naam NoordNed uit het openbaar vervoer in Friesland en ging de exploitatie verder onder de vlag van Arriva. In deze dienstregeling reed in de ochtendspits één vaste rit in beide richtingen en in de middagspits één vaste rit naar Wommels; op alle overige momenten werd als belbus gereden. In de spitsuren werd 1x per uur gereden en op alle overige tijdstippen, behalve 's avonds, 1x per 2 uur.

Op 10 december 2006 werden de bestaande concessies Noord-Fryslân en Zuidwest-Fryslân samengevoegd tot één grote concessie en deze werd na de aanbesteding gegund aan Connexxion die hier voortaan ging rijden onder de noemer Frysker. Aanvankelijk werk de bestaande dienstregeling van Arriva voortgezet.
Op 7 januari 2007 kwamen vrijwel alle ritten te vervallen. Alleen in de ochtendspits bleef één rit in beide richtingen rijden en in de middagspits bleef één rit Sneek van Wommels rijden, maar niet terug. De reserveringsplicht vanuit Hidaard en Ysbrechtum kwam eveneens te vervallen.

Het is onbekend wat verder met deze lijn is gebeurd.


Voormalige route(s)

Voormalige route in 1975

Halte
Route 0sTr.svg Sneek, Station  
Route rsr.svg Scharnegoutum, Scharnegoutum  
Route rsr.svg Lutkewierum, Lutkewierum  
Route rsr.svg Rien, Rien  
Route rsr.svg Itens, Itens  
Route rsr.svg Oosterend, Oosterend  
Route rs0.svg Wommels, 't Noard