Dienstregeling concessie Provincie Utrecht 2017

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Op 11 december 2016 ging de concessie provincie Utrecht in. Syntus neemt het vervoer in dit gebied over. Hierbij vonden op diverse lijnen omvangrijke wijzigingen plaats die hieronder zijn samengevat.

Wijzigingen per lijn

Stadsdienst Amersfoort/Leusden

Voortaan wordt vanaf halte Stadhuis een lusroute via de Isselt, Birkhoven Park en het Soesterkwartier gereden. Tot 13.00 uur wordt heen via de Isselt en terug via het Soesterkwartier gereden, na 13.00 uur is de route precies andersom. De laatste bus rijdt voortaan al rond 22.30 uur.

Deze lijn komt in de plaats van lijn 2, echter wordt niet meer via Hoogland maar via de Bunschoterstraat gereden. De route door Hoogland wordt overgenomen door lijn X4. De frequenties bleven nagenoeg gelijk, wel werd een kerst- en zomervakantiedienstregeling geïntroduceerd.

Deze lijn is nagenoeg ongewijzigd. Op doordeweekse avonden wordt voortaan nog maar tot 20.00 uur 4x/uur gereden en op zaterdagochtend start de kwartiersdienst voortaan al om 10.30 uur. In de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag ging voortaan de nieuwe nachtlijn N3 op de route tussen het station en Vathorst rijden.

Deze lijn komt in plaats van lijn 4, echter wordt niet meer via Schothorst en Zielhorst maar via Hoogland gereden. De route door Schothorst en Zielhorst wordt overgenomen door lijn 7. In de ochtendspits en op maandag- t/m zaterdagmiddag wordt voortaan 6x/uur gereden.

Deze lijn is nagenoeg ongewijzigd. Doordeweeks wordt voortaan nog maar tot 20.00 uur 4x/uur gereden.

Deze lijn is nagenoeg ongewijzigd. Op doordeweekse avonden wordt voortaan tot 21.00 uur 4x/uur gereden en in de kerst- en zomervakantie wordt 4x/uur i.p.v. 6x/uur gereden.

Deze nieuwe lijn neemt de route van lijn 4 door Schothorst en Zielhorst over. Na Zielhorst wordt verder gereden naar Vathorst. De kwartiersdienst in de avond wordt voortaan nog maar tot 20.00 uur gereden en in de zomervakantie gaat de frequentie in de ochtendspits, vroege avond en op zaterdag omlaag naar 2x/uur. De ritten na 22.30 uur rijden nog slechts tussen het centraal station en station Schothorst.

Deze lijn is nagenoeg ongewijzigd. In de zomer- en kerstvakantie wordt voortaan nog maar 2x/uur gereden.

De nieuwe hoogfrequente lijn 17 vervangt de lijnen 77 en 78 via een gestrekte route waarbij niet meer via de wijk Munnikhove en de Torenakkerweg gereden wordt. Ook de route via De Biezenkamp vervalt hierbij. De frequentie wordt fors verhoogd naar 8x/uur in de spitsrichting, altijd 4x/uur in de daluren, 4x/uur op zaterdag en 2x/uur op zondag. 's avonds wordt ook langer in een kwartiersdienst doorgereden. In de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag gaat de nieuwe nachtlijn N17 rijden tussen Amersfoort en Leusden via Liendert.

Deze lijn is ongewijzigd.

Deze nieuwe spitslijn rijdt non-stop via Kersenbaan en A28 van het station en centrum in Amersfoort naar bedrijventerrein De Horst in Leusden.

Stadsdienst Woerden

De stadsdienst van Woerden wordt opnieuw opgezet. Voortaan rijdt lijn 3 vanuit het centrum via de bestaande route naar het station en dan door naar Molenvliet. Daarvandaan wordt dezelfde route terug gereden. 's Avonds en op zondag werd alleen nog in de zomervakantie gereden. De rest van het jaar wordt de avond- en zondagsbediening van Molenvliet verzorgd door lijn 102.

De stadsdienst van Woerden wordt opnieuw opgezet. Voortaan rijdt lijn 5 de voormalige route van lijn 3/4 door het Schilderskwartier en Centrum en daarna een nieuwe route door het Staatsliedenkwartier en Waterrijk ter vervanging van lijn 103. Vanaf de zuidzijde van het station wordt verder naar Montfoort en Oudewater gereden in plaats van de huidige lijnen 104 en 105. 's Avonds en op zondag werd alleen nog in de zomervakantie (binnen Woerden) gereden. De rest van het jaar wordt de avond- en zondagsbediening van Molenvliet verzorgd door lijn 102.

Stadsdienst Mijdrecht

Deze nieuwe lijn neemt het rondje van de lijnen 123 en 126 door de wijk Twistvlied in Mijdrecht over. Voortaan wordt hier nog maar in één richting gereden, maar de frequentie gaat op diverse momenten wel omhoog.

Streeklijnen

Deze lijn blijft grotendeels gelijk, maar gaat wel veel vaker rijden. Tussen Utrecht en Doorn worden extra spitsritten ingelegd en de ritten van lijn 81 tussen Driebergen en Veenendaal worden in deze lijn opgenomen. De frequentie gaat daarmee naar tot 6x/uur tussen Utrecht en Doorn en overdag altijd 4x/uur tussen Utrecht en Elst. 's avonds blijft 2x/uur gereden worden aangevuld met een uurdienst Leersum - Veenendaal.

De nachtelijke ritten worden voortaan als lijn N50 gereden en rijden voortaan ook in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Deze lijn wordt in Amersfoort doorgetrokken naar het Meander Medisch Centrum, behalve in de ochtendspits en op zondag. Op zaterdag wordt voortaan overdag 2x/uur de gehele route gereden en tussen Driebergen-Zeist en Doorn wordt de route van lijn 81 via de Arnhemsebovenweg overgenomen.

De route van deze lijn blijft ongewijzigd, maar de frequenties gaan fors omhoog. Voortaan wordt altijd 2x/uur tussen Amersfoort en Hilversum gereden. Van maandag t/m zaterdag overdag wordt tussen Amersfoort en Soestdijk Noord 4x/uur gereden, in de spitsen 8x/uur. 's ochtends rijden twee ritten van Soest naar Hilversum met twee bussen achter elkaar.

Deze nieuwe nachtlijn gaat in de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag rijden van Amersfoort via Soest naar Baarn. Richting Amersfoort wordt non-stop gereden.

Deze lijn wordt ingekort tot een stadslijn in Soest en rijdt voortaan niet meer 's avonds en op zondag.

De halte Polynorm heet voortaan Bisschopsweg en de vakantiedienstregeling wordt voortaan ook in de kerstvakantie gereden. In de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag gaat voortaan nachtbus N76 dezelfde route rijden.

Lijn 80 wordt ingekort tot Rhenen en rijdt van maandag t/m vrijdag niet meer overdag, dan wordt hij vervangen door lijn X80 en zorgt lijn 82 voor de bediening van Leusden Tabaksteeg. In de spitsen wordt de frequentie tussen Amersfoort en Renswoude verhoogd naar 4x/uur en van maandag t/m zaterdag wordt voortaan altijd 2x/uur gereden tussen Veenendaal en Rhenen.

Deze lijn gaat in Amersfoort voortaan weer via de Blekerssingel rijden en neemt de bediening van Tabaksteeg in Leusden over van lijn 80 die doordeweeks niet overdag rijdt. In de daluren wordt de frequentie verhoogd naar 2x/uur maar op zaterdag wordt niet meer gereden.

Deze lijn wordt ingekort tot een stadslijn in Veenendaal. Voortaan wordt wel altijd 2x/uur gereden en worden ook ritten op zaterdag toegevoegd.

Deze nieuwe nachtlijn gaat in de nacht van zaterdag op zondag van Utrecht via de A12 naar Veenendaal rijden.

Deze lijn ontstaat uit een samenvoeging van de lijnen 102 en 103 tot één hoogfrequente lijn. De frequentie bleef hierbij ongeveer gelijk. 's Avonds en op zondag werd voortaan doorgereden naar Woerden Molenvliet.

De nachtlijn N102 vervangt lijn 402 en gaat voortaan ook in de nacht van vrijdag op zaterdag rijden. Ook wordt de route omgelegd via station Leidsche Rijn en de Centrumboulevard.

Deze lijn wordt in de spitsuren doorgetrokken naar IJsselstein, Lage Dijk-Noord. In de daluren gaat doorgereden worden naar Nieuwegein. Dit trajectdeel wordt overgenomen van de opgeheven lijn 104.

De frequenties in de spits worden fors verhoogd door de integratie van lijn 207. Voortaan wordt in de spitsrichting 4x/uur tussen Montfoort en Utrecht aangevuld met 2x/uur Oudewater - Utrecht en 2x/uur Gouda - Utrecht gereden, waarmee de maximale frequentie op 8x/uur komt. In de tegenspitsrichting wordt 4x/uur gereden. Tussen 7.00 en 8.00 uur wordt deels 4x/uur tussen Gouda en Montfoort gereden.

De nachtelijke variant wordt omgenummerd van lijn 407 naar N107 en gaat voortaan ook in de nacht van vrijdag op zaterdag rijden. Daarnaast wordt de route omgelegd via station Leidsche Rijn en de Centrumboulevard.

Deze lijn is nagenoeg ongewijzigd. Bij alle haltes "Dorp" verdwijnt de plaatsnaam uit de haltenaam en in de spits wordt voortaan 4x/uur gereden tussen Utrecht en Breukelen. De nachtelijke versie van deze lijn wordt omgenummerd van lijn 420 naar N120 en krijgt een licht gewijzigde route in Loenen aan de Vecht en rond station Leidsche Rijn. Voortaan wordt ook in de nacht van vrijdag op zaterdag gereden.

Deze lijn wordt ingekort tot Mijdrecht en gaat een iets uitgebreidere route door Wilnis rijden. Op zaterdag wordt niet meer tussen Loenen aan de Vecht en Mijndrecht gereden.

Deze lijn krijgt een nieuwe route door Wilnis en rijdt in Mijdrecht voortaan niet meer door de wijk Twistvlied waar de nieuwe lijn M1 gaat rijden.

Deze lijn rijdt voortaan niet meer door Abcoude maar gaat via de A2 van Amsterdam naar Vinkeveen met een stop bij halte Viadukt A2 ter hoogte van Abcoude. In Mijdrecht vervalt de route via de wijk Twistvlied waar de nieuwe lijn M1 gaat rijden. In de spits werd de frequentie verhoogd naar 4x/uur (vakanties 3x/uur) en in het weekend, met uitzondering van zondag voor 12.00 uur, naar 2x/uur. Halte Mijdrecht, Rondweg wordt hernoemd naar Centrum.

Deze nieuwe nachtlijn gaat in de nacht van zaterdag op zondag rijden vanaf het Leidseplein in Amsterdam via Mijdrecht en Wilnis naar Woerden Molenvliet. Eén rit rijdt het volledige traject tot Woerden Molenvliet en weer rechtstreeks terug naar Amsterdam, de tweede rit rijdt slechts van Amsterdam naar station Woerden. Halte Mijdrecht, Rondweg wordt hernoemd naar Centrum.

Deze lijn blijft grotendeels ongewijzigd. Echter wordt de route door Wilnis iets aangepast en gaan de verdichtingsritten in de spits voortaan naar Mijdrecht Twistvlied rijden. Halte Mijdrecht, Rondweg wordt hernoemd naar Centrum.

Deze lijnen zijn nagenoeg ongewijzigd.

De ritten van de lijnen 276 en 296 worden verdeeld over meer verschillende wijken waardoor in de buitenwijken ca. 3x/uur een bus vertrekt. Vanuit Nieuwland gaat lijn 202 rijden via een snellere route over de Bunschoterstraat en vanuit Vathorst wordt de nieuwe lijn 203 geïntroduceerd. Deze neemt de route door Zielhorst en Kruiskamp van lijn 296 over. In Kattenbroek vervangt lijn 204 de voormalige lijn 296. Deze rijdt voortaan via Hoogland en Schothorst ter vervanging van lijn 276. Nieuw is lijn 206 vanuit Rustenburg en Liendert. Op het gezamelijke traject in het centrum en Leusderkwartier blijft in de spits 12x/uur een bus rijden.

Deze nieuwe spitslijn gaat in de ochtendspits twee ritten rijden van Gouda naar Utrecht Science Park.

Deze nieuwe spitslijn gaat van Bunschoten via Spakenburg, Baarn, Soest en P+R Soesterberg naar Utrecht Science Park rijden.

Deze nieuwe spitslijn gaat van Amersfoort via Woudenberg, Maarsbergen en de A12 naar Veenendaal rijden.

Deze lijn is nagenoeg ongewijzigd. Voortaan wordt nog maximaal 2x/uur gereden in de spitsen en halte Tabaksteeg wordt hernoemd naar halte Maanweg.

Deze nieuwe lijn verbindt station Amersfoort non-stop met het Nationaal Militair Museum. In het weekend wordt altijd gereden, van dinsdag t/m zaterdag uitsluitend in alle Nederlandse schoolvakanties. Op maandag is het museum gesloten en wordt niet gereden.

Deze drie nieuwe lijnen verzorgen in de zomervakantie van 2017 rechtstreekse verbindingen van Amersfoort Vathorst, Amersfoort CS, Amersfoort Leusderkwartier, Driebergen-Zeist, Veenendaal en Maarsbergen naar het Henschotermeer.

Deze nieuwe lijn verbindt Driebergen en Zeist met het Nationaal Militair Museum. Tevens wordt de verbinding tussen Zeist en Austerlitz door deze lijn overgenomen van lijn 81.

Buurtbussen

Deze lijn is ongewijzigd.

Deze nieuwe buurtbuslijn neemt het deel IJsselstein - Montfoort van de opgeheven lijn 104 over.

Deze lijn is ongewijzigd.

Deze lijn is nagenoeg ongewijzigd. In Loenen aan de Vecht wordt voortaan een iets uitgebreidere route gereden.

Deze nieuwe buurtbuslijn vervangt lijn 124 met een ongewijzigde route. Echter wordt voortaan nog maar 1x/uur gereden en niet meer 's avonds en op zondag. In de ochtendspits buiten de schoolvakanties rijdt een verdichtingsrit tussen Breukelen, Vrijheidslaan/Straatweg en Woerden, Kalsbeek College.

Deze lijn is op een kleine route-aanpassing in Wilnis na ongewijzigd.

Deze nieuwe buurtbus komt in plaats van lijn 71 waarvan de route is doorgetrokken naar Soestdijk Noord. De frequentie doordeweeks gaat daarbij omlaag naar 1x/uur.

Deze nieuwe buurtbus komt in plaats van lijn 72 waarvan de route is doorgetrokken naar Hooglanderveen en Amersfoort.

Deze nieuwe buurtbus komt in plaats van lijn 73 waarvan de route enerzijds verlengd wordt via de route van lijn 21 naar Soest Zuid en anderzijds naar Blaricum.

Deze nieuwe buurtbus neemt de route van Qbuzz-lijn 75 over in Driebergen-Rijsenburg en rijdt vanaf station Driebergen-Zeist verder via Zeist naar Soesterberg.

Scholierenlijnen

Deze lijn wordt opgeheven.

Deze lijnen zijn ongewijzigd.

De halte Driestar College heet voortaan Bleulandweg.

De ochtendrit van deze lijn wordt voortaan vanaf Renswoude versterkt door een tweede bus.

Wijzigingen per 9 januari 2017

Tussen Loenen aan de Vecht en Hilversum gaat 's ochtends om 7.58 uur een extra rit rijden zodat leerlingen van het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum op tijd op school kunnen zijn.

Wijzigingen per 5 maart 2017

De stop op het centraal station wordt verlengd en de aansluitingen op de treinen verbetert.

De vertrektijden wijzingen door een verruiming van de rijtijden en de aansluitingen op de trein worden verbeterd.

De vertrektijden wijzingen door een verruiming van de rijtijden en de aansluitingen op de trein worden verbeterd. Lijn 217 gaat daarnaast ook stoppen bij de haltes 't Vliet en Waterlinie zodat voortaan met alle ritten van lijn 17 vanuit Leusden naar deze twee haltes gereisd kan worden.

De vertrektijden wijzigen door een verruiming van de rijtijden. In Amersfoort wordt niet meer tussen het station en het Meander MC gereden en in Doorn wordt de halte Berkenweg toegevoegd.

In Harmelen vertrekken voortaan alle ritten richting Utrecht aan dezelfde kant van de weg. In De Meern wordt de halte Veldzigt toegevoegd.

De halte Benschop, Kooikersbrug vervalt en de halte Benschop, Lansing wordt toegevoegd.

De vertrektijden van de spitsritten tussen Utrecht en Oudewater worden licht aangepast en de eerste ritten richting Gouda die starten in Montfoort doen dit voortaan bij halte Keizerrijk, de laatste rit uit Gouda op zondag rijdt voortaan ook tot die halte. In De Meern wordt halte Veldzigt toegevoegd.

In Breukelen vertrekken voortaan alle ritten naar Utrecht aan dezelfde kant van de weg.

De halte Benschop, Kooikersbrug vervalt en de halte Benschop, Lansing wordt toegevoegd.

De vertrek- en aankomsttijden worden fors aangepast om de punctualiteit te verbeteren: sommige ritten krijgen tot 10 minuten extra de tijd om de route af te leggen. De eerste rit van lijn 202 en 299 gaat enkele minuten eerder op Utrecht Science Park aankomen, de eerste rit van lijn 203, 204 en 206 komt 6-10 minuten eerder aan op Utrecht Science Park.

De route in Montfoort wordt ingekort tot halte Keizerrijk, het trajectdeel naar halte Wollegras komt te vervallen. In Benschop vervalt halte Kooikersbrug en wordt de halte Lansing toegevoegd.

In verband met files worden de vertrektijden licht aangepast, maar in Woerden blijft de aankomst- en vertrektijd gelijk. Halte Meester Kesperplein in Schoonhoven komt te vervallen.

Het eindpunt van deze lijn komt in Breukelen Noord te liggen, waarvandaan via het station naar Woerden wordt gereden. De tussenliggende ritten van Breukelen Noord naar het station en v.v. komen te vervallen.

De eerste rit op zaterdag rijdt voortaan 11 minuten later.

In de richting Amersfoort Vathorst wordt het rondje door Bunschoten voortaan andersom gereden, de route richting Soest wijzigt hier niet. In Hooglanderveen wordt voortaan via de Heideweg i.p.v. de Caraïben gereden, hierdoor vervalt halte Rotonde IKEA voor deze lijn en wordt een nieuwe halte Caraïben toegevoegd.

De korte ritten tussen Kamerik en Gouda worden verlengd van/tot Teckop.

Voortaan wordt richting Utrecht ook bij halte Hasebroekstraat gestopt.

Voortaan stopt deze lijn ook bij de haltes Abcoude, Viaduct A2 en Vinkeveen, Groenlandsekade. Daarnaast worden de vertrektijden aangepast voor een betere punctualiteit.

Op zaterdagen wordt voortaan vanaf 10.00 uur 4x/uur i.p.v. 3x/uur gereden.

Wijzigingen per 3 september 2017

Deze lijn bedient in Montfoort weer de haltes Wollegras, Fluitenkruidhof en Anne Franklaan. Vanuit Benschop wordt voortaan eerst via deze haltes naar halte Keizerrijk gereden, waarna de oorspronkelijke route door Montfoort precies in omgekeerde richting wordt gereden tot aan halte Groen.

Deze lijn wordt opgeheven, tussen Soesterberg en Soest Zuid wordt de route overgenomen door de doorgetrokken buurtbus 575.

Deze buurtbus wordt doorgetrokken van Soesterberg naar station Soest Zuid via de route van de opgeheven buurtbus 571. Hierdoor wijzigen de vertrektijden op de gehele route.

Er gaan 's ochtends twee extra ritten rijden. 's Middags komt er een rit bij.