Dienstregeling concessie Oost-Brabant 2013

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De dienstregeling 2013 voor de concessie Oost-Brabant liep van 6 januari 2013 t/m 14 december 2013. Twee lijnen worden door Hermes uit het SRE gereden. Samen met Hermes wordt de lijn naar Nijmegen geëxploiteerd.

Het tarief voor de OV-chipkaart werd per 1 januari 2013 verhoogd. Het instaptarief werd verhoogd met 3 cent naar 86 cent, het kilometertarief ging met 5 cent omhoog naar 13,7 cent per kilometer. De prijs van de Dalurenkorting ging omhoog naar 10,90. Tevens werd de prijs van het papieren ritkaartje verhoogd van 3,00 euro naar 3,50 euro. Hermes introduceerde een special kinderkaartjes, het Kidskaartje, in het SRE-gebied. Dit kostte 1 euro en was een uur geldig. Overstappen was toegestaan. In de rest van Noord-Brabant reisden kinderen onder de 11 gratis. Tevens deed het Dalurendagkaartje zijn herintrede op 20 januari 2013. De prijs lag bij 5,50 en was op werkdagen na 9 uur (in de maanden juli en augustus ook voor 9 uur) en in het weekend de hele dag geldig in alle concessies van de Provincie Noord-Brabant. Bij Hermes was dit kaartje niet geldig. Voor 16 en 17-jarigen kwam vanaf 1 april 2013 een speciaal maandabonnement dat alleen op werkdagen geldig was en goedkoper was dan het reguliere jeugdabonnement. Dit nieuwe abonnement zou gaan lopen tot 1 september 2015.

Lijnennet

Lijn Route Opmerking
Stadsdienst Oss
1 Ruwaard - Zuid - Station
2 Ussen - Station
Streeknet
23 Boxmeer - Sint Anthonis - Oploo - Westerbeek - De Rips - Milheeze - Bakel - Helmond Werd gereden door Hermes vanuit het SRE
25 Veghel - Erp - Boekel - Handel - Huize Padua - Gemert - Beek en Donk - Aarle-Rixtel - Helmond
90 Grave - Velp - Reek - Schaijk - Heesch - Geffen - Nuland - Kruisstraat - 's-Hertogenbosch
91 Uden - Volkel - Odiliapeel - Mill - Sint Hubert - Haps - Vianen - Cuijk
92 Grave - Escharen - Langenboom - Mill - Sint Hubert - Haps - Vianen - Cuijk
93 Cuijk - Oeffelt - Gennep - Oeffelt - Beugen - Boxmeer
96 Zeeland - Reek - Schaijk - Herpen - Berghem - Oss
99 Nijmegen - Alverna - Nederasselt - Grave - Velp - Reek - Zeeland - Uden Gezamenlijk met Breng (Hermes)
121 Uden - Volkel - Boekel - Gemert - Beek en Donk - Lieshout - Gerwen - Nuenen - Eindhoven Werd gereden door Hermes vanuit het SRE
152 Oss - Heesch - Nistelrode - Uden - Veghel - Eindhoven Sneldienst
153 Uden - Eindhoven Spitssneldienst
157 Oss - Heesch - Nistelrode - Uden - Mariaheide - Veghel - Sint-Oedenrode - Nijnsel - Son - Eindhoven
161 Nuland - Geffen - Oss
162 's-Hertogenbosch - Empel - Het Wild - Maren-Kessel - Lith - Lithoijen - Teeffelen - Oss
Buurtbussen
238 Grave - Escharen - Gassel - Beers - Cuijk - Sint Agatha - Oeffelt - Beugen - Boxmeer Maasziekenhuis - Boxmeer Station
251 Rosmalen - Kruisstraat - Nuland - Geffen - Vinkel - Loosbroek - Vorstenbosch - Uden
253 Boerdonk - Keldonk - Erp - Veghel - Zijtaart - Mariahout - Lieshout
255 Boxmeer - Sambeek - Vortum Mullem - Groeningen - Vierlingsbeek - Maashees - Holthees - Smakt - Venray
259 Landhorst - Westerbeek - Oploo - Sint Anthonis - Boxmeer - Rijkevoort
292 Wilbertoord - Mill - Wanroij - Ledeacker - Sint Anthonis - Stevensbeek - Overloon - Venray
294 Oss - Berghem - Herpen - Overlangel - Neerloon - Ravenstein - Deursen - Dennenburg - Demen - Dieden
296 Oss - Teeffelen - Oijen - Macharen - Megen - Haren - Oss

Wijzigingen per 6 januari 2013

Er traden redelijk wat wijzigingen op in de dienstregeling ten opzichte van de vorige dienstregeling. Er werd gesneden in de stadsdienst Oss en vooral bij buurtbussen kwamen ingrijpende wijzigingen. Enkele lijnen werden samengevoegd. In Nuland keerde na bijna tien jaar afwezigheid lijn 161 terug. In Uden zorgde de komst van het nieuwe ziekenhuis voor enkele wijzigingen.

 • Lijn 1 (Stadsdienst Oss): In Oss-Zuid wordt de route gewijzigd, zodat enkele vervallen trajectdelen van lijn 3 en 4 nog bediend blijven.
 • Lijn 2 (Stadsdienst Oss): De route wordt gewijzigd zodat enkele vervallen trajectdelen van lijn 3 en 4 nog bediend blijven. In het Centrum wordt de route eveneens gewijzigd.
 • Lijn 3 (Stadsdienst Oss): Deze lijn wordt opgeheven vanwege de (zeer) geringe bezetting.
 • Lijn 4 (Stadsdienst Oss): Deze lijn wordt opgeheven vanwege de (zeer) geringe bezetting.
 • Lijn 23 (Boxmeer - Helmond): Richting Helmond vervalt de rit vanaf Milheeze. Richting Boxmeer wordt de frequentie tussen Helmond en Milheeze verlaagd naar 1x per uur buiten de schoolvakanties.
 • Lijn 96 (Zeeland - Oss): De bushaltes Molen en Udenseweg in Zeeland en Prof. Regoutstraat in Oss worden niet meer bediend.
 • Lijn 99 (Nijmegen - Uden): De bushaltes Molen en Udenseweg in Zeeland worden niet meer bediend. De ritten van Breng werden weer door Breng (Hermes) zelf uitgevoerd, het uitbesteden aan OAD kwam tot een einde. Voor de reiziger veranderde verder niets.
 • Lijn 121 (Uden - Eindhoven): Op alle dagen van de week rijden de laatste ritten vanuit Uden helemaal naar Eindhoven.
 • Lijn 152 (Oss - Eindhoven): Op de Noordelijke Randweg wordt ter hoogte van de rotonde Bitswijk een tijdelijke bushalte geplaatst. Deze halte wordt bediend voor het Ziekenhuis en dit wordt gedaan totdat de aparte afslag op de A50 gereed is.
 • Lijn 157 (Oss - Eindhoven): De halte bij het ziekenhuis in Uden wordt hernoemd naar "Ziekenhuis". Op werkdagen buiten de vakantie worden extra ritten toegevoegd tussen Oss en Veghel ten behoeve van dit nieuwe ziekenhuis, daarbij werd de frequentie tussen 14:30 en 20:30 verdubbeld. In Uden-Zuid gaat deze lijn via de Lippstadtsingel, Velmolenweg en Kastanjelaan rijden. Op de Velmolen wordt een nieuwe halte geplaatst op de locatie van de vroegere halte van lijn 121. De haltes Burenstraat, Wilhelminastraat en Koopmanstraat worden niet meer bediend. Ook in Nistelrode wordt een nieuwe bushalte geplaatst ter hoogte van Van Tilburg Mode.
 • Lijn 161 (Nuland - Oss): De buurtbus tussen Oss en Nuland gaat weer als reguliere streeklijn rijden. De lijn wordt gereden met een midibus, die afkomstig is vanuit de stadsdienst van Oss. De dienstregeling blijft ongewijzigd, alleen op zaterdag wordt een vroegere rit toegevoegd.
 • Lijn 201 (Maliskamp - Veghel): Deze lijn wordt opgeheven en grotendeels vervangen door lijn 251, de bediening van Nistelrode en Veghel komt te vervallen. Deze wijziging wordt doorgevoerd op verzoek van de buurtbusvereniging om het ziekenhuis beter te bedienen en de bezetting te verhogen door een betere frequentie.
 • Lijn 202 (Heesch - Heeswijk-Dinther): Deze lijn wordt opgeheven. De bediening van Loosbroek wordt opgenomen in lijn 251 en de overige kernen zijn met reguliere buslijnen bereikbaar; al dan niet middels een overstap in Uden.
 • Lijn 251 (Rosmalen - Uden): Onder dit lijnnummer gaat een buurtbus rijden tussen Rosmalen, Nuland, Loosbroek, Vorstenbosch en Uden met een frequentie van 1x per uur van maandag t/m vrijdag overdag. In deze nieuwe lijn werden de lijnen 201 en 202 opgenomen en bleven de drukste lijndelen bediend. Deze lijn komt voort uit een wens van de twee betrokken buurtbusverenigingen om het ziekenhuis in Uden te bedienen en iets te doen aan de matige bezetting en de lage frequentie van lijn 201. De verbinding tussen Vorstenbosch en Nistelrode van lijn 201 komt te vervallen, evenals de verbinding met Veghel. In Uden kan daarvoor worden overgestapt op lijn 152 of lijn 157. Wel nieuw in de route was de bediening van Geffen.
 • Lijn 252 (Oss - Herpen): Deze lijn wordt opgeheven. Reizigers kunnen gebruik maken van lijn 294 voor de kernen in de polder en reizigers voor Haren kunnen nog altijd gebruik maken van lijn 296.
 • Lijn 257 (Schaijk - Oss): Deze lijn wordt opgeheven. Reizigers kunnen gebruik maken van lijn 294. Schaijk wordt helemaal niet meer bediend door een buurtbus, het alternatief is lijn 96.
 • Lijn 261 (Nuland - Oss): Vanwege de flink toegenomen passagiersaantallen wordt de verbinding tussen Oss en Nuland weer omgezet naar een reguliere streeklijn en dientengevolge wordt de buurtbus opgeheven.
 • Lijn 294 (Oss - Dieden): Deze nieuwe buurtbus vervangt enkele trajectdelen van de lijnen 252 en 257. De nieuwe route wordt van Oss via Berghem, Herpen, Neerloon en Ravenstein naar de kernen in de polder. Van maandag t/m vrijdag overdag wordt 1x per uur gereden; in Berghem wordt een andere route gereden als lijn 96, zodat geen parallelle verbindingen worden geboden.
 • Lijn 296 (Oss - Megen): De halte Prof. Regoutstraat in Oss wordt niet meer bediend.

Wijzigingen per 31 maart 2013

 • Lijn 2 (Stadsdienst Oss) In het Centrum wordt de halte Walstraat voortaan in beide richtingen bediend.
 • Lijn 161 (Nuland - Oss): In Nuland gaat deze lijn voortaan een lusroute rijden alvorens terug te keren naar Oss. Met deze lusroute werd tijd bespaard, omdat de rijtijd in veel gevallen te lang blijkt te zijn.
 • Lijn 255 (Boxmeer - Venray): In Boxmeer vervallen de bushaltes De Elsendonk en Madeleine en de vertrektijden in Boxmeer worden met 2 minuten vervroegd om de aansluiting op de treinen in Boxmeer te kunnen waarborgen.