Concessie Stadsdienst Dordrecht

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Stadsdienst Dordrecht
(voormalige concessie)
OV-autoriteit Gemeente Dordrecht
Vervoerder(s) SVD
Duur 6 jaar
Periode 01.01.2001 - 31.12.2006
Concessietabel - Concessiekaart

De concessie Stadsdienst Dordrecht omvatte het stadsvervoer in Dordrecht, lijn 6 van Dordrecht naar Werkendam en Sleeuwijk, de veerdienst Kop van 't Land - Brabantse Oever en het Driehoeksveer tussen Ridderkerk, Krimpen a/d Lek en Kinderdijk.

Algemeen

Lijn 6 werd per 15-8-2004 omgezet in een buurtbus gereden door de BBA, maar bleef tot eind 2006 onderdeel van de concessie. Na 2006 werd deze verbinding onderdeel van de concessie West-Brabant. Het Driehoeksveer werd per eind 2004 verkocht aan Ottevanger OV-exploitatie. De veerdienst Kop van 't Land bleef na het einde van deze concessie nog een jaar lang geëxploiteerd worden door AquaDordt als dochteronderneming van HTM nadat SVD geliquideerd was.

De gunning van deze concessie was niet het resultaat van een openbare aanbesteding, maar werd onderhands gegund aan HTM (rijdend onder de naam SVD) na de verkoop van het verlieslijdende gemeentelijke vervoerbedrijf Stadsvervoer Dordrecht. Naast HTM waren ook REXX (een samenwerkingsverband van RET en Connexxion) en BBA geïnteresseerd in overname van het stadsvervoerbedrijf.

Lijnennet

Hieronder wordt een overzicht van het lijnennet van de Dordtse stadsdienst per jaar weergegeven. Grote routewijzigingen vonden doorgaans uitsluitend met ingang van de zomerdienstregeling plaats.

Per 1 januari 2001

Bij de start van de concessie werd bleef het lijnennet van Stadsvervoer Dordrecht nog ongewijzigd:

Per 1 juli 2001

Per 1 juli 2002

Per 15 juni 2003

Per 13 juni 2004

Per 14 augustus 2005

Dienstregeling per jaar

Materieel

SVD nam het bestaande wagenpark over van Stadsvervoer Dordrecht wat bestond uit Mercedes-Benz O405's, Berkhof Premiers, DAB Silkeborg MidCity II's voor de citybuslijn 20 en Mercedes-Benz O408'en voor lijn 6. In de loop der jaren kwamen steeds meer Den Oudsten Alliances van het type B96 in dienst die de O405's vervingen. Diverse O405's zijn echter nog wel overgespoten in de nieuwe rood/witte huisstijl. Met de Berkhof Premiers is dit nooit gebeurd. De DAB-citybussen werden reeds in 2002 afgevoerd en vervangen door Mercedes-Benz Cito's, de O408'en verdwenen uit het straatbeeld na de opheffing van lijn 6.