Altijd Voordeel

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Altijd Voordeel is een abonnement voor het reizen per trein dat op 1 augustus 2011 door NS is ingevoerd.[1] Het is bedoeld voor reizigers die vaak in de spits moeten reizen, waardoor een abonnement als Dal Voordeel niet geschikt is. Vooral reizigers die parttime werken of veel wisselende bestemmingen hebben, kunnen met dit abonnement voordeel behalen; voor reizigers die vaak hetzelfde traject bereizen, zal een Traject Vrij abonnement voordeliger zijn.

Geldigheid

Het abonnement Altijd Voordeel geeft treinreizigers recht op 40 procent korting tijdens de Daluren en 20 procent korting tijdens de Spitsuren. Daluren zijn op werkdagen de uren vóór 6:30 uur, tussen 9:00 uur en 16:00 uur en na 18:30 uur. De zaterdag, zondag en feestdagen worden geheel tot de Daluren gerekend. De overige uren zijn de Spitsuren.[2]

Het abonnement wordt als reisproduct op een persoonlijke OV-chipkaart geladen en reizigers zijn verplicht om in- en uit te checken als zij gebruik willen maken van dit abonnement. De tijd van inchecken bepaalt dan of de hele reis met 20 procent korting of met 40 procent korting wordt afgelegd.

Omdat de tijd van inchecken bepalend is voor het kortingspercentage, zouden reizigers ruim voor hun reis in de Daluren kunnen inchecken en hun reis toch tijdens de Spitsuren met 40 procent korting kunnen maken. In de Productvoorwaarden Abonnementen Consumenten heeft NS echter opgenomen dat er onder meer sprake is van fraude als er bij herhaling eerder dan 30 minuten voor aanvang van de reis wordt ingecheckt.[3] Ook moet de uitcheck plaatsvinden binnen zes uur na de incheck.[4]

Aanvullende kenmerken

  • Altijd Voordeel kan worden aangeschaft als jaarabonnement en kost dan € 240,= per jaar, dus € 20,= per maand. Altijd Voordeel kan ook worden aangeschaft als maandabonnement voor € 25,=.
  • Atijd Voordeel kan worden aangeschaft in de webwinkel op www.ns.nl en via de klantenservice. In het laatste geval moet de aanvrager al over een persoonlijke OV-chipkaart beschikken en kan het abonnement niet direct ingaan. Het maandabonnement is daarnaast verkrijgbaar bij de kaartautomaat.
  • Altijd Voordeel als jaarabonnement is een doorlopend jaarabonnement. Na het eerste jaar kan maandelijks opgezegd worden.
  • Bij het inchecken wordt een instaptarief van € 10,= ingehouden. Bij het uitchecken wordt dit bedrag verrekend met de werkelijke ritprijs.
  • Altijd Voordeel kan niet op dezelfde OV-chipkaart staan als een studentenreisproduct. Het kan ook niet op een NS Business Card geladen worden.
  • Bij dit abonnement kunnen maximaal drie bijabonnementen Kids Vrij gratis worden aangeschaft. Voorheen kostte dat abonnement 7,50 euro voor niet-abonnementhouders, maar tegenwoordig wordt het ook gratis aangeboden als hoofdabonnement
  • Voor 60-plussers bestaat de mogelijkheid keuzedagen bij te kopen. Voor € 24,50 (2e klas) of € 49,50 (1e klas) krijgen zij dan zeven vervoerbewijzen waarmee zij een hele dag vrij mogen reizen als in de daluren wordt ingecheckt. Medio 2017 is de geldigheid van de Keuzedagen verruimd: alle zeven dagen mogen dan op één dag in het hele abonnementsjaar gebruikt worden. Voorheen waren zes van de dagen maar in een periode van twee maanden te gebruiken. Hier staat wel een prijsverhoging van 50 cent per Keuzedag tegenover.
  • Altijd Voordeel geeft recht op Samenreiskorting: reizigers mogen in de Daluren drie medereizigers met korting meenemen. Medereizigers dienen hiervoor met een persoonlijke of anonieme OV-chipkaart te reizen en voorafgaand aan de reis het product Samenreiskorting op de kaart te laden.
  • Altijd Voordeel is sinds begin 2012 geldig bij de regionale spoorvervoerders.[5]
  • Als supplement voor het stads- en streekvervoer is het maandabonnement OV Voordeel verkrijgbaar.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties: