Keuzedag

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Houders van een Voordeelurenabonnement, Dal Voordeel of Altijd Voordeel die 60 jaar of ouder zijn, kunnen bij hun abonnement zogeheten Keuzedagen aanschaffen. Zij kunnen dan voor een gering bedrag buiten de spits een hele dag met de trein reizen.

Er bestaan verschillen tussen keuzedagen bij een Voordeelurenabonnement en bij een Dal Voordeel of Altijd Voordeel-abonnement. Dit heeft te maken met de geldigheid van de abonnementen. Het Voordeelurenabonnement geeft recht op korting in de voordeeluren en daarom zijn keuzedagen bij een Voordeelurenabonnement ook geldig in de voordeeluren. Dat betekent bijvoorbeeld dat men in de maanden juli en augustus de hele dag met een keuzedag kan reizen, ook in de spitsuren. Keuzedagen bij Dal Voordeel en Altijd Voordeel zijn geldig in de daluren en de avondspits. Met een keuzedag bij Dal Voordeel kan daarmee wel elke werkdag voor de ochtendspits gereisd worden.

Keuzedagen worden aangeschaft in een set van zeven voor een heel abonnementsjaar. Eén keuzedag kan op elke dag van het abonnementsjaar ingezet worden; de zes andere moeten elk in een verschillende periode van twee maanden gebruikt worden. De zeven keuzedagen kosten 24,50 euro (tweede klas) of 49,50 euro (eerste klas) per jaar.

Keuzedagen worden klaargezet als product voor op de OV-chipkaart waar het bijbehorende abonnement op staat. Reizigers dienen voorafgaand aan hun reis een keuzedag op hun OV-chipkaart laden en kunnen daar vervolgens mee reizen als zij inchecken op een tijdstip dat de keuzedag geldig is. Alleen bij het Voordeelurenabonnement kunnen "papieren keuzedagen" worden aangeschaft: de abonnementhouder krijgt dan zeven keuzedagen op eenmalige chipkaarten (zogeheten Dag Voordeelurenkaarten) thuisgestuurd.

De mogelijkheid keuzedagen op een eenmalige chipkaart thuisgestuurd te krijgen, is bedoeld voor reizigers die moeite hebben de keuzedagen bij een kaartautomaat op te laden. Voor deze service wordt per keuzedag 1,50 euro extra berekend. Omdat de keuzedagen op een eenmalige chipkaart alle zeven het hele jaar geldig zijn, kan het voor andere reizigers voordelig zijn hiervan gebruik te maken. Medio 2017 zullen de zeven digitale keuzedagen het hele jaar ingezet kunnen worden. Daarvoor wordt de prijs met 50 eurocent per keuzedag verhoogd.