Daluren

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De daluren zijn de tijdsperiodes waarin het voor reizigers in het bezit van een van de nieuwe NS-abonnementen is toegestaan is met 40% korting of gratis te reizen met NS-treinen.

De nieuwe Daluren zijn: op werkdagen voor 6.30 uur, tussen 9.00-16.00 uur en na 18.30 uur; in het weekend en op feestdagen de hele dag. De overige uren zijn spitsuren. In tegenstelling tot de Voordeeluren zijn de begin- en eindtijden van de daluren het hele jaar door hetzelfde.

Deze korting geldt alleen bij reizen met de OV-chipkaart, het moment van inchecken bepaalt of een reis in de daluren valt.

De abonnementen Dal Voordeel, Altijd Voordeel en Weekend Vrij geven alle recht op 40% korting in de daluren. Het Altijd Voordeel-abonnement geeft daarnaast 20% korting bij reizen buiten de daluren. Dal Vrij geeft recht op vrij reizen in de daluren.

Er geldt bij NS steeds een marge van 5 minuten in het voordeel van de reiziger. Bij Arriva is deze ook geconstateerd, bij Syntus is er minstens een marge van 3 minuten.

De term "Dal" bij de frequenties in de infoboxen op de pagina's van bus-, tram- en metrolijnen op deze wiki heeft betrekking tot de tijdstippen tussen de ochtend- en middagspits in, doorgaans tussen circa 9:00 en 15:00 uur.