Weekend Vrij

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Weekend Vrij is een abonnement voor het reizen per trein dat op 1 augustus 2011 door NS is ingevoerd.[1] Het is bedoeld voor reizigers die vaak in het weekend reizen. Het geeft voor een vast bedrag recht op onbeperkt reizen in het weekend en reizen met 40 procent korting in de overige Daluren.

Geldigheid

Het abonnement Weekend Vrij geeft treinreizigers recht op 100 procent korting (dus vrij reizen) in het weekend, dat wil zeggen, van vrijdagavond 18:30 uur tot maandagochtend 4:00 uur. Sinds 1 januari 2016 geeft het abonnement ook 100 procent korting op vastgestelde feestdagen. Het abonnement geeft verder recht op 40 procent korting tijdens de overige Daluren. Tijdens de Spitsuren geeft dit abonnement geen recht op korting. De overige daluren zijn op werkdagen de uren vóór 6:30 uur, tussen 9:00 uur en 16:00 uur en na 18:30 uur . De overige uren zijn de Spitsuren.[2]

Het abonnement wordt als reisproduct op een persoonlijke OV-chipkaart geladen en reizigers zijn verplicht om in- en uit te checken als zij gebruik willen maken van dit abonnement. De tijd van inchecken bepaalt dan of de hele reis gratis, met 40 procent korting of tegen vol tarief wordt afgelegd. Merk op dat in- en uitchecken ook in het weekend verplicht is: zonder deze handeling is er geen sprake van een geldig vervoerbewijs.

Omdat de tijd van inchecken bepalend is voor het kortingspercentage, zouden reizigers ruim voor hun reis in de Daluren of het weekend kunnen inchecken en hun reis toch later gratis of met korting kunnen maken. In de "Productvoorwaarden Abonnementen Consumenten" heeft NS opgenomen dat er onder meer sprake is van fraude als er bij herhaling eerder dan 30 minuten voor aanvang van de reis wordt ingecheckt.[3] Ook moet de uitcheck plaatsvinden binnen zes uur na de incheck.[4]

Aanvullende kenmerken

 • Weekend Vrij kan worden aangeschaft als jaarabonnement en kost dan € 32 per maand, dus € 384 per jaar, voor de tweede klas. Voor de eerste klas geldt een tarief van € 39,= per maand, dus € 468,= per jaar. Reizigers die 65 jaar of ouder zijn, kunnen een abonnement aanschaffen voor de tweede klas voor € 22,= per maand, dus € 264,= per jaar.
 • Weekend Vrij is een doorlopend jaarabonnement. Na het eerste jaar kan maandelijks opgezegd worden.
 • Bij het inchecken wordt een instaptarief van € 10,= ingehouden, gedurende het weekend wordt geen instaptarief ingehouden. Bij het uitchecken wordt dit bedrag teruggestort op de kaart.
 • Let op: Bij Connexxion wordt er altijd € 10,= instaptarief van de kaart ingehouden. In het weekend wordt het instaptarief retour gestort bij het uitchecken.
 • Weekend Vrij kan niet op dezelfde OV-chipkaart staan als een studentenreisproduct. Het kan evenmin op een NS Business Card geladen worden.
 • Bij dit abonnement kunnen maximaal drie bijabonnementen Kids Vrij gratis worden aangeschaft. Voorheen kostte dat abonnement 7,50 euro voor niet-abonnementhouders, maar tegenwoordig wordt het gratis aangeboden als hoofdabonnement. Ook kan maximaal één bijabonnement Weekend Vrij worden aangeschaft tegen het gereduceerde tarief van 22 euro per maand.
 • Weekend Vrij geeft recht op Samenreiskorting: reizigers mogen in de Daluren drie medereizigers met korting meenemen. Medereizigers dienen hiervoor met een persoonlijke of anonieme OV-chipkaart te reizen en voorafgaand aan de reis het product Samenreiskorting op de kaart te laden.
 • Weekend Vrij is sinds 23 februari 2012 geldig bij de regionale vervoerders. [5]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:
 1. Website NS, Nieuwe abonnementen
 2. Website NS, Gebruiksmogelijkheden nieuwe abonnementen 2011
 3. Website NS, Productvoorwaarden nieuwe abonnementen 2011 (artikel 5.9)
 4. Website NS, Productvoorwaarden nieuwe abonnementen 2011 (artikel 13.7)
 5. Treinreiziger.nl , Nieuwe abonnementen NS per direct geldig bij alle vervoerders