Kids Vrij

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Kids Vrij is een treinabonnement voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar die onder begeleiding van een volwassene reizen. Het abonnement kan worden besteld bij de NS en is geldig bij alle treinvervoerders in Nederland.

Kenmerken:

  • Abonnement kost eenmalig €0,01 ter verificatie van de bank- en persoonsgegevens.
  • Het abonnement moet op een persoonlijke OV-chipkaart van het kind worden geladen. Een nieuwe OV-chipkaart kost doorgaans €7,50.
  • In- en uitchecken is verplicht.
  • Instaptarief is 0 euro. Er hoeft dus geen saldo op de kaart te staan.
  • Het abonnement is alleen geldig onder begeleiding van een volwassene met een geldig vervoerbewijs. Het maakt niet uit of dit een abonnement is of saldo, zolang het vervoerbewijs maar geldig is bij de betreffende treinvervoerder. Er mag een onbeperkt aantal kinderen met een volwassene meereizen.
  • Kids Vrij is een doorlopend jaarabonnement. Na het eerste jaar kan men te allen tijde opzeggen.

Kinderen die alleen reizen kunnen gebruikmaken van de Railrunner.

Geschiedenis

Het abonnement bestaat sinds 1 augustus 2011.[1]

Kids Vrij was de eerste maanden na de introductie alleen geldig bij de NS. Sinds 23 februari 2012 is het abonnement geldig bij alle treinvervoerders in Nederland.[2]

Tot 1 april 2015 konden alleen houders van de NS-abonnementen Dal Voordeel, Altijd Voordeel, Dal Vrij, Traject Vrij, Weekend Vrij of Altijd Vrij maximaal 3 Kids Vrij abonnement gratis bij- of nabestellen. Vanaf het 4e kind moest €15.- per jaar worden betaald.[3] Zonder bovenstaande abonnementen kostte Kids Vrij ook €15.- per jaar per kind.

In september 2014 maakte het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad bekend dat vervoerbedrijven 16 miljoen euro per jaar extra incasseren omdat reizigers vergeten uit te checken.[4] Dit geld wordt vanaf april 2015 gebruikt om Kids Vrij volledig gratis te maken.[5]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties: