Traject Vrij

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Traject Vrij is in 2014 ingevoerd als verchipt alternatief voor de maand- en jaartrajectkaart. Het is bedoeld voor reizigers die vaak hetzelfde traject bereizen en kan ook gebruikt worden om reizen buiten het vaste traject te maken. Voor reizigers die niet dagelijks reizen of veel wisselende bestemmingen hebben zal Altijd Voordeel voordeliger zijn.

Geldigheid

Het Traject Vrij abonnement geeft reizigers 100% korting op het afgekochte traject en geeft buiten dit traject recht op 40% korting tijdens de Daluren. In de Spitsuren wordt geen korting op reizen buiten het afgekochte traject gegeven. Daluren zijn op werkdagen de uren vóór 6:30, tussen 9:00 en 16:00 en na 18:30. De zaterdag, zondag en feestdagen worden geheel tot de Daluren gerekend. De overige uren zijn de Spitsuren[1].

Het abonnement wordt als reisproduct op een persoonlijke OV-chipkaart geladen en reizigers zijn verplicht om in- en uit te checken als zij gebruik willen maken van dit abonnement. De plaats en tijd van inchecken bepaalt dan of de hele reis of een deel daarvan met 100 procent korting, 40 procent korting of zonder korting wordt afgelegd.

Omdat de tijd en plaats van inchecken bepalend is voor het kortingspercentage, zouden reizigers ruim voor hun reis in de Daluren kunnen inchecken en hun reis toch tijdens de Spitsuren met 40 procent korting kunnen maken. In de Productvoorwaarden Abonnementen Consumenten heeft NS opgenomen dat er onder meer sprake is van fraude als er bij herhaling eerder dan 30 minuten voor aanvang van de reis wordt ingecheckt[2]. Ook moet de uitcheck plaatsvinden binnen zes uur na de incheck[3] en dient de reis (indien van toepassing) te zijn afgelegd via de bij aankoop vastgelegde route danwel via een in de NS-reisplanner voorkomende route om recht te hebben op 100% korting[4].

Aanvullende kenmerken

Voorbeeld van een factuur voor reizen buiten het abonnement
 • Traject Vrij als jaarabonnement is een doorlopend jaarabonnement. Na het eerste jaar kan maandelijks opgezegd worden.
 • Bij het inchecken wordt geen instaptarief ingehouden.
 • Voor reizen buiten het traject ontvangt de reiziger achteraf een factuur.
 • Op reizen buiten het traject is een laagste prijsgarantie van toepassing [5].
 • Bij de aankoop van dit abonnement kunnen maximaal drie abonnementen Kids Vrij gratis erbij besteld worden. Met dit abonnement reizen kinderen van 4 t/m 11 jaar gratis mee.
 • Traject Vrij geeft recht op Samenreiskorting: reizigers mogen in de daluren drie medereizigers met korting meenemen. Medereizigers dienen hiervoor met een persoonlijke of anonieme OV-chipkaart te reizen en voorafgaand aan de reis het product Samenreiskorting op de kaart te laden.
 • Traject Vrij is ook geldig bij de regionale spoorvervoerders.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:
 1. Website NS, Traject Vrij abonnement
 2. Website NS, Productvoorwaarden Abonnementen Consumenten, 30 april 2014 (artikel 5.9)
 3. Website NS, Productvoorwaarden Abonnementen Consumenten, 30 april 2014 (artikel 4.1)
 4. Website NS, Productvoorwaarden Abonnementen Consumenten, 30 april 2014 (artikel 10.7)
 5. Website NS, Rekenvoorbeelden Traject Vrij