Dal Voordeel

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Dal Voordeel is een abonnement voor het reizen per trein dat op 1 augustus 2011 door NS is ingevoerd.[1] Het lijkt op het voormalige Voordeelurenabonnement, dat sinds die datum niet meer verkocht wordt.[2] Er zijn wel enkele verschillen tussen beide abonnementen; het grootste verschil is dat Dal Voordeel geen korting geeft op reizen in de avondspits. NS hoopt zo reizigers te bewegen de drukke treinen in de avondspits te ontlasten.[3]

Geldigheid

Het abonnement Dal Voordeel geeft treinreizigers recht op 40 procent korting tijdens de Daluren. Dit zijn op werkdagen de uren vóór 6:30 uur, tussen 9:00 uur en 16:00 uur en na 18:30 uur. De zaterdag, zon- en feestdagen worden geheel tot de Daluren gerekend. In de overige uren, de Spitsuren, geeft dit abonnement geen recht op korting.[4]

Het abonnement wordt als reisproduct op een persoonlijke OV-chipkaart geladen en reizigers zijn verplicht om in- en uit te checken als zij gebruik willen maken van dit abonnement. De tijd van inchecken bepaalt dan of de hele reis tegen vol tarief of met 40 procent korting wordt afgelegd.

Omdat de tijd van inchecken bepalend is voor het kortingspercentage, zouden reizigers ruim voor hun reis in de Daluren kunnen inchecken en hun reis toch tijdens de Spitsuren tegen kortingstarief kunnen maken. In de "Productvoorwaarden Abonnementen Consumenten" heeft NS opgenomen dat er onder meer sprake is van fraude als er bij herhaling eerder dan 30 minuten voor aanvang van de reis wordt ingecheckt.[5] Ook moet de uitcheck plaatsvinden binnen zes uur na de incheck.[6]

Aanvullende kenmerken

 • Dal Voordeel kost 50 euro per jaar. Het abonnement kan worden aangeschaft in de webwinkel op www.ns.nl en via de klantenservice. In het laatste geval moet de aanvrager al over een persoonlijke OV-chipkaart beschikken en kan het abonnement niet direct ingaan.
 • Dal Voordeel is een doorlopend jaarabonnement. Na het eerste jaar kan maandelijks opgezegd worden.
 • Bij het inchecken wordt een instaptarief van 10 euro ingehouden. Bij het uitchecken wordt dit bedrag verrekend met de werkelijke ritprijs.
 • Dal Voordeel kan niet op dezelfde OV-chipkaart staan als een studentenreisproduct. Het kan ook niet op een NS Business Card geladen worden. Voor een NS Business Card is wel het Dal abonnement verkrijgbaar, wat vergelijkbaar is, maar niet geldig is bij andere vervoerders.
 • Bij dit abonnement kunnen maximaal drie bijabonnementen Kids Vrij gratis worden aangeschaft. Voorheen kostte dat abonnement 7,50 euro voor niet-abonnementhouders, maar tegenwoordig wordt het ook gratis aangeboden als hoofdabonnement
 • Voor 60-plussers bestaat de mogelijkheid keuzedagen bij te kopen. Voor € 24,50 (2e klas) of € 49,50 (1e klas) krijgen zij dan zeven vervoerbewijzen waarmee zij een hele dag vrij mogen reizen als in de daluren wordt ingecheckt. Medio 2017 is de geldigheid van de Keuzedagen verruimd: alle zeven dagen mogen dan op één dag in het hele abonnementsjaar gebruikt worden. Voorheen waren zes van de dagen maar in een periode van twee maanden te gebruiken. Hier staat wel een prijsverhoging van 50 cent per Keuzedag tegenover.

Vergelijking met Voordeelurenabonnement

De belangrijkste verschillen met het oude Voordeelurenabonnement zijn de volgende.

 • De geldigheid in de avondspits. Met het Voordeelurenabonnement kunnen reizigers op werkdagen na 9:00 met 40 procent korting reizen. Er mag dus in het bijzonder ook tussen 16:00 en 18:30 met korting gereisd worden. Bij Dal Voordeel is dit niet meer het geval. Wel mag met het nieuwe abonnement tussen 4:00 en 6:30 met korting gereisd worden, wat met het Voordeelurenabonnement weer niet toegestaan is.
 • Met het Voordeelurenabonnement mag in de maanden juli en augustus en in de periode tussen Kerst en de jaarwisseling ook voor 9:00 met korting gereisd worden. Dit is niet langer toegestaan met het abonnement Dal Voordeel; de Daluren (en in het bijzonder dus de Spitsuren) blijven het hele jaar hetzelfde.
 • Beide abonnementen geven recht op Samenreiskorting: reizigers mogen in de Daluren drie medereizigers met korting meenemen. Medereizigers dienen hiervoor met een persoonlijke of anonieme OV-chipkaart te reizen en voorafgaand aan de reis het product Samenreiskorting op de kaart te laden.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:
 1. Website NS, Nieuwe abonnementen
 2. Trouw (8 april 2011), NS stopt met voordeelurenkaart
 3. Website NS, Nieuwe abonnementen / Vragen en Voorwaarden
 4. Website NS, Gebruiksmogelijkheden nieuwe abonnementen 2011
 5. Website NS, Productvoorwaarden nieuwe abonnementen 2011 (artikel 5.9)
 6. Website NS, Productvoorwaarden nieuwe abonnementen 2011 (artikel 13.7)