Dal Vrij

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Dal Vrij is een abonnement voor het reizen per trein dat op 1 augustus 2011 door NS is ingevoerd.[1] Het is bedoeld voor reizigers die vaak in de daluren reizen. Het geeft voor een vast bedrag recht op onbeperkt reizen in de Daluren.

Geldigheid

Het abonnement Dal Vrij geeft treinreizigers recht op 100 procent korting (dus vrij reizen) tijdens de Daluren. Tijdens de Spitsuren geeft dit abonnement geen recht op korting. Daluren zijn op werkdagen de uren vóór 6:30 uur, tussen 9:00 uur en 16:00 uur en na 18:30 uur. De zaterdag, zon- en feestdagen worden geheel tot de Daluren gerekend. De overige uren zijn de Spitsuren.[2]

Het abonnement wordt als reisproduct op een persoonlijke OV-chipkaart geladen en reizigers zijn verplicht om in- en uit te checken als zij gebruik willen maken van dit abonnement. De tijd van inchecken bepaalt dan of de hele reis gratis of tegen vol tarief wordt afgelegd. Merk op dat in- en uitchecken ook tijdens de Daluren verplicht is: zonder deze handeling is er geen sprake van een geldig vervoerbewijs.

Omdat de tijd van inchecken bepalend is voor het kortingspercentage, zouden reizigers ruim voor hun reis in de Daluren kunnen inchecken en hun reis toch tijdens de Spitsuren gratis kunnen maken. In de "Productvoorwaarden Abonnementen Consumenten" heeft NS opgenomen dat er onder meer sprake is van fraude als er bij herhaling eerder dan 30 minuten voor aanvang van de reis wordt ingecheckt.[3] Ook moet de uitcheck plaatsvinden binnen zes uur na de incheck.[4]

Aanvullende kenmerken

 • Dal Vrij kan worden aangeschaft als jaarabonnement en kost dan € 99 per maand, dus € 1188 per jaar, voor de tweede klas. Voor de eerste klas geldt een tarief van € 172 per maand, dus € 2064 per jaar. Reizigers die 65 jaar of ouder zijn kunnen een abonnement aanschaffen voor de tweede klas voor € 42 per maand, dus € 504 per jaar.
 • Dal Vrij is een doorlopend jaarabonnement. Na het eerste jaar kan maandelijks opgezegd worden.
 • Bij inchecken in de spits wordt een instaptarief van € 10 ingehouden. Bij het uitchecken wordt dit bedrag teruggestort op de kaart. Als de reiziger incheckt in de Daluren is er enkel bij Connexxion een instaptarief van € 10.
 • Dal Vrij kan niet op dezelfde OV-chipkaart staan als een studentenreisproduct. Het kan ook niet op een NS-Business Card geladen worden.
 • Bij dit abonnement kunnen maximaal drie bijabonnementen Kids Vrij gratis worden aangeschaft. Voorheen kostte dat abonnement 7,50 euro voor niet-abonnementhouders, maar tegenwoordig wordt het ook gratis aangeboden als hoofdabonnement.
 • Een houder van dit abonnement kan voor maximaal één gezinslid het abonnement Dal Vrij of Weekend Vrij tegen gereduceerd tarief aanschaffen. Voor Dal Vrij is dit € 42 per maand.
 • Dal Vrij geeft recht op Samenreiskorting: reizigers mogen in de Daluren drie medereizigers met korting meenemen. Medereizigers dienen hiervoor met een persoonlijke of anonieme OV-chipkaart te reizen en voorafgaand aan de reis het product Samenreiskorting op de kaart te laden.
 • Dal Vrij is vanaf 23 februari 2012 geldig bij de regionale vervoerders. [5]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:
 1. Website NS, Nieuwe abonnementen
 2. Website NS, Gebruiksmogelijkheden nieuwe abonnementen 2011
 3. Website NS, Productvoorwaarden nieuwe abonnementen 2011 (artikel 5.9)
 4. Website NS, Productvoorwaarden nieuwe abonnementen 2011 (artikel 13.7)
 5. Treinreiziger.nl , Nieuwe abonnementen NS per direct geldig bij alle vervoerders