Lijn 51 Amsterdam Centraal Station - Amstelveen Westwijk: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Historie: Extra informatie.)
Regel 52: Regel 52:
  
 
==Historie==
 
==Historie==
Over de Amstelveenlijn is lang gesteggeld: Amsterdam zag wel brood in een rendabele railverbinding naar de buurgemeente, maar Amstelveen was best tevreden met de bestaande busdiensten en wilde alleen meewerken als het metrolijn zou worden. Dat was niet echt mogelijk vanwege de houding van 'Den Haag', want daar vond men zo'n metro veel te duur en wilde slechts bijdragen aan een klassieke tramverbinding. Uiteindelijk vonden de partijen elkaar in het midden en rolde het verschijnsel sneltram naar voren. In 1991 werd dus de bestaande tramlijn 5 doorgetrokken vanaf [[Amsterdam Zuid|Station Zuid/WTC]] naar het centrum van Amstelveen en werd een nieuwe sneltramlijn 51 geïntroduceerd die over het bestaande metrotraject van het [[Amsterdam Centraal|CS]] naar [[Spaklerweg]] liep en vandaar afboog, nog steeds als een volwaardige metro, naar Station Zuid/WTC. Vanaf daar liep de lijn over een geheel vrijliggende trambaan naar het station [[Poortwachter]] in de Amstelveense wijk Middenhoven. Aangezien lijn 5 een klassieke tramlijn is en lijn 51 tussen CS en Zuid een volwaardige metro liggen op het gezamenlijke traject tussen Zuid en Oranjebaan zowel hoge als lage perrons. Het deel waar lijn 51 solo rijdt kent alleen hoge perrons.
+
Over de Amstelveenlijn is lang gesteggeld: Amsterdam zag wel brood in een rendabele railverbinding naar de buurgemeente, maar Amstelveen was best tevreden met de bestaande busdiensten en wilde alleen meewerken als het metrolijn zou worden. Dat was niet echt mogelijk vanwege de houding van 'Den Haag', want daar vond men zo'n metro veel te duur en wilde slechts bijdragen aan een klassieke tramverbinding. Uiteindelijk vonden de partijen elkaar in het midden en rolde het verschijnsel sneltram naar voren. In 1991 werd dus de bestaande tramlijn 5 doorgetrokken vanaf [[Amsterdam Zuid|Station Zuid/WTC]] naar het centrum van Amstelveen en werd een nieuwe sneltramlijn 51 geïntroduceerd die over het bestaande metrotraject van het [[Amsterdam Centraal|CS]] naar [[Spaklerweg]] liep en vandaar afboog, nog steeds als een volwaardige metro, naar Station Zuid/WTC. Vanaf daar liep de lijn over een geheel vrijliggende trambaan naar het station [[Poortwachter]] in de Amstelveense wijk Middenhoven. Aangezien lijn 5 een klassieke tramlijn is en lijn 51 tussen CS en Zuid een volwaardige metro liggen op het gezamenlijke traject tussen Zuid en Oranjebaan zowel hoge als lage perrons. Het deel waar lijn 51 solo rijdt kent alleen hoge perrons. De hoge perrons zijn 65 meter lang, hetgeen precies genoeg is voor twee sneltramstellen.
  
 
In 2004 is de lijn verlengd vanaf [[Poortwachter]] naar [[Westwijk]]. Hierbij is deels gebruik gemaakt van het dijklichaam wat nog resteerde van de voormalige [[Haarlemmermeerspoorlijnen]].
 
In 2004 is de lijn verlengd vanaf [[Poortwachter]] naar [[Westwijk]]. Hierbij is deels gebruik gemaakt van het dijklichaam wat nog resteerde van de voormalige [[Haarlemmermeerspoorlijnen]].

Versie van 11 feb 2010 om 19:58

Metro nieuw.svg
Metrolijn 51
Vervoerder(s) GVB
Concessie Metro/tram/bus Amsterdam
Lijnsoort sneltramlijn
Materieel BN/CAF
Frequenties
Spits 8x/uur
Dal 6x/uur
Avond 6x/uur
Zaterdag 6x/uur
Zondag 6x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

M51.pngLijnkleur51.svg

Sneltramlijn 51, ook wel de Amstelveenlijn genoemd, verbindt Amstelveen Westwijk met het Amsterdamse Centraal Station. De lijn wordt gereden door het GVB en maakt deel uit van de Concessie Metro/tram/bus Amsterdam.

Lijn 51 is een bijzondere lijn, tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid rijdt deze lijn als metro. Daar gaat de pantograaf omhoog om contact te maken met de bovenleiding en rijdt deze lijn verder als sneltram naar Amstelveen. Aangezien de metrostations geschikt zijn voor 3 meter breed materieel, maar de sneltramhaltes slechts voor 2,65 meter breed materieel, hebben de sneltrams treeplanken om de ruimte tussen het perron en de wagen op te vullen. Wanneer de metro zich ombouwt tot sneltram, worden deze treeplanken ingeklapt.

Route

Halte
Route 0sTr.svg Amsterdam, Centraal Station  
Route rsMr.svg Amsterdam, Nieuwmarkt  
Route rsMr.svg Amsterdam, Waterlooplein  
Route rsMr.svg Amsterdam, Weesperplein  
Route rsMr.svg Amsterdam, Wibautstraat  
Route rsTr.svg Amsterdam, Amstelstation  
Route rsMr.svg Amsterdam, Spaklerweg  
Route rsMr.svg Duivendrecht, Overamstel  
Route rsTr.svg Amsterdam, Station RAI  
Route rsTr.svg Amsterdam, Station Zuid  
Route rsSNr.svg Amsterdam, De Boelelaan/VU  
Route rsSNr.svg Amsterdam, Arent Janszoon Ernststraat  
Route rsSNr.svg Amsterdam, Van Boshuizenstraat  
Route rsSNr.svg Amstelveen, Uilenstede  
Route rsSNr.svg Amstelveen, Kronenburg  
Route rsSNr.svg Amstelveen, Zonnestein  
Route rsSNr.svg Amstelveen, Onderuit  
Route rsSNr.svg Amstelveen, Oranjebaan  
Route rsSNr.svg Amstelveen, Centrum  
Route rsSNr.svg Amstelveen, Ouderkerkerlaan  
Route rsSNr.svg Amstelveen, Sportlaan  
Route rsSNr.svg Amstelveen, Marne  
Route rsSNr.svg Amstelveen, Gondel  
Route rsSNr.svg Amstelveen, Meent  
Route rsSNr.svg Amstelveen, Brink  
Route rsSNr.svg Amstelveen, Poortwachter  
Route rsSNr.svg Amstelveen, Spinnerij  
Route rsSNr.svg Amstelveen, Sacharovlaan  
Route rsSN0.svg Amstelveen, Westwijk  

Historie

Over de Amstelveenlijn is lang gesteggeld: Amsterdam zag wel brood in een rendabele railverbinding naar de buurgemeente, maar Amstelveen was best tevreden met de bestaande busdiensten en wilde alleen meewerken als het metrolijn zou worden. Dat was niet echt mogelijk vanwege de houding van 'Den Haag', want daar vond men zo'n metro veel te duur en wilde slechts bijdragen aan een klassieke tramverbinding. Uiteindelijk vonden de partijen elkaar in het midden en rolde het verschijnsel sneltram naar voren. In 1991 werd dus de bestaande tramlijn 5 doorgetrokken vanaf Station Zuid/WTC naar het centrum van Amstelveen en werd een nieuwe sneltramlijn 51 geïntroduceerd die over het bestaande metrotraject van het CS naar Spaklerweg liep en vandaar afboog, nog steeds als een volwaardige metro, naar Station Zuid/WTC. Vanaf daar liep de lijn over een geheel vrijliggende trambaan naar het station Poortwachter in de Amstelveense wijk Middenhoven. Aangezien lijn 5 een klassieke tramlijn is en lijn 51 tussen CS en Zuid een volwaardige metro liggen op het gezamenlijke traject tussen Zuid en Oranjebaan zowel hoge als lage perrons. Het deel waar lijn 51 solo rijdt kent alleen hoge perrons. De hoge perrons zijn 65 meter lang, hetgeen precies genoeg is voor twee sneltramstellen.

In 2004 is de lijn verlengd vanaf Poortwachter naar Westwijk. Hierbij is deels gebruik gemaakt van het dijklichaam wat nog resteerde van de voormalige Haarlemmermeerspoorlijnen.

Zomer 2009

In de zomer van 2009 (6 juli t/m 23 augustus) heeft lijn 51 in zijn geheel niet gereden. Tussen het CS en Spaklerweg was reizen met de 53 en 54 mogelijk. Overamstel was bereikbaar met bus 58 vanaf Duivendrecht. De stations Zuid en RAI waren vanaf Duivendrecht te bereiken met de stoptreinen van de NS. Tussen Station Zuid en Westwijk reed bus 55. Deze lijn reed non-stop tussen De Boelelaan/VU en Oranjebaan. Een speciaal overstappunt was ingericht in Amstelveen bij de halte Gas & Water, daar kon ook overgestapt worden op tramlijn 5.