Lijn 21 Nijmegen Centraal Station - Eindhoven Station

Uit OV in Nederland Wiki
Versie door Fogeltje (overleg | bijdragen) op 29 mei 2011 om 06:56 (Geschiedenis lijn 21)
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 21
Vervoerder(s) Hermes, Zuidooster, BBA
Lijnsoort Streekbus
Materieel Standaardstreekbus, B88, B89 Alliance, B95 Alliance, Mercedes-Benz Citaro
Periode t/m 4 januari 2003
Frequenties
Spits 1-2x per uur
Dal 1-2x per uur
Avond 1-2x per uur
Zaterdag 1-2x per uur
Zondag 1x per uur

Lijn 21 is een voormalige lijndienst van Nijmegen naar Eindhoven. Naast lijn 21 reed ook sneldienst lijn 121 op het traject Nijmegen - Eindhoven.

Route

Route van 25 augustus 2002 t/m 4 januari 2003

Halte
  Nijmegen, Centraal Station  
  Nijmegen, Rozenstraat  
  Nijmegen, Wolfkuil  
  Nijmegen, Dennenstraat  
  Nijmegen, Neerbosscheweg  
  Nijmegen, Graafsebrug  
  Nijmegen, Applebee's  
  Nijmegen, Wijchenseweg  
  Nijmegen, Brabantse Poort  
  Alverna, NUON  
  Alverna, Teersdijk  
  Alverna, Havenweg  
  Alverna, Witte Huis  
  Alverna, Oosterweg  
  Nederasselt, Burgers  
  Nederasselt, Kruispunt  
   Grave, Busstation  
  Grave, Stoofweg  
  Velp, Kazerne  
  Velp, Binckhof  
  Velp, Heijtmorgen  
  Reek, Rijksweg  
  Reek, Mgr. Borretstraat  
  Reek, Duifhuis  
  Zeeland, Kreitsberg  
  Zeeland, Peelweg  
  Zeeland, Molen  
  Zeeland, Melkpad  
  Zeeland, Gemeentehuis  
  Zeeland, Eikenhof  
  Zeeland, Udenseweg  
   Zeeland, Udenseweg / N265  
   Uden, Eikenwal  
  Uden, Heufkens  
  Uden, Klantstraat  
  Uden, Technische School  
   Uden, Busstation  
  Uden, Violierstraat  
  Uden, Raam / Jonkerveld  
   Uden, Melle  
  Uden, Loopkantstraat  
  Uden, Liessentstraat  
  Volkel, Rudigerstraat  
  Volkel, Capellerhof  
  Volkel, Schadronstraat  
  Volkel, Biesthoek  
  Volkel, Molen  
  Volkel, Brabantstraat  
  Volkel, Peelse Huis  
  Boekel, Molenstraat  
  Boekel, Zuivelfabriek  
  Boekel, Café Het Centrum  
  Boekel, Statenweg  
  Boekel, Grootveld  
  Boekel, Arendstraat  
  Handel, Vliegberg  
  Handel, Huize Padua  
  Handel, Pater Castelijnsstraat  
  Handel, Café van Eldonk  
  Handel, Handelseweg  
  Gemert, Pelgrimsrust  
   Gemert, Lodderdijk  
  Gemert, Burg. Rietmanstraat  
  Gemert, Gerardusplein  
  Gemert, Ridderplein  
  Gemert, Heuvel  
  Gemert, Carrousel  
  Gemert, Peeleindseweg  
  Beek en Donk, Lekerstraat  
  Beek en Donk, Brug Donk  
  Beek en Donk, Gemeentehuis  
  Beek en Donk, Otterweg  
  Beek en Donk, Pater Becanusstraat  
  Beek en Donk, Dr. Timmerslaan  
  Beek en Donk, Orchideestraat  
  Beek en Donk, Het Laar  
  Lieshout, Beekseweg  
  Lieshout, Servaasplein  
  Lieshout, Gemeentehuis  
  Lieshout, Molen  
  Lieshout, De Deense Hoek  
  Lieshout, Roeklaan  
  Lieshout, Merellaan  
  Gerwen, Lieshoutseweg  
  Gerwen, Kruispunt  
  Gerwen, Gerwenseweg  
  Nuenen, Larikslaan  
  Nuenen, Lindeboom  
  Nuenen, Park  
  Nuenen, Vincent van Goghplein  
  Nuenen, Centrum  
  Nuenen, Europalaan  
  Nuenen, Parkstraat  
  Nuenen, Vallestap  
  Nuenen, Meierijlaan  
  Nuenen, Keizershof  
  Nuenen, Eeneind  
  Eindhoven, Koudenhoven  
  Eindhoven, Van Oldenbarneveltlaan  
  Eindhoven, Station NS  

Bediening

De lijn reed een basisuurdienst op het traject Nijmegen - Eindhoven. Op de trajecten Gemert, Lodderdijk - Eindhoven en Nijmegen - Uden, Busstation werd buiten de vakantieperiodes in een halfuurdienst gereden. De eerste ritten ritten naar Eindhoven hadden als beginpunt Uden, Eikenwal, een rit begon in Grave. De laatste ritten vanuit Eindhoven eindigden in Uden, Eikenwal. De eerste ritten naar Nijmegen hadden alternatieve beginpunten in Zeeland, Uden Melle, Grave, de laatste ritten uit Nijmegen eindigden in Uden, Melle.

Op maandag t/m vrijdag in de avonduren werd er in een halfuurdienst gereden van Nijmegen alleen in de richting Grave. Op zaterdag werd er vanuit Nijmegen in een halfuurdienst gereden tussen Nijmegen en Grave, Busstation. Op zaterdag werd er overdag in een halfuurdienst gereden tussen Gemert, Lodderdijk en Eindhoven.

Geschiedenis lijn 21

De verbinding is oorspronkelijk opgezet door ATO, later overgenomen door Van de Rijdt. Na overname van Van de Rijdt door ATO moeder NS kwam deze lijn bij Vitesse terecht. Vitesse fuseerde met MBS tot Zuidooster welke de lijn exploiteerde tot 31 december 1994 waarna Zuidooster opging in Hermes. Zuidooster reed deze lijn aanvankelijk als lijn 2. In deze tijd reed de bus van Beek en Donk via Aarle-Rixtel naar Lieshout. Op onbekende datum voor 3 juni 1973 is deze lijn omgenummerd naar lijn 21. De lijn bleef de route van lijn 2 volgen. Vanaf 1971 reed de bus via het nieuw geopende station Nijmegen Dukenburg.

In de dienstregeling 1976/1977 reed lijn 21 in een uurdienst van Nijmegen naar Eindhoven. Tussen Gemert en Eindhoven reed lijn 21 overdag in een halfuursdienst op maandag t/m zaterdag. Tussen Nijmegen en Grave reed lijn 21 samen met lijn 1 overdag een halfuursdienst. Aarle-Rixtel werd alleen nog beperkt aangedaan, overdag 1x per 2 uur door de extra ritten op maandag t/m zaterdag. Van Nuenen naar Eindhoven reed lijn 21 nog via Tongelre. In Nijmegen reed lijn 21 via het Keizer Karelplein naar de Graafseweg. In de dienstregeling 1979/1980 was de bediening van Aarle-Rixtel geheel vervallen. Lijn 21 reed inmiddels op maandag t/m vrijdag overdag grotendeels als halfuursdienst tussen Nijmegen en Eindhoven. Op zaterdagen reed lijn 21 als halfuursdienst tussen Gemert en Eindhoven. Tussen Nijmegen en Grave reed op zaterdag en zondag ook de opvolger van lijn 1, lijn 16

In de loop van de jaren 80 ging lijn 21 tussen Nijmegen en Grave om en om de route Nijmegen - Dukenburg - Alverna - Grave en de route Nijmegen - Hatert - Overasselt - Nederasselt - Grave rijden. Dit was reeds het geval in de dienstregeling 1984/1985. Op het eerste traject reed lijn 21 samen met lijn 90, de opvolger van lijn 16, een halfuursdienst, op het andere traject reed lijn 21 samen met de lijnen 91 en 92 een halfuursdienst (later alleen nog met lijn 92). Uiteindelijk verviel de route via Nederasselt en ging lijn 21 altijd via Alverna en station Dukenburg rijden. Lijn 90 nam de route via Nederasselt over.

Tussen 1980 en 1984 is de route tussen Nuenen en Tongelre vervallen en reed lijn 21 vanaf Nuenen rechtstreeks naar Eindhoven. In de dienstregeling 1979/1980 was dit nog niet geval, in 1984 inmiddels wel. In Nuenen reed lijn 21 via het Park, de Europalaan en de Smits van Oyenlaan en dan de snelweg op.

In de dienstregelingen '84/'85 t/m '86/'87 reden er ook "sneldienstritten" tussen Gemert en Eindhoven. In de ochtendspits reden twee ritten van Gemert naar Eindhoven en in de middagspits reden twee ritten van Eindhoven naar Gemert. Hierdoor ontstond er kortstondig een kwartierdienst. Deze ritten reden niet via Nuenen en Beek en Donk, echter wel via Gerwen en Lieshout. In de dienstregeling '87/'88 werden deze doorgetrokken naar Uden. De bus reed hierbij rechtstreeks van Gemert naar Boekel en dus niet via Handel. In Volkel stopte deze alleen bij een nieuwe halte op de Schoolstraat en reed niet via het centrum. Gerwen werd richting Eindhoven niet meer aangedaan, waarschijnlijk wegen opgelopen reistijd in de ochtendspits (hoewel de rit niet meer via Gerwen reed, duurde de rit van Gemert naar Eindhoven voortaan vijf minuten langer). De precieze route van de sneldienstritten is niet bekend en derhalve ook niet of deze onderweg bij alle haltes stopte of niet. In de dienstregeling '88/'89 vervielen deze ritten uiteindelijk met de komst van sneldienst lijn 70. Deze reed niet door Gerwen en Lieshout, echter wel door Beek en Donk.

In ieder geval vanaf 1984 kende lijn 21 een lange tijd een halfuursdienst op zondagavond in beide richtingen op het gehele traject of deeltrajecten. Lijn 70 nam op een gegeven moment enkele van deze ritten over. Vanaf 14 juli 1991 vervielen deze ritten op lijn 70 weer en werden opgevangen door lijn 21. Vanaf die datum verviel ook de alternatieve route via Overasselt tussen Nijmegen en Grave. Lijn 21 reed voortaan altijd via Alverna. Lijn 90 en 92 namen de bediening van Overasselt over. Tussen Eindhoven en Gemert kende lijn 21 buiten de vakanties ook op zondagen overdag een halfuursdienst.

Vanaf de dienstregeling '98/'99 werd in Nuenen de halte Centrum in gebruik genomen. De route van lijn 21 werd toen verlegd via deze halte. Lijn 21 ging via de Vincent van Goghstraat rijden en niet meer via de Parkstraat. In Nijmegen reed lijn 21 voortaan via de Oldenbarneveltstraat naar de Graafseweg. Later reed lijn 21 door de spoorkuil rechtstreeks naar de halte Rozenstraat. De route in Nuenen werd met ingang van de dienstregeling 2000/2001 verder aangepast toen een nieuwe op/afrit voor lijndiensten was aangelegd bij de snelweg. Lijn 21 kon daardoor een stukje Nuenen extra meenemen in de route.

Per 28 mei 2000 is lijn 21 omgezet in een uurdienst op zondagen en vervielen op maandag t/m vrijdag deeltrajecten om doublures met lijn 410 te voorkomen.

In 2002 werd de concessie Oost-Brabant gegund aan BBA, waardoor het traject opeens in gebieden van twee vervoerders lag (KAN-Zuid en SRE van Hermes en Oost-Brabant van BBA). BBA en Hermes gingen de lijn gezamenlijk exploiteren. Vanaf 25 augustus 2002 ging deze nieuwe dienstregeling in en werden de ritten van lijn 21 van Nijmegen naar Uden gekoppeld aan lijn 160 Uden - 's-Hertogenbosch.

Op 5 januari 2003 werden de lijnen 21 en 121 van Nijmegen naar Eindhoven tenslotte geknipt in Uden op last van het KAN. Lijn 21 bleef rijden op het traject Eindhoven - Uden. Het deel naar Nijmegen werd gereden door Hermes onder lijnnummer 99.

Op 14 december 2003 is de lijn tenslotte ingekort tot Beek en Donk en ging de exploitatie volledig naar Hermes. Lijn 25 nam het deel van Gemert naar Boekel via Handel en Huize Padua over, terwijl lijn 121 het traject in Uden overnam. De route door Volkel verdween geheel. Vanaf 14 december 2008 reed lijn 21 weer door naar Gemert.

Voormalige routes

Voormalige route in Nijmegen via Van Oldenbarneveldtstraat (1998 t/m 25 augustus 2002)

Halte
  Nijmegen, Centraal Station  
  Nijmegen, Van Oldenbarneveldtstraat  
  Nijmegen, Rozenstraat  

Voormalige route in Nuenen via Smits van Oyenlaan en Vincent van Goghplein (mei 1998 t/m 27 mei 2000)

Halte
  Nuenen, Lindeboom  
  Nuenen, Park  
  Nuenen, Vincent van Goghplein  
  Nuenen, Centrum  
  Nuenen, Smits van Oyenlaan  
  Eindhoven, Koudenhoven  

Voormalige route in Nuenen via Parkstraat (tot mei 1998)

Halte
  Nuenen, Lindeboom  
  Nuenen, Park  
  Nuenen, Parkstraat  
  Nuenen, Europalaan  
  Nuenen, Smits van Oyenlaan  
  Eindhoven, Koudenhoven  

Voormalige alternerende route tussen Nijmegen en Grave (route is niet volledig)

Halte
  Nijmegen, Centraal Station  
   Nijmegen, Radboudziekenhuis  
   Nijmegen, Hatert Centrum  
   Nijmegen, Station Dukenburg  
   Overasselt, Café de Zon  
   Alverna, Witte Huis  
   Nederasselt, Postkantoor  
   Nederasselt, Kruispunt  
  Grave, Busstation  

Voormalige "sneldienst" route in de jaren 80 (route is niet volledig)

Halte
   Uden, Heufkens  
   Uden, Markt  
   Uden, Melle  
   Volkel, Schoolstraat  
   Volkel, Rudigerstraat  
   Boekel, Café Het Centrum  
   Handel, Café van Eldonk  
   Gemert, Lodderdijk  
   Gemert, Ridderplein (eindpunt t/m 30 mei 1987)  
   Beek en Donk, Gemeentehuis  
   Lieshout, Gemeentehuis  
   Gerwen, Kruispunt  
   Nuenen, Park  
  Eindhoven, Station  

Route

Voormalige route op 22 mei 1976

Halte
  Nijmegen, Station N.S.  
  Nijmegen, Keizer Karelplein  
  Nijmegen, Stijn Buysstraat  
  Nijmegen, Rozenstraat  
  Nijmegen, Wolfskuil  
  Nijmegen, Dennenstraat  
  Nijmegen, Serenadestraat  
  Nijmegen, Spijkerhofplein/Station Dukenburg  
  Teersdijk, Weg naar Dukenburg  
  Teersdijk , Teersdijk  
  Alverna, Havenweg  
  Alverna, Witte Huis  
  Alverna, Oosterweg  
  Nederasselt, Burgers  
  Nederasselt, Kruispunt  
   Grave, Autobusstation  
  Grave, Stoofweg  
  Velp, Kazerne  
  Velp, Nachtegaal  
  Velp, Rijksweg/Heijtmorgen  
  Reek, Rijksweg 96  
  Reek, Kleine Elft  
  Reek, Molen  
  Zeeland, Schaijkseweg 10  
  Zeeland, Molen  
  Zeeland, Postkantoor  
  Zeeland, Gemeentehuis  
  Zeeland, Zuivelfabriek  
  Zeeland, Udenseweg 9  
  Zeeland, Udenseweg 24  
  Zeeland, P.T.K. "De Corridor"  
  Uden, PNEM-straat  
  Uden, De Kersenbloem  
  Uden, Technische School  
  Uden, Land v. Ravenstein  
  Uden, Markt  
  Uden, Violierstraat  
  Uden, Raam/Jonkerveld  
  Uden, Melle  
  Volkel, Industriepark  
  Volkel, Autobusstation  
  Volkel, St. Antoniuskl.  
  Volkel, Schadronstraat  
  Volkel, Biesthoekstraat  
  Volkel, Brabantstraat 22  
  Boekel, Peelse Huis  
  Boekel, Café 't Station  
  Boekel, Zuivelfabriek  
  Boekel, 't Centrum  
  Boekel, Statenweg  
  Boekel, Arendstraat 14  
  Boekel, Vliegberg  
  Boekel, Huize Padua  
  Handel, Rustoord  
  Handel, Café van Eldonk  
  Handel, Handelseweg 67  
  Gemert, Pelgrimsrust  
  Gemert, Lodderdijk  
  Gemert, Drossard de la Courtstraat  
  Gemert, Gerardusplein  
   Gemert, De Keyzer  
  Gemert, Heuvel  
  Gemert, Broekstraat  
  Gemert, De Drie Ossen  
  Beek en Donk, Peeleindseweg 1  
  Beek en Donk, Lekerstraat 23  
  Beek en Donk, Brug Donk  
  Beek en Donk, Sportpark  
  Beek en Donk, Otterweg  
  Beek en Donk, Pater Becanusstraat  
   Beek en Donk, Dr. Timmerslaan  
   Beek en Donk, Orchideestraat  
   Beek en Donk, Het Laar  
   Beek en Donk, Heuvelplein  
   Beek en Donk, Brandstraat  
   Beek en Donk, Oranjelaan  
   Aarle-Rixtel, Brug  
   Aarle-Rixtel, Beekseweg  
   Aarle-Rixtel, Kerk  
   Aarle-Rixtel, Lieshoutseweg 48/53  
   Aarle-Rixtel, Aarleseweg 101  
   Lieshout, Beekseweg 5  
  Lieshout, Hoek Kerkdijk  
  Lieshout, Gemeentehuis  
  Lieshout, Molen  
  Lieshout, Café De Deense Hoek  
  Lieshout, Roeklaan  
  Lieshout, Merellaan  
  Gerwen, Lieshoutseweg 4  
  Gerwen, Kruispunt  
  Gerwen, Gerwenseweg 19  
  Nuenen, Larikslaan  
  Nuenen, Lindeboom  
  Nuenen, Park  
  Nuenen, Parkweg  
  Nuenen, Opw. weg 56  
  Nuenen, Opw. weg 175  
  Nuenen, Opwetten  
  Eindhoven, Wolfshoek  
  Eindhoven, 't Hofke  
  Eindhoven, Kerk Tongelre  
  Eindhoven, Tongelresestr. 449  
  Eindhoven, Tongelresestr. 401  
  Eindhoven, Tongelresestr. 333  
  Eindhoven, Tongelresestr. 289  
  Eindhoven, Amicitia  
  Eindhoven, Tongelresestr. 195  
  Eindhoven, Parklaan 77  
  Eindhoven, Dommelhof  
  Eindhoven, Postkantoor  
  Eindhoven, Station N.S.  

Sneldiensten

Parallel aan lijn 21 hebben ook enkele sneldiensten gereden op het traject Nijmegen - Grave - Uden - Gemert - Eindhoven. Op 29 mei 1988 werd lijn 70 door Zuidooster geïntroduceerd als nieuwe sneldienst tussen Nijmegen en Eindhoven. Deze reed globaal dezelfde route maar reed niet door de kernen van de meeste dorpen en stopte slechts op een beperkt aantal haltes. Deze bus in 1991/1992 verlegd en reed van Nijmegen via Ravenstein naar Uden in plaats van via Grave. Vanaf 6 november 1994 werd deze sneldienst omgezet in een Interliner; lijn 410. In mei 1998 ging deze weer via Grave rijden in plaats van Ravenstein waarmee de sneldienst weer geheel parallel aan de onderliggende lijn 21 reed. De dienst was inmiddels overgenomen door Hermes. Op 28 mei 2000 werden op beide lijnen ritten geschrapt om zoveel mogelijk vervoerskundige doublures in de dienstregeling te schrappen. Vanaf 19 augustus 2001 werd de Interliner weer omgezet in een reguliere sneldienst, lijn 121.