Spoorlijn Mariënberg - Almelo: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k
Regel 13: Regel 13:
 
Sinds 2007 werd de dienst uitgevoerd met 2 [[LINT]]-stellen van [[Syntus]], die speciaal in de [[Twents]]-huisstijl geplakt zijn. Syntus reed op dit traject in opdracht van Connexxion.
 
Sinds 2007 werd de dienst uitgevoerd met 2 [[LINT]]-stellen van [[Syntus]], die speciaal in de [[Twents]]-huisstijl geplakt zijn. Syntus reed op dit traject in opdracht van Connexxion.
  
Vanaf 8 december 2013 wordt de treindienst uitgevoerd door [[Arriva]], als onderdeel van de concessie [[Concessie Vechtdallijnen|Vechtdallijnen]]. Arriva rijdt met 2 [[LINT]]-stellen in de blauwe kleur van de provincie Overijssel.
+
Vanaf 8 december 2013 wordt de treindienst uitgevoerd door [[Arriva]], als onderdeel van de concessie [[Concessie Vechtdallijnen|Vechtdallijnen]]. Arriva rijdt met 3 [[LINT]]-stellen in de blauwe kleur van de provincie Overijssel.
  
 
Naast reizigersvervoer vindt ook incidenteel goederenvervoer plaats, met name richting [[Emmen]].
 
Naast reizigersvervoer vindt ook incidenteel goederenvervoer plaats, met name richting [[Emmen]].

Versie van 31 okt 2018 om 07:12

Spoorlijn Mariënberg - Almelo
Naam Spoorlijn Mariënberg - Almelo
Lengte 18,8 km
Geopend 1906
Huidige status In gebruik
Geëlektrificeerd niet geëlektrificeerd
Aantal sporen 1
Vervoerders Arriva

De spoorlijn Mariënberg - Almelo is geopend op 1 oktober 1906. In 1996 werd de treinverbinding, net als 29 andere regionale spoorlijnen, door de NS en de rijksoverheid onrendabel bevonden. Alle 'boemellijnen' werden omgezet in contractsectordiensten. Dit hield in dat de NS subsidie kreeg van de overheid om de lijnen te blijven exploiteren. Echter, de treinverbinding Mariënberg - Almelo zou per 24 mei 1998 worden opgeheven. Het geld dat vrijkwam zou worden gebruikt voor een nieuwe busverbinding.

De regionale overheid was het niet eens met deze beslissing. In oktober 1997 werd bekend dat de Regio Twente en de provincie Overijssel de treindienst gingen aanbesteden. Daarmee had Twente de primeur voor Nederland. Midnet, Oostnet en Lovers Rail schreven zich in op de aanbesteding. Op 11 december 1997 werd bekend dat Oostnet de lijn voor de laagste prijs kon exploiteren. In 1999 ging Oostnet over in Connexxion.

Sinds 2007 werd de dienst uitgevoerd met 2 LINT-stellen van Syntus, die speciaal in de Twents-huisstijl geplakt zijn. Syntus reed op dit traject in opdracht van Connexxion.

Vanaf 8 december 2013 wordt de treindienst uitgevoerd door Arriva, als onderdeel van de concessie Vechtdallijnen. Arriva rijdt met 3 LINT-stellen in de blauwe kleur van de provincie Overijssel.

Naast reizigersvervoer vindt ook incidenteel goederenvervoer plaats, met name richting Emmen.

Met uitzondering van een kruisingsplaats in Vroomshoop is de gehele spoorlijn enkelsporig. De spoorlijn is niet geëlektrificeerd.

Traject

  Station
Route 0sr.svg Mariënberg
Route AtnL.png lijn naar Zwolle  
Route ViWb.png N36  
Route rsrg.svg Geerdijk  
Route rsr.svg Vroomshoop
Route brug.png Linderbeek  
Route rsr.svg Daarlerveen
Route rsrg.svg Westerhoeve  
Route rsr.svg Vriezenveen
Route ViWb.png N36  
Route AtvL.png Aftakking Bedrijvenpark Twente  
Route rsrg.svg Aadorp  
Route brug.png Twentekanaal  
Route AtvL.png lijn van Zwolle en lijn van Deventer  
Route AtvL.png Industrieterrein Dollegoor  
Route rs0.svg Almelo

Dienstregeling

Dienstregeling 2024

Treinsoort Treinserie Frequentie Traject Vervoerder Opmerkingen
Stoptrein 31000 1-2x/uur Hardenberg - Almelo Arriva

Historische dienstregeling