Arriva: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Materieel)
Regel 1: Regel 1:
 
== Korte Geschiedenis ==
 
== Korte Geschiedenis ==
 +
'''Arriva Personenvervoer Nederland''' is een dochteronderneming van het Engelse Arriva Plc. en ontstond in het voorjaar van 1998 door de aankoop van de Nederlandse tak van het Amerikaanse [[Vancom]]. Het kreeg hiermee het stadsvervoer in Groningen en het streekvervoer in het Heuvelland in Zuid-Limburg in handen.
 +
In 1999 werd de Hanze Groep, bestaande uit de [[GADO]] en [[VEONN]], door Arriva aangekocht waarmee het streekvervoer in de drie noordelijke provincies in hun handen kwam. Het streekvervoer in Zuid-Limburg werd tegelijkertijd verkocht aan Connex, dat deze lijnen tot december 2006 onder de naam [[Limex]] exploiteerde.
 +
 +
Naast stads- en streekvervoer exploiteert Arriva ook taxi's en touringcars (Arriva Touring).
 +
 +
== Concessies ==
 +
In de eerste vijf jaren van zijn bestaan bleef het vervoergebied van Arriva bestaan uit de drie noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe. In 2003 kwam hier verandering in door het winnen van de concessies [[Concessie Rivierenland|Rivierenland]] en [[Concessie DAV-gebied|Drechtsteden, Alblasserwaard, Vijfheerenlanden]], verder uitbreiding volgde met de [[concessie Waterland]] in 2005, [[Concessie Oost-Brabant|Oost-Brabant]] in 2007 en [[Concessie Hoekse Waard - Goeree-Overflakkee|Hoekse Waard - Goeree-Overflakkee]] in 2008.
 +
 +
Er werden ook concessies verloren: het streekvervoer in [[Concessie Noord- en Zuidwest-Friesland|Noord- en Zuidwest-Friesland]] en het stadsvervoer in [[Concessie Stadsvervoer Leeuwarden|Leeuwarden]] kwam vanaf half december 2007 in handen van [[Connexxion]]. De concessie [[Concessie Zuidoost-Friesland|Zuidoost-Friesland]] ging per 14 december 2008 over in de handen van [[Qbuzz]]. Het vervoer per trein in Friesland bleef wel in handen van Arriva.
  
 
== Materieel ==
 
== Materieel ==
Arriva voert de diensten op de lijnen van en naar Groningen en Leeuwarden uit met [[Spurt]] treinstellen (vroeger Wadloper of DH-I/DH-II en [[DM '90]] materieel). Op de [[Merwede-Lingelijn]] ([[Dordrecht]] - [[Geldermalsen]]) werd tot halverwege 2008 met [[Mat '64]] gereden, tegenwoordig wordt er gereden met elektrische [[Spurt]]-treinstellen.
+
=== Trein ===
 +
Arriva voert de diensten op de lijnen van en naar Groningen en Leeuwarden uit met [[Spurt]] treinstellen (vroeger Wadloper of DH-I/DH-II en [[DM '90]] materieel). Op de [[Merwede-Lingelijn]] ([[Dordrecht]] - [[Geldermalsen]]) werd t/m 13 september 2008 met [[Mat '64]] gereden, tegenwoordig wordt hier gereden met elektrische [[Spurt]]-treinstellen.
 +
 
 +
=== Bus ===
 +
Arriva beschikt over vele verschillende types bussen, van midibussen tot gelede bussen en van stadsbussen tot luxere Qliners:
 +
 
 +
* [[Alexander ALX200|Dennis Dart/Alexander ALX200]]
 +
* [[Wright Commander]]
 +
* [[Wright Cadet]]
 +
* [[VDL Berkhof Ambassador 200]]
 +
* [[Mercedes-Benz Citaro]] (geleed en 12-meter)
 +
* [[Mercedes-Benz Integro]] (12- en 15-meter)
 +
* [[Mercedes-Benz O408]]
 +
* [[Den Oudsten Alliance]]
 +
* [[Berkhof 2000NL]] (op DAF- en IVECO-chassis)
 +
* [[MAN Lion's City]] (12-meter prototype, geleed op aardgas)
 +
* [[Irisbus GX127]]
 +
* [[Kutsenits City IV|VW/Kutsenits City IV]]
  
 
== Routes ==
 
== Routes ==
 +
=== Trein ===
 
* [[Groningen]] - [[Nieuweschans]] - Leer
 
* [[Groningen]] - [[Nieuweschans]] - Leer
 
* [[Groningen]] - [[Delfzijl]]
 
* [[Groningen]] - [[Delfzijl]]
Regel 12: Regel 39:
 
* [[Leeuwarden]] - [[Stavoren]]
 
* [[Leeuwarden]] - [[Stavoren]]
 
* [[Dordrecht]] - [[Geldermalsen]]
 
* [[Dordrecht]] - [[Geldermalsen]]
 +
 +
=== Bus ===
 +
* [[Concessie Rivierenland]]
 +
* [[Concessie DAV-gebied]]
 +
* [[Concessie Waterland]]
 +
* [[Concessie GGD]]
 +
* [[Concessie Oost-Brabant]]
  
 
== Links ==
 
== Links ==

Versie van 28 dec 2008 om 23:33

Korte Geschiedenis

Arriva Personenvervoer Nederland is een dochteronderneming van het Engelse Arriva Plc. en ontstond in het voorjaar van 1998 door de aankoop van de Nederlandse tak van het Amerikaanse Vancom. Het kreeg hiermee het stadsvervoer in Groningen en het streekvervoer in het Heuvelland in Zuid-Limburg in handen. In 1999 werd de Hanze Groep, bestaande uit de GADO en VEONN, door Arriva aangekocht waarmee het streekvervoer in de drie noordelijke provincies in hun handen kwam. Het streekvervoer in Zuid-Limburg werd tegelijkertijd verkocht aan Connex, dat deze lijnen tot december 2006 onder de naam Limex exploiteerde.

Naast stads- en streekvervoer exploiteert Arriva ook taxi's en touringcars (Arriva Touring).

Concessies

In de eerste vijf jaren van zijn bestaan bleef het vervoergebied van Arriva bestaan uit de drie noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe. In 2003 kwam hier verandering in door het winnen van de concessies Rivierenland en Drechtsteden, Alblasserwaard, Vijfheerenlanden, verder uitbreiding volgde met de concessie Waterland in 2005, Oost-Brabant in 2007 en Hoekse Waard - Goeree-Overflakkee in 2008.

Er werden ook concessies verloren: het streekvervoer in Noord- en Zuidwest-Friesland en het stadsvervoer in Leeuwarden kwam vanaf half december 2007 in handen van Connexxion. De concessie Zuidoost-Friesland ging per 14 december 2008 over in de handen van Qbuzz. Het vervoer per trein in Friesland bleef wel in handen van Arriva.

Materieel

Trein

Arriva voert de diensten op de lijnen van en naar Groningen en Leeuwarden uit met Spurt treinstellen (vroeger Wadloper of DH-I/DH-II en DM '90 materieel). Op de Merwede-Lingelijn (Dordrecht - Geldermalsen) werd t/m 13 september 2008 met Mat '64 gereden, tegenwoordig wordt hier gereden met elektrische Spurt-treinstellen.

Bus

Arriva beschikt over vele verschillende types bussen, van midibussen tot gelede bussen en van stadsbussen tot luxere Qliners:

Routes

Trein

Bus

Links