Hanzeliner: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Materieel)
k (Tarieven: lf)
 
(13 tussenliggende versies door 8 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Afbeelding:Hanzeliner.jpg|400px|thumb|right|Hanzeliner 330 op de Eekwal in Zwolle]]  
+
[[Afbeelding:Hanzeliner.jpg|thumb|350px|right|Hanzeliner 330 op de Eekwal in Zwolle]]  
De Hanzeliner werd met ingang van de concessie [[Concessie Zuidwest Drenthe/Overijssel noordoost|NOOD]] (Noordoost Overijssel/Zuidwest Drenthe) op 4 september 2005 als nieuw HOV-product door [[Connexxion]] geïntroduceerd. Op de verbinding [[Zwolle]] - [[Lelystad Centrum|Lelystad]] (lijn 330) verving hij de bestaande [[interliner]], lijn 341 [[Zwolle]] - Emmeloord was nieuw maar verviel door tegenvallende passagiersaantallen per 26 augustus 2007.
+
De '''Hanzeliner''' was een [[Hoogwaardig Openbaar Vervoer|HOV-busverbinding]] die op 4 september 2005 werd geïntroduceerd met het ingaan van de [[concessie IJsselmond (2005-2013)]].
De naam Hanzeliner is afgeleid van de [[Hanzelijn]], de spoorlijn van Lelystad naar Zwolle die vanaf 2012 de bus zal gaan vervangen.
 
  
In eerste instantie waren de bussen uitgerust om 100 km/u te kunnen rijden op een groot deel van de N50 tussen Kampen en Zwolle en op de A28 naar Zwolle. Alle stoelen waren daarom voorzien van veiligheidsgordels en staanplaatsen waren niet toegestaan.
+
Er gingen twee buslijnen onder deze formule rijden:
Optredende capaciteitsproblemen noodzaakten Connexxion er echter toe de maximumsnelheid te begrenzen tot 80 km/u, zodat er ook passagiers staand vervoerd konden worden.
+
* [[Lijn 330 Lelystad Station NS/Centrum - Zwolle Busstation/NS|Lijn 330 Lelystad - Zwolle]]
 +
* [[Lijn 341 Emmeloord Busstation - Zwolle Busstation/NS|Lijn 341 Emmeloord  - Zwolle]]
 +
 
 +
Lijn 330 tussen [[Zwolle]] en [[Lelystad Centrum|Lelystad]] was de opvolger van [[Interliner]] 330, die al sinds 6 november 1994 werd gereden door [[Midnet]] (per mei 1999 Connexxion). Lijn 341 was een nieuwe lijn tussen Zwolle en Emmeloord. Deze lijn werd echter op 26 augustus 2007 opgeheven vanwege tegenvallende passagiersaantallen.
 +
 
 +
De naam Hanzeliner refereert aan de Hanze, het verbond van handelssteden waartoe Zwolle en Kampen ooit behoorden. Een nieuwe spoorweg, de [[Hanzelijn]], verving lijn 330 vanaf 9 december 2012.
  
 
== Materieel ==
 
== Materieel ==
Op de Hanzeliner wordt gereden met bussen van het type [[Volvo 8700|Volvo 8700LE]] van 15 meter lang. Deze zijn uitgerust voor lange afstanden: ze zijn voorzien van draadloos internet en comfortabele stoelen met veel beenruimte.
+
De Hanzeliner werd gereden met bussen van het type [[Volvo 8700|Volvo 8700LE]] van 14,5 meter. Deze waren uitgerust voor lange afstanden: ze waren voorzien van draadloos internet en comfortabele stoelen met veel beenruimte.
 +
 
 +
In eerste instantie waren deze bussen uitgerust om 100 km/u te kunnen rijden op een groot deel van de N50 tussen Kampen en Zwolle en op de A28 naar Zwolle. Alle stoelen waren daarom voorzien van veiligheidsgordels en staanplaatsen waren niet toegestaan.
 +
Optredende capaciteitsproblemen noodzaakte Connexxion er echter toe de maximumsnelheid te begrenzen tot 80 km/u, zodat er ook passagiers staand vervoerd konden worden.
  
 
== Tarieven ==
 
== Tarieven ==
Op de Hanzeliner geldt het HOV-tarief. Dit tariefsysteem, wat tevens voor de [[interliner]], [[Brabantliner]] en [[Qliner]] wordt gebruikt, is net als de tarieven van [[NS]] gebaseerd op [[Tariefeenheid|tariefeenheden]]. Het is echter niet meer uitwisselbaar: met Hanzeliner-vervoerbewijzen kan niet met de trein gereisd worden en andersom.
+
Op de Hanzeliner gold het HOV-tarief. Dit tariefsysteem, wat tevens voor de [[interliner]] en [[Qliner]] wordt gebruikt, was net als de tarieven van [[NS]] gebaseerd op [[Tariefeenheid|tariefeenheden]]. Het was niet uitwisselbaar: met Hanzeliner-vervoerbewijzen kon niet met de trein gereisd worden en andersom.
 
 
Behalve met de speciale Hanzeliner-vervoerbewijzen kan ook met de [[strippenkaart]] en het [[sterabonnement]] van de Hanzeliner gebruik gemaakt worden. In de [[spitsuren]] is dan wel een toeslag verschuldigd. Dit geldt ook voor bijzondere kaartsoorten als de [[OV-dagkaart]] en [[Zomertour Plus]].
 
  
== Lijnnummers ==
+
Behalve met de speciale Hanzeliner-vervoerbewijzen, kon ook met de [[strippenkaart]] en het [[sterabonnement]] van de Hanzeliner gebruik gemaakt worden. In de [[spits|spitsuren]] was er een toeslag verschuldigd. Dit gold ook voor bijzondere kaartsoorten als de [[OV-dagkaart]] en Zomertour Plus.
De volgende lijn draagt de naam Hanzeliner:
 
* 330 Lelystad - Zwolle
 
  
 
[[Categorie:Hoogwaardig Openbaar Vervoer]]
 
[[Categorie:Hoogwaardig Openbaar Vervoer]]

Huidige versie van 13 nov 2020 om 15:15

Hanzeliner 330 op de Eekwal in Zwolle

De Hanzeliner was een HOV-busverbinding die op 4 september 2005 werd geïntroduceerd met het ingaan van de concessie IJsselmond (2005-2013).

Er gingen twee buslijnen onder deze formule rijden:

Lijn 330 tussen Zwolle en Lelystad was de opvolger van Interliner 330, die al sinds 6 november 1994 werd gereden door Midnet (per mei 1999 Connexxion). Lijn 341 was een nieuwe lijn tussen Zwolle en Emmeloord. Deze lijn werd echter op 26 augustus 2007 opgeheven vanwege tegenvallende passagiersaantallen.

De naam Hanzeliner refereert aan de Hanze, het verbond van handelssteden waartoe Zwolle en Kampen ooit behoorden. Een nieuwe spoorweg, de Hanzelijn, verving lijn 330 vanaf 9 december 2012.

Materieel

De Hanzeliner werd gereden met bussen van het type Volvo 8700LE van 14,5 meter. Deze waren uitgerust voor lange afstanden: ze waren voorzien van draadloos internet en comfortabele stoelen met veel beenruimte.

In eerste instantie waren deze bussen uitgerust om 100 km/u te kunnen rijden op een groot deel van de N50 tussen Kampen en Zwolle en op de A28 naar Zwolle. Alle stoelen waren daarom voorzien van veiligheidsgordels en staanplaatsen waren niet toegestaan. Optredende capaciteitsproblemen noodzaakte Connexxion er echter toe de maximumsnelheid te begrenzen tot 80 km/u, zodat er ook passagiers staand vervoerd konden worden.

Tarieven

Op de Hanzeliner gold het HOV-tarief. Dit tariefsysteem, wat tevens voor de interliner en Qliner wordt gebruikt, was net als de tarieven van NS gebaseerd op tariefeenheden. Het was niet uitwisselbaar: met Hanzeliner-vervoerbewijzen kon niet met de trein gereisd worden en andersom.

Behalve met de speciale Hanzeliner-vervoerbewijzen, kon ook met de strippenkaart en het sterabonnement van de Hanzeliner gebruik gemaakt worden. In de spitsuren was er een toeslag verschuldigd. Dit gold ook voor bijzondere kaartsoorten als de OV-dagkaart en Zomertour Plus.