Dienstregeling concessie GD 2013: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k
Regel 334: Regel 334:
 
Richting Vlagtwedde vertrekken alle ritten ongeveer 8 minuten vroeger, richting Nieuweschans blijven de vertrektijden gelijk.
 
Richting Vlagtwedde vertrekken alle ritten ongeveer 8 minuten vroeger, richting Nieuweschans blijven de vertrektijden gelijk.
  
 +
== Wijziging per medio juni 2013 ==
 +
* De haltes '''Rijksweg-West''' (''Groningen'') en '''Rengersbrug''' (''Foxhol'') kwamen te vervallen. Uit inventarisatie van de provincie bleek dat deze haltes een zeer laag gebruik kennen en meerdere bushaltes in de nabijheid liggen.
 
[[Categorie:Stads- en streekvervoer 2013|GD]]
 
[[Categorie:Stads- en streekvervoer 2013|GD]]

Versie van 30 jun 2013 om 15:38

Op 9 december 2012 gaat voor de concessies Groningen-Drenthe, Kleinschalig OV GD en HOV GD de nieuwe dienstregeling in.

Doordat de Sprinter Groningen - Zwolle tweemaal per uur zal gaan rijden en de Intercity's op die route alleen nog in Assen gaan stoppen worden de busdiensten in de omgeving van Hoogeveen/Assen/Beilen aangepast. Daarnaast is gekeken of de Servicebussen in de verschillende plaatsen nog wel winstgevend zijn om te blijven rijden.

Om onduidelijkheden te voorkomen staan alle lijnen die wijzigen hier vermeld, ook al behoren ze tot een deelconcessie.

Wijzigingen per 9 december

Stadsdienst Groningen

  • Alle lijnen:

Voor alle stadslijnen zal de laatste rit vertrekken rond 00.15 vanaf Station Groningen in aansluiting op de laatste treinen die dan binnenkomen.

Lijn 3 zal van maandag t/m zaterdag overdag 4x/uur gaan rijden. De aanvulling door middel van Qliner 317 tussen Station Groningen en Kardinge blijft bestaan. Lijn 3 zal bovendien op maandag t/m zaterdag 2x/uur door gaan rijden naar Station Noord, waarmee lijn 7 kan komen te vervallen. Deze verbinding vervalt echter 's avonds en op zondag door het beperkte gebruik.

Het traject tussen het Martini Ziekenhuis en Ter Borch komt te vervallen vanwege de lage bezetting. De dienstregeling blijft ongewijzigd, het nieuwe eindpunt komt te liggen bij de halte Paterswoldseweg, zodat de haltes op de Van Swietenlaan bediend blijven.

Lijn 6 zal van maandag t/m zaterdag overdag 4x/uur gaan rijden, met in de spitsuren en op zaterdagmiddag aanvullende ritten tussen het Station en Beijum, waardoor op die momenten 5 à 6x/uur wordt gereden tussen het Station en Beijum.

Door de uitbreiding van lijn 3 op maandag t/m zaterdag overdag komt lijn 7 te vervallen.

Lijn 9 zal samen met lijn 12 gecombineerd worden tot een nieuwe lijn 12.

De ritten van/naar Zuidhorn worden verschoven, zodat de aansluitingen in Zuidhorn gewaarborgd blijven.

Het traject wordt uitgebreid met het voormalige traject van lijn 9 naar Euvelgunne/Driebond. Niet alle ritten gaan door rijden naar De Wijert. In de schoolvakanties rijdt de lijn alleen tussen het Centraal Station en Driebond.

Dit is een nieuwe spitslijn in aanvulling op lijn 3 tussen Vinkhuizen en het Centraal Station, zodat in de spitsuren tussen het Station en Vinkhuizen 5 à 6x/uur gereden wordt.

In de spitsuren wordt de frequentie verhoogd naar 12x/uur. Op momenten dat het extra druk is gaan extra bussen rijden.

Stadsdienst Meppel

De halfuurdienst op zaterdag zal pas om 11.00 beginnen, tussen 08.00 en 11.00 wordt een uurdienst gereden.

Stadsdienst Hoogeveen

In de daluren en de vakantieperioden wordt de frequentie verlaagd naar een uurdienst. In de spitsuren en op zaterdag overdag blijft de huidige halfuurdienst gehandhaafd.

Op maandag t/m zaterdag overdag wordt de frequentie verlaagd naar 2x/uur, uitgezonderd de (brede) spitsuren.

Stadsdienst Assen

Lijn 4 zal weer de gehele dag gaan rijden. Op maandag t/m zaterdag tot 18.00 wordt een grote bus ingezet, 's avonds en op zondag wordt met een midibus gereden. In het centrum zal de bus via de Zuidersingel gaan rijden.

De route zal verlengd worden naar de wijk Peelo. In de ochtendspits worden extra ritten toegevoegd.

Streekdienst

  • Alle lijnen:

Voor enkele lijnen geldt de laatste rit 's avonds eerder zal vertrekken of juist later door gewijzigde vertrektijden of slechte bezettingen van die ritten. Voor een aantal lijnen geldt dat op zondag alleen nog gereden wordt op zondagmiddag en in de vooravond. Op de vervoersassen Groningen - Zoutkamp/Siddeburen zal de frequentie op zondagochtend verlaagd worden naar 1x per 2 uur. De verbinding Scheemda - Winschoten zal ook op zaterdagochtend 1x per 2 uur rijden.

Deze lijn wordt samen met Qliner 303 geïntegreerd tot een nieuwe buslijn 110 tussen Winschoten en Assen. Tussen Winschoten en Bareveld zal de huidige route gevolgd worden, vanaf Bareveld wordt de huidige route van Qliner 303 gereden, de vertrektijden verschuiven ongeveer een kwartier.

Aan het begin van de avond gaan meer vaste ritten rijden, terwijl aan het einde van de avond meer ritten als LijnBelBus gaan rijden.

Lijn 22 rijdt tussen Beilen - Zweeloo een basisuurdienst in aansluiting op de trein, in Zweeloo wordt aansluiting geboden op lijn 27. In de spitsuren zal lijn 22 wel van/naar Emmen rijden, soms in een halfuurdienst.

Deze spitsbus wordt opgeheven, reizigers maken voortaan gebruik van lijn 22.

Tussen Assen en Beilen zal lijn 23 op maandag t/m zaterdag de hele dag 1x/uur rijden. In de ochtendspits zullen twee extra ritten rijden, waardoor kortstondig een halfuurdienst gereden wordt.

Op zaterdag wordt voortaan een anderhalfuurdienst gereden, zo wordt het mogelijk om op elke rit van lijn 43 aan te sluiten.

Omdat lijn 23 komt te vervallen, vervalt ook de aansluitende LijnBelBus.

Tussen Oldehove en Winsum wordt voortaan met kleine bussen gereden onder het lijnnummer 36, uitgezonderd enkele spitsritten die wel met een grote bus zullen rijden.

In de spitsuren worden grotere bussen ingezet, waardoor extra capaciteit toegevoegd.

Het traject tussen Beilen en Borger zal als belbus 41 gaan rijden i.v.m. de lage bezettingen. De rest van de route van lijn 36 wordt grondig herzien.

Lijn 36 zal na Wijster niet meer naar Beilen/Borger gaan rijden, maar via Dwingeloo en Dieverbrug naar Diever. Op deze manier kan de aanvullende schoolbus 638 tussen Hoogeveen en Dieverbrug vervallen. Reizigers naar Beilen stappen in Spier of Lhee over op lijn 35 die nog wel van/naar Beilen blijft rijden.

In de spitsuren wordt 1x/uur met een grote bus gereden, in de daluren 1x per 2 uur met een kleiner busje.

De dienstregeling blijft grotendeels ongewijzigd. De aanvullende zomerbus 838 zal voortaan ook onder het lijnnummer 38 gaan rijden. In de zomerperiode rijdt lijn 38 elk uur tussen 08.00 en 22.00 's avonds. In de winterperiode rijden dagelijks ongeveer 5 ritten in beide richtingen, rond 07.00 à 08.00 uur en tussen 15.00 en 17.00 uur. Overige ritten in de winterperiode rijden als LijnBelBus.

Deze lijn wordt samen met lijn 61 geïntegreerd in een nieuwe buslijn 61 van Groningen via Middelstum, Uithuizen, Roodeschool naar Delfzijl. De route van beide lijnen blijft ongewijzigd. In Groningen zal voortaan via Kardinge en de Oosterhamrikbaan i.p.v. de Bedumerweg gereden worden.

Het traject tussen Harkstede en Kolham komt te vervallen. In Kolham wordt in beide richtingen aansluiting geboden op lijn 78/178. In Hoogezand wordt een deel van de route van lijn 278 overgenomen.

In de spitsuren worden grotere bussen ingezet, waardoor extra capaciteit toegevoegd. Enkele ritten in de daluren worden voortaan als LijnBelBus gereden.

De huidige lijnen 50 en 51 worden geïntegreerd in een nieuwe buslijn 50 tussen Groningen en Assen. In Assen wordt niet meer naar Marsdijk gereden en ook niet meer via Peelo. Het traject via Peelo wordt bediend door Servicebus 8, waarvan de route nog nader bepaald zal worden. 's Avonds na 22.00 uur en op zondag tot 14.00 zal lijn 50 een uurdienst rijden tussen Groningen en De Punt. In het weekend wordt de dienst later opgestart.

De huidige lijnen 54 en 659 worden gecombineerd tot een nieuwe lijn 54. Aangevuld met een lijn 654 tussen Groningen en Gieten. De kwartierdienst op de Heereweg blijft op deze manier behouden.

Het stadstraject in Assen komt weer te vervallen door de nieuwe introductie van lijn 4.

Deze lijn wordt samen met lijn 41 geïntegreerd in een nieuwe buslijn 61 van Groningen via Middelstum, Uithuizen, Roodeschool naar Delfzijl. In de spitsuren worden grotere bussen ingezet, waardoor extra capaciteit toegevoegd. In de ochtendspits zal één extra rit uit Middelstum vertrekken.

Tot ongeveer 21.00 wordt het traject doorgaand uitgevoerd. Daarna rijdt lijn 65 nog tot Kardinge. De vertrektijden verschuiven ongeveer 15 minuten.

De vertrektijden verschuiven ongeveer 15 minuten.

De laatste rit naar Emmen zal een half uur eerder vertrekken.

Lijn 76 zal na Hoogezand niet meer via Zuidbroek rijden, maar rechtstreeks via Kielwindeweer naar Veendam. Het traject via Zuidbroek wordt alleen nog door lijn 174 bediend. In de spitsuren wordt een halfuurdienst gevormd met lijn 73.

De vertrektijden worden afgestemd op lijn 178. Op momenten dat er weinig vraag is, wordt de minder gereden. Op zondagochtend wordt de frequentie verlaagd naar 1x per 2 uur.

In Assen vervalt het stadstraject vanwege de introductie van de nieuwe lijn 4.

Gaat in de ochtend in Groningen via het Ziekenhuis en de Wijert en terug via de busbaan Peizerweg. De middagritten gaan dat omgekeerd doen. De laatste rit vervalt op alle dagen, op zondag vervallen de ochtendritten.

Deze lijn zal in de spitsuren (weer) door gaan rijden naar station Groningen. Buiten de spitsuren blijft de huidige dienstregeling gehandhaafd.

Deze nieuwe lijn zal in de daluren elk uur met een kleine bus op dit traject gaan rijden, hierdoor krijgt o.a. Peize Dorp weer een betere verbinding met Hoogkerk en Groningen.

Gaat in de ochtend in Groningen via het Ziekenhuis en de Wijert en terug via de busbaan Peizerweg. De middagritten gaan dat omgekeerd doen. De laatste rit vervalt op alle dagen, op zondag vervallen de ochtendritten. In Leek zal de route weer langs de scholen gaan ipv de Bousemalaan, ook komt er op de gehele lijn meer rijtijd.

Lijn 140 rijdt een basisuurdienst Groningen - Delfzijl, met verhoging naar een halfuurdienst op de momenten dat dat nodig is. Op maandag t/m vrijdag overdag wordt de dienst aangevuld met een uurdienst Groningen - Garrelsweer. Een deel van de ritten zal als lijn 40 via Kardinge gaan rijden.

Deze spitslijn zal komen te vervallen. Het alternatief is de trein en buslijn 61, die één extra rit uit Middelstum zal gaan rijden voor de vele reizigers.

De dienstregeling en route blijven gehandhaafd, op zaterdagochtend zal echter 1x per 2 uur gereden worden. Het alternatief is de trein naar Groningen.

De dienstregeling en route blijven gehandhaafd. Voor de korte ritten Veendam - Zuidbroek geldt echter dat de ritten na 22.00 uur 's avonds en op zondagochtend komen te vervallen.

Servicebussen

In Delfzijl zal nog slechts de servicebus Farmsum blijven rijden, de streeklijnen nemen delen van de route van lijn 240 over.

Lijn 271 zal voorlopig blijven rijden, op een later moment in 2013 zal deze nader geëvalueerd worden.

Alle ritten 's avonds komen te vervallen.

De route wijzigt als gevolg van het vervallen van lijn 76 en de routewijziging van lijn 44.

Deze buslijn komt te vervallen. Het alternatief is lijn 44 die in Kolham zal aansluiten op lijn 78/178.

Qliners

De ritten die vorig jaar zijn omgezet in lijn 305 worden weer ondergebracht bij lijn 300.

Deze lijn wordt samen met de reguliere buslijn 10 geïntegreerd tot een nieuwe buslijn 110 tussen Winschoten en Assen. Tussen Assen en Bareveld wordt de huidige route gereden, vanaf Bareveld wordt via de route van lijn 10 naar Winschoten gereden. De tijden verschuiven ongeveer een kwartier.

Deze lijn zal enkele minuten verschuiven in tijd, en gaan alle ritten gekoppeld worden aan de Qliner 310 Heerenveen - IBF (Heerenveen) - Drachten, waardoor de routevoering van lijn 100 weer wordt hersteld.

In Assen wordt de route (weer) ingekort tot de wijk Kloosterveen. Van/naar het station zijn diverse alternatieven met streekbussen vanaf Kloosterveen.

Deze Qliner zal in de spitsrichting buiten vakantieperioden elke 10 minuten gaan rijden, in de tegenspits blijft dit elke 15 minuten. In de kerst- en zomervakantie wordt de gehele dag 2x/uur gereden, bovendien gaan alle ritten doorrijden naar het Himsterhout. De dienstregeling op zaterdag en zondag wordt twee uur later opgestart (zaterdag: 9.00 uur, zondag: 15.00 uur).

Alle ritten worden geïntegreerd in Qliner 309.

Schoolbussen

Vanwege de magere bezetting komt deze lijn te vervallen. Reizigers maken voortaan gebruik van lijn 2.

Voortaan zal nog slechts één retourslag Groningen - Zuidhorn rijden, de overige ritten rijden alleen tussen Zoutkamp en Zuidhorn.

Vanwege de magere bezetting komt deze lijn te vervallen. Reizigers maken voortaan gebruik van lijn 2.

Deze schoolbus zal worden opgeheven. Daarvoor in de plaats zal Qliner 316 drie extra versterkingsritten gaan rijden.

De ochtendritten uit Tolbert zullen voortaan beginnen in Roden in plaats van Leek. Om het gebruik van de lijn te promoten gaat de lijn ook na 18.00 uur uit Zernike vertrekken.

De ritten 's middags zullen voortaan eindigen bij Nieuw-Schoonebeek en niet meer doorrijden naar Schoonebeek.

Deze lijn komt te vervallen, reizigers hebben een alternatief met lijn 54.

Wijzigingen per 24 februari 2013

De route wordt gewijzigd om de structurele vertragingen te verminderen. Tot ongeveer 12.00 wordt via het Centrum naar Kloosterveen gereden en dan rechtstreeks via de Vaart terug, vanaf 12.00 is dit in omgekeerde richting.

De vertrektijd van de eerste 2 ritten richting Veendam worden enkele minuten vervroegd voor een betere overstap op de trein.

De vertrektijd van de eerste 3 ritten richting Winschoten worden 2 minuten vroeger, hiermee wordt de overstap op de trein in Winschoten ruimer.

De vertrektijden tussen Scheemda Station en Scheemda Busstation worden 2 minuten vroeger. Vanaf Scheemda Busstation blijven de vertrektijden ongewijzigd.

In de vroege ochtend worden 2 ritten van Westerbork naar Beilen toegevoegd. Deze ritten rijden met een kleiner busje en worden uitgevoerd door Connexxion Taxi Services.

In de avond worden twee extra LijnBelBusritten toegevoegd.

De vertrektijden wijzigen voor een betere aansluiting in Zweeloo.

Op alle dagen van de week wordt een extra late rit LijnBelBusrit toegevoegd van Hoogeveen naar Emmen. (v. 23.16).

De vertrektijden in de ochtendspits wijzigen voor een betere aansluiting in Beilen.

De vertrektijden wijzigen voor een betere aansluiting in Beilen.

In Delfzijl wijzigt de route. De haltes Buitensingel en Nieuweweg vervallen, reizigers kunnen gebruik maken van de halte Station of Nieuwstad in Farmsum.

De vertrektijden wijzigen voor een betere aansluiting in Steenwijk.

In de ochtendspits rijdt lijn 58 één extra rit van Zuidlaren naar Assen. De vertrektijden van de LijnBelBusritten 's avonds en in het weekeinde wijzigen voor een betere aansluiting op Qliner 318.

Komende vanaf Sauwerd mag er na het Transferium Kardinge niet meer ingestapt worden. De bus stopt alleen nog voor uitstappende passagiers. In de tegenstelde richting mag wel in- en uitgestapt worden. Het alternatief vanaf Kardinge zijn de lijnen 3, 6 en 317.

De vertrektijden worden een half uur omgeklapt, hiermee worden aansluitingen beter. De laatste rit op alle dagen wordt voortaan als LijnBelBus gereden.

De vertrektijden worden aangepast. Hiermee wordt de aansluiting vanuit Emmen beter, helaas gaan enkele aansluitingen in Vlagtwedde hiermee wel verloren.

De rit van 7.29 uit Stadskanaal vertrekt voortaan 2 minuten vroeger.

Om 18.20 rijdt een extra rit van Groningen naar Appingedam.

Om de structurele vertragingen in de ochtendspits tegen te gaan wijzigt de route in Veendam. De bus rijdt voortaan via de Van Stolbergweg en Boven Westerdiep. De oude route wordt nog wel gereden door lijn 174. De vertrektijden richting Bareveld worden iets vervroegd

De vertrektijden richting Winschoten worden allemaal met één minuut verlaat, voor een ruimere overstap in Winschoten.

In Veendam wijzigt de route. Voortaan wordt gereden via de haltes van lijn 110.

De vertrektijden wijzigen.

In de ochtendspits gaan 3 extra ritten rijden in beide richtingen over het hele traject. In de middagspits gaan 5 extra ritten rijden tussen Groningen en Borger.

In de ochtendspits gaat één extra rit rijden in beide richtingen. Aan het einde van de ochtendspits gaan 2 extra ritten rijden in beide richtingen tussen Groningen en Gieten.

De middagrit op woensdag komt te vervallen.

De vertrektijden 's middags worden lichtjes verschoven.

Wijzigingen per 21 april 2013

Van een aantal haltes richting de Weijert wijzigen de vertrektijden.

Op maandag t/m vrijdag vervalt de rit van 21.39 vanaf P+R Hoogkerk.

De vertrektijden worden een half uur omgeklapt. Hiermee rijden de lijnen 7 en 8 samen weer elk half uur tussen het Station en Ziekenhuis.

Vanwege werkzaamheden aan de Europaweg wijzigen de vertrektijden om vertragingen adequaat op te vangen. In de late avond vervallen enkele ritten.

Op maandag t/m vrijdag 's middags gaat lijn 11 tussen 13.00 en 17.00 extra LijnBelBusritten rijden in aansluiting op lijn 70 uit Ter Apel.

Vanaf 21 april gaat een deel van de ritten van lijn 15 als lijn 115 rijden. Deze ritten rijden via de Ringweg en stoppen niet op tussengelegen haltes tussen het Centraal Station en Paddepoel. Op lijn 15 blijven +- 8 bussen per uur rijden. Alle overige ritten gaan over naar lijn 115.

Lijn 31 wordt doorgetrokken naar P+R Hoogkerk, hiermee wordt de reistijd voor reizigers uit Enumatil en De Poffert richting Groningen verkort. Bij P+R Hoogkerk kan snel overgestapt worden op de Qlinerbundel 306/316/317.

De eerste 2 ritten in beide richtingen gaan als vaste lijndienst rijden.

De ritten in de ochtendspits richting Garrelsweer gaan ongeveer 5 minuten vroeger rijden voor een betere aansluiting op lijn 140.

Op zondag wijzigen de vertrektijden voor een betere aansluiting in Zuidbroek.

Op maandag t/m vrijdag tussen de mei- en herfstvakantie gaat één extra rit naar Lauwersoog rijden en 2 extra ritten naar Groningen.

Richting Vlagtwedde vertrekken alle ritten ongeveer 8 minuten vroeger, richting Nieuweschans blijven de vertrektijden gelijk.

Wijziging per medio juni 2013

  • De haltes Rijksweg-West (Groningen) en Rengersbrug (Foxhol) kwamen te vervallen. Uit inventarisatie van de provincie bleek dat deze haltes een zeer laag gebruik kennen en meerdere bushaltes in de nabijheid liggen.