Lijn 43 Delfzijl Station - Siddeburen Leeuwerikhoogte

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 43
Vervoerder(s) (UVO en Van Dijk i.o.v.) Qbuzz
Concessie GD
Lijnsoort Streekbus
Materieel Mercedes-Benz Citaro LE
Ebusco 2.2
Van Hool A330 Fuel Cell
Tribus Civitas
Frequenties
Spits 0-2x/uur
Dal 0-2x/uur
Dal (vakantie) rijdt niet
Avond rijdt niet
Zaterdag rijdt niet
Zondag rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 43 rijdt van Delfzijl via Farmsum, Termunterzijl, Woldendorp, Nieuwolda, Wagenborgen en Leentjer naar Siddeburen.

Dienstregeling

  • Er wordt globaal 1x/uur gereden in de spitsuren tussen Delfzijl en Woldendorp.
  • Aan het einde van elke spits worden enkele ritten uitgevoerd met een 8-peroonsbusje.
  • Aan het einde van de ochtendspits rijdt een extra rit van Woldendorp naar Delfzijl en 's middags rijdt een extra rit van Delfzijl naar Woldendorp. Deze ritten zijn in Woldendorp gekoppeld aan lijn 143 van/naar Appingedam en worden gereden door Van Dijk met een VDL Berkhof Ambassador.
  • In de ochtendspits rijden drie ritten naar Siddeburen (één vanaf Wagenborgen, Fam Bronsweg, één vanaf Woldendorp, Zwaagweg en één vanaf Delfzijl) en rijdt één rit van Siddeburen naar Delfzijl. 's Middags rijdt één rit van/naar Siddeburen en in de middagspits rijden vier ritten van Siddeburen naar Wagenborgen, Fam Bronsweg.
  • In de schoolvakanties wordt alleen in de spitsuren 1x/uur met een 8-persoonsbusje gereden tussen Delfzijl en Woldendorp.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie GD is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
0,126 0,132 0,151 0,153 0,155 0,157 0,157 0,157 0,166 0,170

Wagenverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Delfzijl, Station  
Route rsr.svg Farmsum, Nieuwstad  
Route rsr.svg Farmsum, Kerk  
Route rsr.svg Farmsum, H. Jagerstraat  
Route rsr.svg Farmsum, Rengersweg  
Route rsr.svg Farmsum, Eemssluis  
Route rsr.svg Heveskes, Oosterhorn AKZO  
Route rsr.svg Farmsum, Bocht Oosterhorn  
Route rsr.svg Heveskes, Heemskesbrug  
Route rsr.svg Farmsum, Oosterhorn  
Route rsr.svg Borgsweer, Valgenweg  
Route rsr.svg Borgsweer, Schoolpad  
Route rsr.svg Termunterzijl, Sluis  
Route rsr.svg Termunterzijl, Kerkpad  
Route rsr.svg Termunten, Abel Olsderweg  
Route rsr.svg Termunten, Baamsum 15  
Route rrar.svg Woldendorp, A.E. Gorterweg  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Woldendorp, Dollard College  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Woldendorp, Zwaagweg  
Route rsUrr.svg  
Route rsr.svg Wagenborgen, Groot Bronswijk  
Route rsr.svgRoute 0sr.svg Wagenborgen, Familie Bronsweg  
Route rarr.svg Wagenborgen, Kerk  
Route rsr.svg Wagenborgen, Hoofdweg 94  
Route rsr.svg Wagenborgen, De Hoogte  
Route rsr.svg Leentjer, Wilderhofsterweg  
Route rsr.svg Leentjer, Leentjerweg  
Route rs0.svg Siddeburen, Leeuwerikhoogte  

Geschiedenis

Het is onbekend wanneer deze lijn is ontstaan.

Op 14 december 2008 werd de route in Delfzijl versneld. Komende vanuit Siddeburen ging de lijn vanaf de Eemssluis rechtstreeks naar het Station rijden, zonder nog Farmsum te bedienen. Als alternatief kon in laatstgenoemde plaats gebruik worden gemaakt van de Servicebus, die sinds oktober 2008 reed. In de rest van de route en in de dienstregeling vonden geen wijzigingen plaats.

Op 13 december 2009 ging al het busvervoer in de provincies Groningen en Drenthe over naar Qbuzz die de concessie Groningen-Drenthe gewonnen had. Dit ging wel ten koste van Arriva die hier een lange voorgeschiedenis heeft. Deze lijn werd vrijwel ongewijzigd voortgezet door Qbuzz.

Op 2 januari 2011 werd de aparte rit tussen het Dollard College in Woldendorp en Scheemda afgesplitst en ondergebracht bij de nieuwe lijn 643, die tevens verlengd werd naar Winschoten. Op zaterdag werd de frequentie verlaagd naar 1x per 2 uur en op zondag gingen alle ritten voortaan als LijnBelBus rijden vanwege de (zeer) geringe bezetting.

Vanaf 8 januari 2012 gingen alle ritten tussen Woldendorp en Siddeburen tijdens de vakantieperioden voortaan met een 8-persoonsbusje, met uitzondering van één rit in de ochtendspits uit Siddeburen.

Op 24 februari 2013 werd de route in Delfzijl versneld, omwille van de aansluitingen bij het treinstation in dezelfde plaats. De haltes Buitensingel en Nieuweweg kwamen hierbij te vervallen. Als vervanging konden reizigers voortaan gebruik maken van de haltes Station of Nieuwstad. In de dienstregeling vonden verder geen wijzigingen plaats.

Op 10 december 2017 werden enerzijds de ritten van lijn 619 overgenomen, waardoor deze buslijn in de schoolrichting ook van/naar Appingedam ging rijden. Anderzijds werd het aantal ritten ingeperkt vanwege de (zeer) geringe bezetting. Het traject tussen Woldendorp en Siddeburen werd nog maar door een beperkt aantal ritten aangedaan en het traject via Nieuwolda kwam te vervallen en tussen circa 09:00 en 13:30 rijdt deze lijn helemaal niet meer. In Woldendorp gingen vrijwel alle ritten voortaan het Dollard College bedienen.

Voormalige route via Nieuwolda
Halte
Route rsr.svg Woldendorp, A.E. Weg  
Route rsr.svg Woldendorp, De Hoogte  
Route rsr.svg Woldendorp, Driesprong  
Route rsr.svg Nieuwolda, Langeweg  
Route rsr.svg Nieuwolda, De Kamp  
Route rsr.svg Nieuwolda, Nonnegaaster Polderweg  
Route rsr.svg Nieuwolda, Kerkelaan  
Route rsr.svg Nieuwolda, Hamrikkerstraat  
Route rsr.svg Nieuwolda, Brug  
Route rsr.svg Nieuwolda, Hoofdstraat 32  
Route rsr.svg Nieuwolda, Wagenborgerweg 49  
Route rsr.svg Nieuwolda, Wagenborgerweg 19  
Route rsr.svg Wagenborgen, Groot Bronswijk  

Op 4 maart 2018 kwam het traject van/naar Appingedam weer te vervallen. Deze ritten bleven wel rijden, maar doen dat vanaf die datum onder het lijnnummer 143. Anders dan voorheen, gaan deze ritten als sneldienst rijden en bedienen tussen Delfzijl en Woldendorp geen tussengelegen haltes. Hiermee keerde in feite weer de oude lijn 619 terug, maar onder een ander lijnnummer.

Op 8 april 2018 kwamen de LijnBelBusritten te vervallen, als alternatief kan voortaan gebruik worden gemaakt van de Hubtaxi. Voor deze lijn hield dat in dat alle ritten in de avonduren en het weekeinde tussen Delfzijl en Woldendorp kwamen te vervallen.

Op 9 december 2018 werd in Wagenborgen een halte De Hoogte aan de route toegevoegd.