Lijn 74 Zoetermeer, Centrum West - Lansinghage

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 74
Vervoerder(s) EBS
Concessie Haaglanden Streek
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Zoetermeer
Materieel Mercedes-Benz Citaro 2 NGT Hybride,
VDL Citea LLE-99 Electric
Rijdt sinds 2 juli 2000
Voorganger(s) 22, 23
Frequenties
Spits 2x/uur
Dal rijdt niet
Avond rijdt niet
Zaterdag rijdt niet
Zondag rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 74 rijdt van Zoetermeer Centrum West via station Zoetermeer, de Zuidweg en station Zoetermeer Oost naar bedrijventerrein Lansinghage.

Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Haaglanden Streek is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2019 2020
0,1661 0,1691

1Afwijkend kilometertarief op lijn 45 binnen Leiden/Voorschoten (0,137) en een vast tarief op lijn 284 (0,550).

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Haaglanden Streek is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig, om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sSNr.svg Zoetermeer, Centrum West  
Route rsr.svg Zoetermeer, Fonteinbos  
Route rsr.svg Zoetermeer, Meerzichtlaan  
Route rsr.svg Zoetermeer, Viaduct Afrikaweg  
Route rsr.svg Zoetermeer, Houtsingel  
Route rsTr.svg Zoetermeer, Station  
Route rsTr.svg Zoetermeer, Station Zoetermeer Oost  
Route rsr.svg Zoetermeer, Rokkeveenseweg-Zuid  
Route rsr.svg Zoetermeer, Bastionhotel  
Route rsr.svg Zoetermeer, Zilverstraat  
Route rsr.svg Zoetermeer, Cobaltstraat  
Route rsr.svg Zoetermeer, Koperstraat  
Route rsr.svg Zoetermeer, Aluminiumstraat  
Route rsr.svg Zoetermeer, Metaalstraat  
Route rrar.svg Zoetermeer, Edelgasstraat  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Zoetermeer, Argonstraat  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Zoetermeer, Lansinghageweg  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Zoetermeer, Kryptonstraat  
Route rsUr.svg  

Geschiedenis

Op 2 juli 2000 werd de stadsdienst van Zoetermeer gereorganiseerd. De lijnen 22 en 23 werden op die datum opgeheven, de rechtstreekse route tussen Centrum West en Lansinghage werd overgenomen door lijn 74. Reizigers tussen Centrum West en Rokkeveen konden voortaan gebruik maken van de lijnen 71 en 72. Een rechtstreekse route tussen Rokkeveen en Lansinghage keerde niet terug.
Van aanvang dienst tot circa 11:00 uur werd vanaf Centrum West via de Zuidweg naar Lansinghage gereden en vervolgens rechtstreeks via de Oostweg terug. Vanaf 12:35 tot circa 18:00 uur was dit omgekeerd en werd eerst rechtstreeks naar Lansinghage gereden en vervolgens via de Zuidweg terug.

In de dienstregeling 2007 liep de route in Zoetermeer nog via het oude dorp.

Voormalige route via Zoetermeer-Dorp
Halte
Route 0sSNr.svg Zoetermeer, Centrum-West  
Route rsr.svg Zoetermeer, Fonteinbos  
Route rsr.svg Zoetermeer, Van Leeuwenhoeklaan  
Route rsr.svg Zoetermeer, Stadhoudersring  
Route rsr.svg Zoetermeer, Sportcentrum De Driesprong  
Route rsTr.svg Zoetermeer, Station Oost  

Geschiedenis volgt t.z.t.

Vanaf 11 december 2011 kwam de snellere route via de Australiëweg tussen Lansinghage en Centrum West te vervallen, de route liep voortaan in beide richtingen via de Zuidweg en Afrikaweg.

Met ingang van 9 december 2012 vervielen alle ritten in de daluren. Bedrijventrerrein Lansinghage wordt sindsdien ook bediend door Zorobus lijn 170, al komt deze lijn niet bij alle haltes.

Op 11 december 2016 droeg Veolia Transport de exploitatie van alle buslijnen in deze concessie over aan Connexxion. Waarschijnlijk werd de dienst op dezelfde datum uitgebreid van het rijden in de spitsrichting naar een volledige spitsdienst, waarbij de bus in beide spitsen zowel naar Lansinghage als naar Centrum West rijdt.

Op 25 augustus 2019 ging de concessie Haaglanden Streek van start, die na een aanbestedingsprocedure werd gewonnen door EBS. De route en dienstregeling bleven met deze overgang ongewijzigd.