Lijn 4 Venlo, Station - Stalberg

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 4
Vervoerder(s) Arriva
Concessie Limburg
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Venlo
Materieel VDL Citea LLE-99 Electric
Rijdt sinds 13 december 2020
Voorganger(s) 4, 5
Frequenties
Spits 2x/uur
Dal 1x/uur
Avond rijdt niet
Zaterdag 1x/uur
Zondag rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 4 rijdt in Venlo van het Station via Vogelhut, Stalberg, de Tichelarie, 't Ven, Veegtes, de Noorderpoort, Genooi en het Centrum terug naar het Station.

Dienstregeling

  • De route wordt in tegengestelde richting gereden door lijn 5.
  • In de avonduren en op zondag wordt deze lijn vervangen door lijn 813, die de haltes Station t/m Vincent van Goghstraat en Hogeweg t/m Station bedient, maar via een andere route. De route via 't Ven, Veegtes, de Noorderpoort en Genooi wordt dan niet bediend.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Limburg is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en daarbij binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 1,08 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,71. Deze korting geldt automatisch voor mensen van 65 jaar of ouder en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar indien zij met een persoonlijke OV-chipkaart reizen. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afgelegde afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
Lijnsoort 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023
Bus 0,169 0,171 0,181 0,185 0,186 0,190 0,204
Trein 2e klas 0,186 0,187 0,198 0,202 0,205 0,206 0,220
Trein 1e klas 0,315 0,317 0,335 0,343 0,346 0,349 0,373

OVPay

In de concessie Limburg kan naast de OV-chipkaart ook met OVpay op saldo gereisd worden. Op die manier kunt u met uw bankpas, creditcard, smartphone of smartwatch reizen volgens hetzelfde tarief als met de OV-chipkaart. Ook het in- en uitchecken werkt op dezelfde manier als bij de OV-chipkaart. Let wel op dat er met dezelfde kaart wordt uitcheckt als waarmee er is ingecheckt.

Momenteel kunt u met OVpay enkel reizen op voltarief; OVpay kan de leeftijdskortingen nog niet bepalen.


Mobiel ticket via de Glimble-app

In de concessie Limburg is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Glimble-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Glimble-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten, met 10% korting in de daluren. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig; om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze 15 minuten voor vertrek geldig worden en na afloop van iedere rit nog 30 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kinderen tot 4 jaar

Kinderen die jonger zijn dan 4 jaar reizen onder begeleiding van een volwassene altijd gratis. Zij hebben geen vervoersbewijs nodig.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0Tar.svg Venlo, Station  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Venlo, Maagdenbergplein  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Venlo, Groenveldsingel  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Venlo, Stalbergweg  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Venlo, Laaghuissingel  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Venlo, Goltziusstraat  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Venlo, Monseigneur Nolensplein  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Venlo, Hogeweg  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Venlo, Meeuwbeemd  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Venlo, Sint Urbanusweg  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Venlo, Van der Grintenstraat  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Venlo, Noorderpoort  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Venlo, Simon Stevinstraat  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Venlo, Van Coehoornstraat  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Venlo, Schoolweg  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Venlo, Buys Ballotstraat  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Venlo, Winkelveldstraat  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Venlo, Vincent van Goghstraat  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Venlo, Jean Laudystraat  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Venlo, Schaapsdijkweg  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Venlo, Rijnbeekstraat  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Venlo, Kaldenkerkerweg  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Venlo, Spechtweg  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Venlo, Koolmeesweg  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Venlo, Loyolastraat  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Venlo, Casinoweg  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Venlo, Bremweg  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Venlo, Postweg  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Venlo, Karel van Egmondstraat  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Venlo, Groenstraat  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Venlo, Gulikstraat  
Route rsUr.svg  

Geschiedenis

Op 13 december 2020 werd de lijnnummering van de lusroute Station - Stalberg - Station aangepast. De route tegen de klok in, voorheen lijn 4/5, kreeg over de volledige route het lijnnummer 4. De route met de klok mee, voorheen lijn 5/4, kreeg over de volledige route het lijnnummer 5. In Stalberg werd niet langer van lijnnummer gewisseld. Tussen ca. 10:30 en 13:30 werd de frequentie op het traject Station → Vogelhut → Stalberg gehalveerd tot 1x/uur, zodat alle overgebleven ritten de volledige lusroute gingen rijden. Op zondag werd het traject via de Noorderpoort nog altijd niet bediend: de nieuwe lijn 4 ging dan alleen van het station via Vogelhut naar Stalberg rijden en de nieuwe lijn 5 alleen van Stalberg via Vogelhut naar het station. Bij station Venlo ontstond vanaf Stalberg en de Noorderpoort een goede overstap op lijn 2 naar Blerick Klingerberg. In de andere richting ontstond van maandag t/m vrijdag een koppeling van lijn 2 uit Blerick op lijn 5. De route via de Noorderpoort en Stalberg werd van maandag t/m vrijdag in de middag voortaan al vanaf ca. 13:00 2x/uur bediend in plaats van vanaf ca. 15:00; in de andere richting bleef dit rond 15:00.

Op 11 december 2022 werden alle ritten op zondag opgeheven. Op zondag konden reizigers voortaan net als in de avonduren 2x/uur reizen met lijn 813 in plaats van 1x/uur met de vaste bus. In de Tichelarie werd de route gestrekt en werden de haltes Albert Cuypstraat en Straelseweg niet langer bediend. In plaats van via de Albert Cuypstraat, Molenstraat en Straelseweg te rijden, bleef de bus op de Vincent van Goghstraat rijden om direct af te slaan naar de Straelseweg. De halte Albert Cuypstraat bleef in gebruik voor lijn 813; de halte Straelseweg werd opgeheven.

Voormalige route in de Tichelarie
Halte
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Venlo, Winkelveldstraat  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Venlo, Straelseweg  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Venlo, Albert Cuypstraat  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Venlo, Vincent van Goghstraat