Lijn 3 Hengelo Station - Glanerbrug Heldersplein

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 3
Vervoerder(s) Connexxion
Regio Twente
Lijnsoort Streekbus
Materieel Hainje CSA II,
Den Oudsten B88,
Berkhof 2000NL,
Den Oudsten Alliance
VDL Berkhof Ambassador
Periode 16 juli 2000 t/m 10 december 2005
Voorganger(s) 3
Opvolger(s) 3, 9
Frequenties
Spits 4x/uur
Spits (vakantie) 2x/uur
Dal 2-4x/uur
Dal (vakantie) 2x/uur
Avond 2-4x/uur
Zaterdag 2-4x/uur
Zondag 2x/uur

Lijn 3 reed van Hengelo via Enschede naar Glanerbrug.

Dienstregeling

  • Van maandag t/m vrijdag in de (brede) spitsuren werd 4x/uur het hele traject gereden.
  • In de daluren en op zaterdag overdag werd 4x/uur Enschede - Glanerbrug gereden en 2x/uur verder naar Hengelo.
  • Op zondagmiddag werd 2x/uur het hele traject gereden.
  • In de avonduren werd tot circa 20:00 uur 4x/uur gereden tussen Enschede en Glanerbrug en 2x/uur tussen Enschede en Hengelo, hierna werd de frequentie verlaagd naar dezelfde als op zondagochtend; 2x/uur tussen Enschede en Glanerbrug en 1x/uur verder naar Hengelo.
  • Op zondag werd vanaf circa 12:30 uur 2x/uur gereden over het gehele traject.
  • Op doordeweekse dagen lag het eindpunt bij de halte Heldersplein en het beginpunt bij de halte Shackletonstraat.

Route

Route is niet compleet

Halte
Route 0sTr.svg Hengelo, Station  
Route rsr.svg Enschede, UT/Viaduct  
Route rsr.svg Enschede, Schuttersveld  
Route rsTr.svgRoute 0sTr.svg Enschede, Centraal  
Route rarr.svg Enschede, Lindenhof  
Route rrar.svg Enschede, Willem Barendszstraat  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Glanerbrug, Shackletonstraat  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Glanerbrug, Tolstraat (voorheen: Heldersplein)  
Route rsUr.svg  

Geschiedenis

Op 16 juli 2000 werd de (lange) doorgaande lijn 3 in vier stukken geknipt. De stadstrajecten in Hengelo werden overgenomen door de aangepaste lijnen 11 en 13, het traject tussen Hengelo Station en Glanerbrug bleef als lijn 3 en het grensoverschrijdende traject tussen Glanerbrug en Gronau bleef eveneens als lijn 3 rijden, doch met een beperktere dienstregeling en voortaan de inzet van een 8-persoonsbusje in aansluiting op de grote bus bij de halte Heldersplein. Op het overgebleven traject tussen Hengelo en Glanerbrug bleven de route en dienstregeling verder ongewijzigd.

Op 6 januari 2002 werd de frequentie in het ochtenddal (ca. 09:30 - 12:00) verlaagd naar 2x per uur over het hele traject, waarmee de extra ritten tussen Enschede en Glanerbrug kwamen te vervallen. Daarnaast werd het facultatieve eindpunt in Glanerbrug hernoemd of verplaatst naar de halte Tolstraat.

Op 14 december 2003 werd de frequentie van maandag t/m vrijdag overdag, behoudens de zomervakantie, over het hele traject verhoogd naar 4x per uur. Tijdens de zomervakantie bleef alleen de reguliere halfuurdienst rijden. Op zaterdag tussen ca. 11:00 en 18:00, de zomervakantie uitgezonderd, werd de frequentie over het hele traject zelfs verhoogd naar 6x per uur, zodat winkelende dagjesmensen en/of reizigers verleid werden om vaker met de bus naar het centrum te reizen. Ook kon inmiddels een apart kaartje gekocht worden, waarmee voor €1,00 naar de stad Enschede gereisd kon worden.

Op 11 december 2005 ging de eerste concessie Twente van start en de huidige vervoerder Connexxion ging vanaf dan rijden in een bordeauxrode kleurstelling onder de noemer Twents. Op genoemde datum werd de lijn geknipt in Enschede; het traject tussen Hengelo en Enschede ging vanaf rijden onder het nieuwe lijnnummer 9, terwijl het traject tussen Enschede en Glanerbrug als lijn 3 bleef rijden. Op het traject tussen Enschede en Hengelo vonden maar beperkte wijzigingen plaats, maar op het traject naar Glanerbrug werd de frequentie in de brede spitsuren verhoogd naar een 10-minutendienst en een 15-minutendienst tijdens de schoolvakanties. In de route vonden verder geen wijzigingen plaats.