Lijn 39 Sittard Station - Urmond Heirstraat/Mauritslaan

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 39
Vervoerder(s) BusiNext i.o.v. Arriva
Concessie Limburg
Lijnsoort Streekbus
Materieel Mercedes-Benz Sprinter,
VDL Citea LLE-120
Rijdt sinds 11 december 2016
Voorganger(s) 11, 12, 15
Frequenties
Spits 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond (werkdagen) 1x/uur (deels OV-lijntaxi)
Zaterdag 1x/uur
Zaterdagavond 1x/uur (deels OV-lijntaxi)
Zondag 1x/uur (OV-lijntaxi)
Zondagavond 1x/uur (OV-lijntaxi)
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 39 rijdt van Sittard via Limbricht, Guttecoven, Einighausen en Berg aan de Maas naar Urmond.

Dienstregeling

  • Van maandag t/m vrijdag, buiten de vakanties, wordt deze lijn in de ochtendspits van Urmond naar Sittard eenmaal versterkt door lijn 639, zodat kortstondig een halfuursdienst wordt gereden. De routes van beide lijnen zijn gelijk.
  • Van maandag t/m vrijdag vanaf ca. 19:45, op zaterdag vanaf ca. 20:45 en op zondag de gehele dag wordt als OV-lijntaxi gereden.
  • De laatste rit uit Sittard vertrekt om ca. 22:45. De laatste rit uit Urmond vertrekt doordeweeks om ca. 22:20, in het weekend om ca. 23:20.

Overstapmogelijkheden

  • Op het eindpunt in Urmond bestaat aansluiting met lijn 32 uit Sittard en naar Beek, behalve op zondag overdag, en aansluiting met lijn 33 uit Beek en naar Sittard, behalve in de avonduren en op zondag. Van maandag t/m vrijdag om ca. 08:15 is geen aansluiting uit en naar Beek en om ca. 09:15 is er geen aansluiting uit Beek. Op zondag overdag zijn er geen goede aansluitingen.

Materieelinzet

  • Bijna alle ritten van deze lijn worden met een 8-persoonsbus gereden. Van maandag t/m vrijdag rijden in de ochtendspits twee ritten van Urmond naar Sittard en één rit van Sittard naar Urmond met een grote bus.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Limburg is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,99 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
Lijnsoort 2017 2018 2019 2020 2021
Bus 0,169 0,171 0,181 0,185 0,186
Trein 2e klas 0,186 0,187 0,198 0,202 0,205
Trein 1e klas 0,315 0,317 0,335 0,343 0,346

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Sittard, Station  
Route rsr.svg Sittard, Parallelweg  
Route rsr.svg Sittard, Lupinestraat  
Route rsr.svg Sittard, Dempseystraat  
Route rsr.svg Sittard, Bradleystraat  
Route rsr.svg Limbricht, Doctor Nolensstraat  
Route rsr.svg Limbricht, Bovenstraat  
Route rsr.svg Limbricht, Bentinckstraat  
Route rsr.svg Guttecoven, Bornerweg  
Route rsr.svg Guttecoven, Beukenboomsweg  
Route rsr.svg Guttecoven, Kerkstraat  
Route rsr.svg Einighausen, Brandstraat  
Route rsr.svg Einighausen, Heistraat  
Route rsr.svg Einighausen, Bergerweg  
Route rsr.svg Berg aan de Maas, Molenweg-Noord  
Route rsr.svg Berg aan de Maas, Beatrixplein  
Route rsr.svg Berg aan de Maas, Steegstraat  
Route rsr.svg Berg aan de Maas, Rozenhoek  
Route rsr.svg Urmond, Plakstraat  
Route rsr.svg Urmond, Brug  
Route rs0.svg Urmond, Heirstraat/Mauritslaan  

Geschiedenis

Op 11 december 2016 ging de volgende concessie Limburg van start, die nu de volledige provincie besloeg. Na het debacle met Abellio werd de concessie aan de tweede winnaar gegund: Arriva. Het lijnennet van Veolia Transport werd hierbij flink aangepast, waarbij het visgraatmodel de basis voor het lijnennet vormt.
Lijn 15 werd op die datum vernummerd naar lijn 39. Vanaf Einighausen werd niet meer naar Geleen gereden, maar naar Berg aan de Maas en Urmond ter vervanging van de ringlijnen. Van maandag tot en met zaterdag overdag ging lijn 39 met een 8-persoonsbus rijden. In de avonduren en op zondag werd de lijn als OV-lijntaxi uitgevoerd.

Op 13 december 2020 werd de capaciteit van enkele ritten in de ochtendspits vergroot. Van maandag t/m vrijdag gingen in de ochtendspits twee ritten van Urmond naar Sittard en één rit van Sittard naar Urmond met een grote bus rijden.