Let op! Bestanden zonder afbeelding worden de komende periode verwijderd!

Lijn 350 Maastricht Station - Aachen Bushof

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Snelbus blauw.svg
Snelbuslijn 350 in Nederland en Duitsland
Vervoerder(s) Arriva
Concessie Limburg
Lijnsoort Streekbus
Formule Limburgliner
Materieel Volvo 8900
Rijdt sinds 11 december 2016
Voorganger(s) 50
Frequenties
Spits 2-4x/uur
Dal 2-4x/uur
Avond 2x/uur
Zaterdag 2-4x/uur
Zondag 2-3x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 350 rijdt van Maastricht Station via Maastricht Céramique, Maastricht Heer, Cadier en Keer, Margraten, Gulpen, Wahlwiller, Nijswiller, Mamelis, Lemiers en Vaals naar Aachen.

Dienstregeling

 • In Aachen wordt als sneldienst gereden. Er wordt slechts een beperkt aantal haltes bediend.
 • Van maandag t/m zaterdag overdag, maar niet van maandag t/m vrijdag tussen ca. 09:00 en 13:30 richting Aachen en tussen ca. 10:15 en 14:15 richting Maastricht, wordt 4x/uur gereden tussen Maastricht en Aachen.
 • In de vroege ochtend, in de avonduren, op zondag en in bovengenoemde periodes wordt 2x/uur gereden tussen Maastricht en Aachen.
 • Van maandag t/m vrijdag in de ochtendspits wordt, voordat de kwartierdienst van/naar Aachen van start gaat, 2x/uur gereden tussen Maastricht en Aachen en 2x/uur gereden tussen Maastricht en Vaals. De laatste toegevoegde rit naar Maastricht begint pas in Gulpen.
 • Buiten de vakanties wordt deze lijn van maandag t/m vrijdag in de ochtendspits richting Maastricht versterkt door lijn 650 en lijn 659.
 • Op zondag wordt tussen ca. 11:30 en 17:30 behalve 2x/uur tussen Maastricht en Aachen ook 1x/uur gereden tussen Maastricht en Gulpen; de laatste rit naar Gulpen rijdt door tot Vaals.
 • De laatste rit na middernacht van Aachen naar Maastricht (op zaterdag de voorlaatste rit vanuit Aachen) heeft in Aachen 7 minuten oponthoud bij het Hauptbahnhof en biedt aansluiting vanuit de RE1 uit Köln.
 • Op zaterdagavond wordt een half uur langer doorgereden van Maastricht naar Aachen dan op andere dagen, gevolgd door een extra rit van Aachen naar Gulpen. Deze bus is om ca. 00:45 in Aachen.
 • Enkele opstartende of uitlopende ritten van/naar Maastricht beginnen of eindigen in Gulpen of in Vaals en enkele opstartende of uitlopende ritten van/naar Aachen beginnen of eindigen in Gulpen.

Overstapmogelijkheden

 • Bij de halte Akersteenweg in Maastricht bestaat van maandag t/m zaterdag overdag, maar niet van maandag t/m vrijdag tussen ca. 09:30 en 14:00, een overstap met lijn 10 van/naar Maastricht Randwyck en Maastricht Centrum.
 • Bij de halte Mamelis bestaat van maandag t/m zaterdag overdag een overstap met lijn 59 van/naar Vijlen en Vaals.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Limburg is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,99 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
Lijnsoort 2017 2018 2019 2020 2021
Bus 0,169 0,171 0,181 0,185 0,186
Trein 2e klas 0,186 0,187 0,198 0,202 0,205
Trein 1e klas 0,315 0,317 0,335 0,343 0,346

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Maastricht, Station  
Route rsr.svg Maastricht, Wilhelminasingel  
Route rsr.svg Maastricht, Centre Céramique  
Route rsr.svg Maastricht, Bonnefantenmuseum  
Route rsr.svg Maastricht, Akersteenweg  
Route rsr.svg Maastricht, Oude Molenweg  
Route rsr.svg Cadier en Keer, Kloosterpad  
Route rsr.svg Cadier en Keer, Limburgerstraat  
Route rsr.svg Cadier en Keer, Vendelstraat  
Route rsr.svg Cadier en Keer, Blankenberg  
Route rsr.svg Margraten, Amerikaanse Begraafplaats  
Route rsr.svg Margraten, Rijksweg  
Route rsr.svg Margraten, Termaar  
Route rsr.svg Margraten, Weg naar Reijmerstok  
Route rsr.svg Ingber, Ingber  
Route rsr.svg Gulpen, Slenakerweg  
Route rrar.svg Gulpen, Brouwerij  
Route rsBr.svgRoute rsB0.svg Gulpen, Busstation    
Route rsr.svg Gulpen, Oude Geul  
Route rsr.svg Wittem, Sinselbeek  
Route rsr.svg Wahlwiller, Wahlwiller  
Route rsr.svg Nijswiller, Nijswiller  
Route rsr.svg Nijswiller, Rijksweg/Provinciale Weg  
Route rsr.svg Nijswiller, Benedictusberg  
Route rsr.svg Vijlen, Mamelis  
Route rsr.svg Lemiers, Rijksweg/Harleserbeek  
Route rsr.svg Lemiers, A je Striekiezer  
Route rsr.svg Lemiers, Lemiers  
Route rsr.svg Lemiers, Lemierserberg  
Route rsr.svg Vaals, Heuvel  
Route rrar.svg Vaals, Sint Jozefplein  
Route rhlBr.svgRoute rlr.svg Vaals, Maastrichterlaan/Bosstraat    
Route rhrBr.svgRoute rsB0.svg Vaals, Busstation    
Route rsGr.png Grens Nederland - Duitsland  
Route rrar.svg Aachen, Reutershag  
Route rlr.svgRoute rhrTr.svg Aachen, Schanz (Vaalser Straße)  
Route rhlTr.svgRoute rlr.svg Aachen, Schanz (Boxgraben)  
Route rhlTr.svgRoute rlr.svg Aachen, Hauptbahnhof  
Route rhlBr.svgRoute rhrBr.svg Aachen, Elisenbrunnen    
Route rhlBr.svgRoute rlr.svg Aachen, Bushof    
Route rsUr.svg  

Geschiedenis

Op 11 december 2016 ging de concessie Limburg van start, die nu de volledige provincie besloeg. Na het debacle met Abellio werd de concessie aan de tweede winnaar gegund: Arriva. Het lijnennet van Veolia Transport werd hierbij flink aangepast, waarbij het visgraatmodel de basis voor het lijnennet vormt.
Lijn 50 kreeg op die datum het lijnnummer 350 en werd daarbij opgewaardeerd naar een Qliner, onder de formule Limburgliner. De dienstregeling wijzigde hierbij vrijwel niet, de route werd in Aachen doorgetrokken naar de Elisenbrunnen en het Bushof.

Op 10 december 2017 werd de route in Aachen gewijzigd; dit had mede te maken met de voortdurende vertragingen in het centrum van deze plaats, waardoor op (zeer) drukke dagen nauwelijks volgens dienstregeling gereden kon worden. Voortaan werd na de Schanz via het Hauptbahnhof en Theater naar Elisenbrunnen en Bushof gereden, waarna op de terugweg vanaf Elisenbrunnen weer rechtstreeks terug naar de Schanz gereden werd. Bij Aachen Schanz ging de bus op de terugweg in de Vaalser Straße halteren, aan de andere kant Hierdoor wijzigden de vertrek- en aankomsttijden, maar de frequenties op deze lijn bleven gelijk. Bovendien werd halte Rijksweg in Gulpen hernoemd naar Brouwerij en werd halte Militair Kerkhof in Margraten hernoemd naar Amerikaanse Begraafplaats.

Voormalige route in Aachen
Halte
Route rsTr.svg Aachen, Schanz (Boxgraben)  
Route rTar.svg Aachen, Hauptbahnhof  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Aachen, Theater  
Route rhlBr.svgRoute rlr.svg Aachen, Elisenbrunnen    
Route rhlBr.svgRoute rlr.svg Aachen, Bushof    
Route rsUr.svg  

Op 9 december 2018 werd de frequentie tussen Vaals en Aachen in de ochtenduren tot 09:00 verlaagd naar 2x per uur vanwege de geringere bezetting en de vertragingen op de route naar Duitsland. Daarnaast werd de frequentie op zondagmiddag tussen circa 12:30 en 17:30 verhoogd naar 3x per uur. Deze extra rit werd overgenomen van lijn 10, zodat Gulpen snellere verbindingen kreeg met Maastricht en er geen omweg via Randwyck meer nodig was. Bovendien werd de halte Honthem opgeheven, aangezien men vond dat er te weinig plaats was om veilig te kunnen halteren, en kwam tegelijkertijd de halte Theater in Aachen te vervallen.

Voormalige route via de halte Honthem en in Aachen
Halte
Route rsr.svg Cadier en Keer, Blankenberg  
Route rsr.svg Honthem, Honthem  
Route rsr.svg Margraten, Amerikaanse Begraafplaats  
Route rdr.svg  
Route rlear.svg  
Route rlr.svgRoute rhrTr.svg Aachen, Schanz (Vaalser Straße)  
Route rhlTr.svgRoute rlr.svg Aachen, Schanz (Boxgraben)  
Route rhlTr.svgRoute rlr.svg Aachen, Hauptbahnhof  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Aachen, Theater  
Route rhlBr.svgRoute rhrBr.svg Aachen, Elisenbrunnen    
Route rhlBr.svgRoute rlr.svg Aachen, Bushof    
Route rsUr.svg  

Op 15 december 2019 kwam de halte Kerkstraat in Cadier en Keer te vervallen, werd de halte Piethaan in Lemiers hernoemd naar Rijksweg/Harleserbeek en werd de halte Sint Jozefkerk in Vaals hernoemd naar Sint Jozefplein. In Aachen werd op proef de halte Reutershag aan de dienstregeling toegevoegd en voortaan werd ook het AVV-tarief geldig op deze buslijn. De laatste rit van Maastricht naar Gulpen ging verder rijden naar Aachen als vervanging van de nachtbus.

Voormalige route via de halte Kerkstraat
Halte
Route rsr.svg Cadier en Keer, Vendelstraat  
Route rsr.svg Cadier en Keer, Kerkstraat  
Route rsr.svg Cadier en Keer, Blankenberg  

Op 13 december 2020 kreeg de laatste rit na middernacht (op zaterdag de voorlaatste rit) een oponthoud van 7 minuten bij Aachen Hauptbahnhof, zodat er een aansluiting ontstond vanuit de RE1 uit Köln Hbf.

Op 21 februari 2021 werd de frequentie van maandag t/m vrijdag tussen ca. 09:00 en 13:30 richting Aachen en tussen ca. 10:15 en 14:15 richting Maastricht verlaagd van 4x/uur naar 2x/uur. In de middag ging de eerste rit van de kwartierdienst in beide richtingen beginnen in Gulpen. Ook ging van maandag t/m vrijdag rond ca. 09:30 de laatste rit richting Maastricht van de toegevoegde halfuursdienst tussen Maastricht en Vaals pas beginnen in Gulpen in plaats van in Vaals. Doordat alle OV-shuttles werden opgeheven, vervielen in bij de halte Weg naar Reijmerstok de aansluitingen met lijn 407 van/naar Reijmerstok. Doordat alle OV-lijntaxiritten van lijn 59 werden opgeheven, vervielen alle aansluitingen van/naar Vijlen in de late avond en op zondag. Door versoberingen in de dienstregeling van lijn 10, vervielen van maandag t/m vrijdag tussen ca. 09:30 en 14:00 de aansluitingen in Maastricht Heer van/naar Maastricht Randwyck en Maastricht Centrum; er moest dan via Maastricht Station worden gereisd.