Lijn 16 Assen Busstation/NS - Heerenveen Station NS / Drachten Busstation

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 16
Vervoerder(s) FRAM (1979 - 1995),
VEONN (1996 - 1998),
Arriva (1998 - 2006)
Concessie Zuidoost-Fryslân (2002-2008)
Regio's Noord-Drenthe,
Zuidoost-Friesland
Lijnsoort Streekbus
Materieel Den Oudsten MB200, Den Oudsten B88, Den Oudsten Alliance, Mercedes-Benz Citaro, VDL Berkhof Ambassador, Wright Commander, Alexander ALX200
Periode 18 november 1979 t/m 9 december 2006
Voorganger(s) 4, 16
Opvolger(s) 15, 16
Frequenties
Spits 3-4x/uur
Dal 2-4x/uur
Avond 1x/uur
Zaterdag 2x/uur
Zondag 1x/uur

Lijn 16 reed van Assen via Bovensmilde, Smilde, Appelscha naar Oosterwolde en vanaf daar afwisselend naar Donkerbroek, Jubbega, Nieuwehorne en Heerenveen of Donkerbroek, Wijnjewoude, Ureterp en Drachten.

Route

Route is niet compleet

Halte
Route rer.svgRoute 0sTr.svg Assen, Busstation/NS  
Route rer.svgRoute rsr.svg Assen, Weierstraat/HEMA  
Route rer.svgRoute rsr.svg Assen, Kloosterbrug  
Route rer.svgRoute rsr.svg Bovensmilde, Meestersbrug  
Route rer.svgRoute rsr.svg Smilde, Polakkenbrug  
Route rer.svgRoute rsr.svg Hijkersmilde, Witte Wijk  
Route rer.svgRoute rsr.svg Appelscha, Boslaan  
Route rer.svgRoute rrar.svg Appelscha, Café Hulst  
Route 0sBr.svgRoute rsBr.svgRoute rsB0.svg Oosterwolde, Busstation    
Route rarl.svg Oosterwolde, Nanningasluis  
Route rer.svgRoute rsr.svg Oosterwolde, Drie Tolhekken  
Route rer.svgRoute rrar.svg Donkerbroek, Donkerbroek  
Route rer.svgRoute rsr.svgRoute rlr.svg Hoornsterzwaag, Jelle Heidawei  
Route rer.svgRoute rsr.svgRoute rlr.svg Jubbega, P.W. Jansenweg  
Route rer.svgRoute rsr.svgRoute rlr.svg Schurega, Gorredijksterweg  
Route rer.svgRoute rsr.svgRoute rlr.svg Oudehorne, Oldeberkoperweg  
Route rer.svgRoute rsr.svgRoute rlr.svg Nieuwehorne, Pastorielaan  
Route rer.svgRoute rsr.svgRoute rlr.svg Mildam, Mildam  
Route rer.svgRoute rsr.svgRoute rlr.svg Heerenveen, Zuid (Centrum)  
Route rer.svgRoute rsr.svgRoute rlr.svg Heerenveen, Burg. Kuperusplein  
Route rer.svgRoute rsr.svgRoute rlr.svg Heerenveen, Oost/A32  
Route rer.svgRoute rsT0.svgRoute rlr.svg Heerenveen, Station  
Route rer.svgRoute rer.svgRoute rsr.svg Wijnjewoude, Opperhoudmare  
Route rer.svgRoute rer.svgRoute rsr.svg Wijnjewoude, Duurswoude  
Route rer.svgRoute rer.svgRoute rsr.svg Ureterp, Centrum  
Route rer.svgRoute rer.svgRoute rsr.svg Drachten, Vallaat  
Route rer.svgRoute rer.svgRoute rsr.svg Drachten, Ziekenhuis  
Route rer.svgRoute rer.svgRoute rsr.svg Drachten, Bertilla/Burg. Wuiteweg  
Route rer.svgRoute rer.svgRoute rsBr.svg Drachten, Van Knobelsdorffplein    
Route rer.svgRoute rer.svgRoute rsr.svg Drachten, Noorderbuurt  
Route rer.svgRoute rer.svgRoute rsB0.svg Drachten, Busstation    

Geschiedenis

Op 18 november 1979 werden de buslijnen 4 en 16 samengevoegd tot één nieuwe lijn 16 die tussen Assen en Oosterwolde het oude bedieningspatroon overnam en vervolgens (in hoofdzaak) 1x per uur naar Heerenveen ging rijden en 1x per uur naar Drachten. Wanneer een bus naar Heerenveen reed, ging tijdens de spitsuren dan een losse bus naar Drachten rijden en andersom. Tijdens de stillere ure (avond/weekend) ging de bus over het algemeen naar Heerenveen rijden en dan reed maar beperkt een bus naar Drachten.

Vanaf 3 juni 1984 ging de bus gedurende een halfuursdienst op de tak Oosterwolde - Drachten nog slechts 1x per uur 'door' Wijnjewoude en Ureterp rijden. Op het andere half uur bleef de bus rechtstreeks op de provinciale weg rijden.

Geschiedenis volgt t.z.t.

Bij de VEONN werd in de dienstregeling 1997/1998 in de spitsuren werd 4x/uur gereden tussen Assen en Oosterwolde, vanaf daar werd 1x/uur naar Drachten en 1x/uur naar Heerenveen gereden. In de daluren, de vakantieperioden en op zaterdag overdag werd 1x/uur naar Heerenveen en 1x/uur naar Drachten gereden. Zodra een rit naar Drachten reed, reed een losse slag naar Heerenveen en andersom. In de avonduren en op zondag werd over het algemeen van/naar Heerenveen gereden en onregelmatig een losse slag naar Drachten.

In de Arriva dienstregeling 1999/2000 werd er van maandag t/m vrijdag het gehele traject twee keer per uur gereden. Afwisselend van Assen naar Drachten en Heerenveen. Overdag was dat op het traject Oosterwolde - Drachten aangevuld tot een halfuursdienst, deze sloot in Oosterwolde aan de de bus vanuit Assen naar Heerenveen v.v. Deze ritten reden niet via Wijnjewoude en Ureterp, de meeste van deze ritten reden door als lijn 10 naar Leeuwarden. In de spitsrichting werd het traject Assen - Oosterwolde totaal vier keer per uur gereden. In de schoolvakanties en op zaterdag werd er twee keer per uur gereden afwisselend naar Drachten of Heerenveen. In de avonduren werd er elke uur gereden naar Heerenveen v.v. en naar Drachten waren er slechts een drietal ritten v.v. Op zondag werd het traject Assen Heerenveen de gehele dag eens per uur gereden en het traject Oosterwolde - Drachten werd 5 keer gereden v.v., deze sloten in Oosterwolde aan op de bus van/naar Assen of Heerenveen.

Op 1 juli 2001 werd de frequentie in de spitsuren teruggebracht van 4x per uur naar 2x per uur. Ter vervanging werd een nieuwe lijn 116 geïntroduceerd tussen Assen en Oosterwolde (en verder naar Drachten). Deze nieuwe snelbus reed echter niet via Smilde en Appelscha, maar via Veenhuizen en nam daarmee het traject van lijn 84 over. Tevens wijzigden de vertrek- en aankomsttijden lichtjes, zodat buiten de spitsuren in Smilde altijd aansluiting geboden werd op lijn 20 van/naar Meppel. Daarnaast reed in de daluren tijdens vakantieperioden, in de avonduren en het weekeinde inmiddels 1x per 2 uur een belbus tussen Ureterp en Wijnjewoude.

Vanaf 1 september 2002 ging deze lijn deel uitmaken van de eerste concessie Zuidoost-Fryslân. Hierbij werden flinke wijzigingen doorgevoerd in het lijnennet. In hoofdzaak bleef deze lijn ongewijzigd rijden, maar de dienstregeling werd wel beter afgestemd met de parallel rijdende sneldiensten. Mogelijk gingen in de avonduren en op zondag wel belbusritten rijden tussen Donkerbroek en Ureterp, met in Wijnjewoude aansluiting op lijn 116.

In de dienstregeling 2006 reden de ritten in de avonduren en op zondag op het traject Oosterwolde - Heerenveen met een kleiner busje. Tussen Assen en Oosterwolde reed een grote bus en tussen Oosterwolde en Drachten konden reizigers gebruik maken van lijn 116.