Lijn 472 Heinsberg Busbahnhof - Gangelt Amt

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 472 in Duitsland
Vervoerder(s) Westsub
Verkeersverbond AVV
Lijnsoort Schoolbus
Materieel Mercedes-Benz Citaro (G)
MAN Lion's City 12/18
Solaris Urbino 12/18
VDL Citea LLE-120
Iveco Crossway LE
Scania Citywide LE
Setra S 415 LE Business
Volvo 7900(A)
Volvo 8700
Volvo 8900
Frequenties
Spits 1-2x/uur
Spits (vakantie) rijdt niet
Dal 0-2x/uur
Dal (vakantie) rijdt niet
Avond rijdt niet
Zaterdag rijdt niet
Zondag rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 472 rijdt op de Kempener Straße in Heinsberg.

Lijn 472 rijdt van Heinsberg Stadtmitte via Heinsberg Aphoven, Heinsberg Laffeld, Heinsberg Scheifendahl, Heinsberg Erpen, Heinsberg Pütt, Heinsberg Waldenrath, Heinsberg Straeten, Gangelt Birgden, Gangelt Schierwaldenrath, Gangelt Langbroich en Gangelt Kreuzrath naar Gangelt Ortsmitte.

Omleiding

Let op: verstoring
Wegens werkzaamheden in Gangelt wordt deze lijn omgeleid. Dit zal duren van 18 september 2023 tot nader order, waarna deze lijn weer volgens de normale route zal rijden.

Meer informatie over deze verstoring is te vinden bij de vervoerder.


Legenda: Vervallen halte = Route rXr.svg / Huidige halte = Route rsr.svg / Tijdelijke halte = Route rsTHr.svg

Let op: verstoring
Wegens werkzaamheden in Heinsberg wordt deze lijn omgeleid. Dit zal duren van 18 maart 2024 tot nader order, waarna deze lijn weer volgens de normale route zal rijden.

Meer informatie over deze verstoring is te vinden bij de vervoerder.


Legenda: Vervallen halte = Route rXr.svg / Huidige halte = Route rsr.svg / Tijdelijke halte = Route rsTHr.svg

Dienstregeling

  • In de ochtendspits rijden twee ritten van Gangelt Jakob-Muth-Schule via Straeten Grundschule naar Heinsberg Busbahnhof, een rit van Gangelt Schulzentrum via Abzweigung Straeten en Heinsberg Westpromenade naar Heinsberg Busbahnhof en een rit van Gangelt Schulzentrum via Kreuzrath Wöllenweber en Pütt naar Heinsberg Busbahnhof waarbij de halte Oberlieck niet wordt bediend. In de omgekeerde richting rijden twee ritten van Heinsberg Busbahnhof via Straeten Grundschule naar Gangelt Schulzentrum, een rit van Oberlieck via Laffeld Schule naar Straeten Grundschule en een rit van Erpen via Pütt naar Straeten Grundschule.
  • Doordeweeks wordt tussen circa 9:00 en 11:00 uur niet gereden.
  • Rond het middaguur rijden twee ritten van Heinsberg Busbahnhof via Heinsberg Westpromenade, Laffeld Schule en Pütt naar Straeten Grundschule en een rit van Heinsberg Burgberg/AOK via Heinsberg Westpromenade, Erpen, Straeten Grundschule naar Waldenrath Doktor Schmitz. In de omgekeerde richting rijden drie ritten van Straeten Grundschule via Pütt, Erpen en Laffeld Schule naar Heinsberg Busbahnhof. Hierbij rijdt een rit via Heinsberg Kolpingstraße.
  • In de middag tussen circa 13:00 en 19:00 uur wordt grofweg 1x/uur tussen Heinsberg Busbahnhof en Gangelt Schulzentrum gereden. In Gangelt starten de meeste ritten bij de halte Jakob-Muth-Schule. Hierbij rijdt een verdichtingsrit van Heinsberg Busbahnhof via Heinsberg Burgberg/AOK en Westpromenade, Laffeld Schule naar Waldenrath Doktor Schmitz. In de omgekeerde richting rijdt een verdichtingsrit van Straeten Grundschule via Pütt, Erpen, Laffeld Schule en Heinsberg Kolpingstraße naar Heinsberg Busbahnhof en een vervangende reguliere rit van Waldenrath Doktor Schmitz via Straeten Grundschule naar Heinsberg Busbahnhof.
  • De ritten die richting Gangelt via de halte Erpen rijden bedienen niet de halte Scheifendahl Oberdorf.

Route

Halte
  Heinsberg, Burgberg/AOK  
  Heinsberg, Realschule  
   Heinsberg, Busbahnhof  
   Heinsberg, Kolpingstraße  
    Heinsberg, Ostpromenade  
    Heinsberg, Industriestraße  
    Heinsberg, Kreishaus  
     Heinsberg, Realschule  
     Heinsberg, Agentur für Arbeit  
    Heinsberg, Burgberg/AOK  
    Heinsberg, Liecker Straße  
   Heinsberg, Westpromenade  
   Heinsberg, Liecker Straße  
   Heinsberg, Oberlieck  
  Heinsberg, Aphoven Kreutzer  
  Heinsberg, Aphoven Mitte  
   Heinsberg, Laffeld Genstraße  
   Heinsberg, Laffeld Schule  
   Heinsberg, Laffeld Mitte  
  Heinsberg, Aphoven Post  
   Heinsberg, Aphoven Schelsberg  
  Heinsberg, Scheifendahl Mitte  
   Heinsberg, Scheifendahl Oberdorf  
   
   Heinsberg, Erpen  
   
    Heinsberg, Abzweigung Straeten  
    Heinsberg, Waldenrath Heffels  
    Heinsberg, Waldenrath Drogerie  
    Heinsberg, Waldenrath Am Strauch  
    Heinsberg, Pütt  
     Heinsberg, Waldenrath Am Strauch  
     Heinsberg, Waldenrath Drogerie  
     Heinsberg, Waldenrath Heffels  
     Heinsberg, Straeten Turmstraße  
    Heinsberg, Straeten Hamacher  
    Heinsberg, Straeten Peters  
    
    Heinsberg, Straeten Grundschule  
   Heinsberg, Straeten Turmstraße  
   Heinsberg, Waldenrath Heffels  
   Heinsberg, Waldenrath Drogerie  
    Heinsberg, Waldenrath Am Strauch  
    Heinsberg, Pütt  
    Heinsberg, Waldenrath Am Strauch  
  Heinsberg, Waldenrath Doktor Schmitz  
   Gangelt, Birgden Bahnhof  
  Gangelt, Birgden Kirche  
   Gangelt, Birgden Betkreuz  
   Gangelt, Kreuzrath Coenen  
   Gangelt, Kreuzrath Wöllenweber  
   Gangelt, Birgden Bahnübergang  
   Gangelt, Birgden Starzend  
   Gangelt, Schierwaldenrath Bahnhof  
   Gangelt, Schierwaldenrath Post  
   Gangelt, Langbroich Krings  
   Gangelt, Langbroich Kirche  
   Gangelt, Langbroich Kapelle  
   Gangelt, Vinteln  
   Gangelt, Kreuzrath Ringofen  
  Gangelt, Heinsberger Tor  
   Gangelt, Schulzentrum  
   Gangelt, Jakob-Muth-Schule  
   Gangelt, Amt  

Geschiedenis

Op 1 januari 2020 werd de exploitatie overgenomen door West, dit ging ten koste van DB Rheinlandbus. Nieuw was dat de haltes Hastenrather Weg en Hastenrath kwamen te vervallen waardoor het eindpunt kwam te liggen bij de halte Gangelt Amt. Wel werd de halte Jakob-Muth-Schule aan de route toegevoegd. Als laatste kwamen alle ritten rijden de vakanties te vervallen. In de vakanties werd grofweg 1x/2 uur gereden.

Voormalige route naar Hastenrath
Halte
  Gangelt, Amt  
  Gangelt, Hastenrather Weg  
  Gangelt, Hastenrath  

Op 13 december 2020 werd de bediening van Pütt en Straeten Grundschule volledig gewijzigd. De ritten naar Pütt gingen niet langer een lusroute rijden maar in beide richtingen via Waldenrath rijden en de ritten van Straeten Grundschule gingen eerst via Waldenrath rijden alvorens Pütt aan te doen. Tevens ging de versnelde ochtendspitsrit vanuit Gangelt ook stoppen bij de haltes in Kreuzrath en in de middagspits ging een rit vanuit Heinsberg via de halte Westpromenade rijden. Als laatste werd de halte Straeten Hamacher op de Birgdener Straße hernoemd in Abzweigung Waldenrath en de halte Straeten Winands op de Turmstraße in Straeten Turmstraße.

Op 12 december 2021 werd de dienstregeling licht gewijzigd. In de middag werd een rit van Oberbruch Schulzentrum naar Straeten Winands overgenomen van lijn 410. Deze rit ging via een gewijzigde route rijden en doorrijden naar Pütt. Tegelijker werd in de middagspits een scholierenrit van Jakob-Muth-Schule naar Langbroich Kirche aan de dienstregeling toegevoegd en een rit van Pütt via Abzweigung Waldenrath en Laffeld naar Heinsberg. De eerstgenoemde rit werd overgenomen van lijn 434. Tevens werd de halte Schleiden Alte Landstraße in de route opgenomen.

Op 11 december 2022 werd de dienstregeling aangepast. In de ochtendspits werd een rit van Heinsberg Busbahnhof naar Gangelt Amt ingekort tot Gangelt Schulzentrum en kwamen twee versterkingsritten van Straeten Hamacher naar Straeten Grundschule te vervallen. In de middag gingen twee ritten starten te Heinsberg Busbahnhof in plaats van Heinsberg Westpromenade. Deze ritten gingen ook doorrijden van Pütt naar Straeten Grundschule waardoor de bediening van beide haltes werd omgedraaid. Hierbij kwamen in de omgekeerde richting twee ritten van Pütt naar Heinsberg Busbahnhof te vervallen. Twee ritten vanaf Straeten Grundschule gingen niet langer eindigen te Oberlieck maar doorrijden naar Heinsberg Busbahnhof. De middagrit van Oberbruch Schulzentrum naar Pütt werd ingekort tot Straeten Grundschule. In de omgekeerde richting ging de rit starten te Straeten Grundschule in plaats van Pütt. In de middagspits verviel de korte rit van de Jakob-Muth-Schule naar Langbroich Kirche. Tevens verviel rond 13:00 uur een versterkingsrit van Heinsberg Realschule naar Birgden Kirche. Als laatste werd de halte Agentur für Arbeit hernoemd in Realschule, de halte Abzweigung Waldenrath in Abzweigung Straeten en de halte Gangelt Bahnhof in Heinsberger Tor.

Op 18 september 2023 werd de dienstregeling licht gewijzigd. In de ochtendspits ging de rit van Oberlieck naar Straeten Grundschule voortaan starten te Erpen.

Op 10 december 2023 werd de dienstregeling gewijzigd. In de middag ging een rit via Straeten Grundschule en Abzweigung Straeten in plaats van Abzweigung Straeten en Schleiden Alte Landstraße rijden. Ook in de omgekeerde richting ging een rit via Straeten Grundschule in plaats van Abzweigung Straeten rijden. In de middag ging de rit van Heinsberg Realschule naar Langbroich Kirche voortaan eindigen te Birgden Schule. Tevens werd de halte Langbroich Krings aan de route toegevoegd.

Op 9 juni 2024 werd de dienstregeling gewijzigd. De routevariant via Schleiden kwam volledig te vervallen waardoor een aantal ritten een gewijzigde route via Aphoven ging rijden of kwam te vervallen. Tevens gingen meer ritten via Straeten Grundschule rijden in plaats van Abzweigung Straeten. In de ochtendspits kwam een rit van Erpen naar Pütt en een rit van Pütt naar Heinsberg Busbahnhof te vervallen. Rond het middaguur verviel een rit van Heinsberg Busbahnhof naar Birgden Kirche en van Birgden Kirche naar Heinsberg Busbahnhof. In de middag verviel een rit van Pütt naar Heinsberg Busbahnhof, een rit van Heinsberg Westpromenade naar Pütt, een rit van Heinsberg Realschule naar Birgden Kirche en een rit van Oberbruch Schulzentrum naar Straeten Grundschule. Tegelijkertijd werd in de middag een rit tussen Heinsberg Busdbahnhof en Waldenrath Doktor Schmitz aan de dienstregeling toegevoegd en een rit van Heinsberg Realschule naar Waldenrath Doktor Schmitz. Aan het einde van de middagspits ging een rit ook rijden tussen Birgden Kirche en Gangelt Schulzentrum. Tevens werd de halte Kreuzrath Ringofen aan de route toegevoegd en werd de halte AOK hernoemd in Burgberg/AOK.

Voormalige route via Schleiden
Halte
  Heinsberg, Ostpromenade  
  Heinsberg, AOK  
  Heinsberg, Geilenkirchener Straße  
  Heinsberg, Friedhof  
  Heinsberg, Schleiden Alte Landstraße  
   Heinsberg, Oberbruch Schulzentrum  
   Heinsberg, Oberbruch Parkstraße  
   Heinsberg, Oberbruch Grebbener Straße  
   Heinsberg, Grebben Andreasstraße  
   Heinsberg, Eschweiler Ilbertzstraße  
  Heinsberg, Schleiden Jansen  
  Heinsberg, Abzweigung Dorath  
  Heinsberg, Abzweigung Erpen  
  Heinsberg, Abzweigung Straeten