Dienstregeling verkeersverbond AVV 2024

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De dienstregeling 2024 van de Aachener Verkehrsverbund (AVV) loopt van 10 december 2023 tot en met 14 december 2024. Hieronder zijn de wijzigingen per vervoerder weergegeven.

Dienstregeling 2024 ASEAG

Wijzigingen per 15 januari 2024

De halte Gressenich Schule wordt hernoemd in Gressenich Hamicher Weg.

Op zaterdagmiddag vervalt de korte rit tussen Eschweiler Bushof en Neu-Lohn Wiesenstraße die tijdens een korte periode zorgde voor een frequentie van 2x/uur.

In de ochtendspits gaan twee extra ritten doorrijden van Business Park Ost naar Business Park West. Tevens gaat doordeweeks rond het middaguur van en naar Business Park Ost rijden. In de middagspits en doordeweeks rond 20:00 uur gaat een extra rit vanaf Business Park West rijden en in de middagspits gaat een rit starten te Business Park West in plaats van Business Park Süd. In de omgekeerde richting wordt doordeweeks rond 20:00 uur een rit verlengd van Mariadorf Dreieck naar Hoengen Goethestraße. Tegelijkertijd wordt in de ochtendspits een scholierenrit van Aachen Waldfriedhof naar Aachen Bushof aan de dienstregeling toegevoegd en wordt een rit van Walheim Hasbach naar Aachen Bushof samengevoegd met een rit van Siegel naar Mariadorf Dreieck tot een doorgaande rit tussen Walheim Hasbach en Mariadorf Dreieck.

De halte Waldschenke wordt hernoemd in Waldschänke.

Op vrijdag- en zaterdagavond wordt de laatste rit van Aachen Bushof naar Sief Schule overgeheveld naar lijn 46 die ging doorrijden naar Roetgen Post.

Doordeweeks in de avonduren, op zondag de gehele dag en op zaterdag voor 10:00 en na 17:00 uur wordt voortaan als belbus gereden tussen Richterich Berensberger Straße en Bank Bachstraße. Ook in de ochtendspits gaat een belbusrit van Richterich Berensberger Straße naar Bank Bachstraße rijden. Deze belbusritten worden van lijn 27 overgenomen.

Doordeweeks worden de ritten richting Aachen geknipt te Herzogenrath Bahnhof. In de ochtendspits gaat een vroege rit richting Palenberg ook via Niederbardenberg rijden. Tevens wordt de halte Bardenberg Krankenhaus hernoemd in Bardenberg Wasserturm.

Het traject naar Richterich Roder Weg komt te vervallen. Hierdoor wordt Bank Bachstraße vaker bediend. In de daluren gaan een aantal ritten naar Bank Bachstraße in plaats van Richterich Roder Weg rijden waardoor een volwaardige frequentie van 1x/2 uur ontstaat. Ook in de middagspits wordt de frequentie op het traject naar Bank Bachstraße verhoogd van 1x/2 à 3 uur naar 1x/uur. Op zaterdag tussen 10:00 en 12:00 uur wordt niet langer naar de Roder Weg gereden maar naar Bank Bachstraße. De belbusritten in de avonduren, op zondag de gehele dag en op zaterdag voor 10:00 en na 17:00 uur tussen Richterich Berensberger Straße en Bank Bachstraße wprden overgenomen door lijn 17. Hetzelfde geldt voor een rit in de ochtendspits naar Bank.

In de ochtendspits wordt een rit van Alsdorf Annapark naar de halte Goethestraße aan de dienstregeling toegevoegd.

In de ochtendspits wordt een rit van de halte Adenauerallee verlengd naar de halte ASEAG en ging een rit van Hüls naar Ronheider Weg voortaan starten te Eulershof. Tevens wordt een rit in de vakanties van Eulershof naar Continental aan de dienstregeling toegevoegd en rond dezelfde tijd gaat de rit in de vakanties voortaan starten te Eulershof in plaats van Haaren Birkenweg. Rond het middaguur wordt een scholierenrit verlengd van Hüls naar Haaren Birkenweg. In de middagspits worden vier verdichtingsritten tussen de haltes Eulershof en Adenauerallee toegevoegd waardoor voor een korte periode 3x/uur extra wordt gereden. Hierbij wordt een rit van Aachen Uniklinik verlengd van ASEAG naar Fringsgraben.

Op het traject van Aachen Elisenbrunnen naar Verlautenheide Endstraße wordt doordeweeks de frequentie tussen circa 8:00 en 14:00 uur verhoogd van 1x/uur naar 2x/uur. Hierdoor wordt tijdens deze tijdsperiode voortaan ook in de omgekeerde richting gereden. De ritten naar Würselen Kaninsberg gaan voortaan starten te Aachen Elisenbrunnen in plaats van Aachen Bushof. Ook rond 19:00 uur worden enkele ritten tussen Aachen Elisenbrunnen naar Verlautenheide Endstraße aan de dienstregeling toegevoegd.

De halte Rumpen Schule wordt hernoemd in Rumpen Bergstraße en de halte Rumpen Brücke in Rumpen Im Grüntal.

In de avonduren en op zondag wordt voortaan 1x/uur gereden tussen Aachen Bushof en Verlautenheide Waldstraße. Hierbij valt tijdens de doordeweekse avonduren een gat van twee uur in de dienstregeling.

De halte Waldschenke wordt hernoemd in Waldschänke.

Op vrijdag- en zaterdagavond wordt de laatste rit van Aachen Bushof naar Sief Schule overgenomen naar lijn 16 die gaat doorrijden naar Roetgen Post.

In de ochtendspits gaat een rit beginnen in Brand in plaats van Hüls Gewerbegebiet. Hierdoor wordt het aantal ritten vanaf Brand uitgebreid van twee naar drie.

De route wordt gewijzigd. Voortaan wordt via de Marienstraße in plaats van de Indestraße gereden. Hierdoor komen de haltes Grabenstraße en Rathaus te vervallen en worden de haltes Marienstraße en Hompeschstraße aan de route toegevoegd.

De halte Sankt Severin wordt aan de route toegevoegd.

De dienstregeling wordt uitgebreid. Voortaan wordt ook doordeweeks tussen 8:00 en 13:00 uur ook 6x/uur tussen Aachen Hauptbahnhof en Würselen Birk gereden analoog aan de ritten tussen 13:00 en 19:00 uur. Hierbij worden ook in de ochtendspits enkele verdichtingsritten van Würselen Birk richting Aachen aan de dienstregeling toegevoegd. De losse ritten tussen Alsdorf Gesamtschule en Baesweiler In der Schaf met een frequentie van 1 à 2x/uur tussen 14:00 en 19:00 uur worden aan de ritten tussen Aachen en Alsdorf Gesamtschule gekoppeld aan doorgetrokken naar Setternich waardoor analoog aan de ochtendspits afwisselend naar Setternich en Baesweiler Reyplatz wordt gereden. Hierbij komen in de middagspits de gaten vanwege de parallelle ritten van lijn 151 te vervallen. Tevens wordt de halte Baesweiler In der Schaf hernoemd in Baesweiler Bushof en de halte Baesweiler Rathaus in BürgerMitteBaesweiler.

In de ochtendspits wordt een scholierenrit van Eschweiler Bushof naar Aachen Bushof aan de dienstregeling toegevoegd.

De halte Rumpen Schule wordt hernoemd in Rumpen Bergstraße en de halte Rumpen Brücke in Rumpen Im Grüntal.

Deze lijn tussen Zweifall en Venwegen wordt opgeheven. De nieuwe lijn 58 neemt het traject tussen Eschweiler Bushof en Eschweiler Hauptbahnhof over van lijn EW4. Hierbij wordt de route versneld via Eschweiler Krankenhaus. Tevens worden enkele alternatieve routevarianten geïntroduceerd.

De halte Bardenberg Krankenhaus wordt hernoemd in Bardenberg Wasserturm.

De halte Waldschenke wordt hernoemd in Waldschänke.

In de middag vervalt een scholierenrit van Einruhr naar Simmerath Bushof. Tevens wordt een aantal haltes in Simmerath hernoemd. Zo wordt de halte Krankenhaus hernoemd in Eifelklinik, de halte Aldi in Matthias-Zimmermann-Straße en de halte Thelen in Humboldtstraße.

De halte Monschau Parkhaus wordt hernoemd in Monschau Altstadt.

In de ochtendspits gaat de reguliere rit van Strauch Post naar Rollesbroich Kirche voortaan starten te Strauch Kirche. Ook gaat aan het einde van de ochtendspits een rit starten te Einruhr in plaats van Rurberg Seeufer. Tevens wordt een aantal haltes hernoemd. Zo wordt de halte Krankenhaus hernoemd in Eifelklinik, de halte Aldi in Matthias-Zimmermann-Straße, de halte Thelen in Humboldtstraße, de halte Geflügelhof in Strauch Hölzkaul, de halte Strauch Post in Strauch Gartenstraße.

In de ochtendspits wordt een extra vroege rit van Zopp naar Alsdorf Annapark aan de dienstregeling toegevoegd.

De halte Baesweiler In der Schaf wordt hernoemd in Baesweiler Bushof en de halte Baesweiler Rathaus in BürgerMitteBaesweiler.

De halte Monschau Parkhaus wordt hernoemd in Monschau Altstadt en de halte Umgehungsstraße in Bergstraße.

De halte Seifenauel Anfang wordt hernoemd in Seifenauel Ost en de halte Erkensruhr Anfang in Erkensruhr Am Gierberg.

De halte Monschau Parkhaus wordt hernoemd in Monschau Altstadt en de halte Umgehungsstraße in Bergstraße.

De route in Kalterherberg wordt met een halte verlengd naar de halte Kleinfrankreich. Tevens wordt een aantal haltes hernoemd. Zo wordt de halte Monschau Parkhaus hernoemd in Monschau Altstadt, de halte Umgehungsstraße in Bergstraße, de halte Messeweg Anfang in Messeweg, de halte Messeweg in Monschauer Straße en de halte Bäckerei Thomas in Elsenborner Straße.

Een aantal haltes wordt hernoemd. Zo wordt de halte Krankenhaus hernoemd in Eifelklinik, de halte Geflügelhof in Strauch Hölzkaul en de halte Strauch Post in Strauch Gartenstraße.

De bediening van de Willi-Fährmann-Schule in Eschweiler komt te vervallen.

De halte Carl-Zeiss-Straße (IPG) wordt hernoemd in Kurt-Nagel-Straße (IPG).

Deze lijn wordt vernummerd in X3. De dienstregeling wordt hierbij ongewijzigd voortgezet.

De ritten worden omgezet in Verstärkerfahrten waardoor de dienstregeling niet langer gepubliceerd wordt.

De ritten worden omgezet in Verstärkerfahrten waardoor de dienstregeling niet langer gepubliceerd wordt.

Deze lijn wordt vernummerd in X25. De dienstregeling wordt hierbij ongewijzigd voortgezet.

Deze lijn wordt vernummerd in X35. De dienstregeling wordt hierbij ongewijzigd voortgezet.

Deze lijn wordt vernummerd in X47. De dienstregeling wordt hierbij ongewijzigd voortgezet.

Deze lijn wordt vernummerd in X51. Hierbij wordt de halte Baesweiler In der Schaf hernoemd in Baesweiler Bushof en de halte Baesweiler Rathaus in BürgerMitteBaesweiler.

Deze lijn wordt vernummerd in X73. Hierbij wordt de route in Brand verlengd van de halte Vennbahnbogen naar Niederforstbach.

De ritten op zondag gaan ook rijden tussen Monschau Altstadt en Burgau. Tevens wordt een aantal haltes hernoemd. Zo werd de halte Monschau Parkhaus hernoemd in Monschau Altstadt, de halte Umgehungsstraße in Bergstraße en de halte Messeweg in Monschauer Straße.

De halte Paustenbach Post wordt hernoemd in Paustenbach en de halte Paustenbach Hermanns in Paustenbach Am Venn.

De halte Monschau Parkhaus wordt hernoemd in Monschau Altstadt.

Een aantal haltes wordt hernoemd. Zo wordt de halte Krankenhaus hernoemd in Eifelklinik, de halte Geflügelhof in Strauch Hölzkaul en de halte Strauch Post in Strauch Gartenstraße.

De halte Baesweiler In der Schaf wordt hernoemd in Baesweiler Bushof en de halte Baesweiler Rathaus in BürgerMitteBaesweiler.

De halte Gressenich Schule wordt hernoemd in Gressenich Hamicher Weg.

Doordeweeks rond 6:00 uur en op zaterdag rond 16:00 uur worden enkele ritten aan de dienstregeling toegevoegd. Hierdoor komen de belbusritten binnen Nothberg rond deze tijdstippen te vervallen.

Doordeweeks gaat de eerste rit niet langer via Nothberg Kreis rijden.

Deze lijn gaat alleen nog tussen Eschweiler Bushof en Sankt Jöris Kirche rijden. Het traject tussen Eschweiler Bushof en Eschweiler Hauptbahnhof wordt overgenomen lijn 58.

De halte Langwahn wordt aan de route toegevoegd.

In de ochtendspits vervalt een scholierenrit van Hofstadt Wende naar Herzogenrath Schulzentrum.

De halte Bardenberg Krankenhaus wordt hernoemd in Bardenberg Wasserturm.

De halte Bardenberg Krankenhaus wordt hernoemd in Bardenberg Wasserturm, de halte Rumpen Brücke in Rumpen Im Grüntal en de halte Rumpen Schule in Rumpen Bergstraße.

De halte Bardenberg Krankenhaus wordt hernoemd in Bardenberg Wasserturm, de halte Rumpen Brücke in Rumpen Im Grüntal en de halte Rumpen Schule in Rumpen Bergstraße.

De route wordt licht gewijzigd. Voortaan wordt richting Aachen Bushof niet langer via de halte Geschwister-Scholl-Gymnasium gereden maar via de haltes Am Rott en Dresdener Straße.

In Simmerath wordt de halte Krankenhaus hernoemd in Eifelkinik.

Wijzigingen per 25 maart 2024

In de ochtendspits gaat de scholierenrit van Aachen Waldfriedhof naar Aachen Bushof voortaan ook in de vakanties rijden.

De halte Niederbardenberg Friedhof wordt aan de route toegevoegd.

De route wordt gewijzigd. Voortaan wordt via de Ardennenstraße gereden waarbij de nieuwe halte Geschwister-Scholl-Platz in de route opgenomen. De halte Liester Seniorenzentrum komt hierdoor te vervallen. Tegelijkertijd wordt in de Ardennenstraße een nieuwe halte Liester ingericht.

De route wordt gewijzigd. Voortaan wordt via de Ardennenstraße gereden waarbij de nieuwe halte Geschwister-Scholl-Platz in de route opgenomen. De halte Liester Seniorenzentrum komt hierdoor te vervallen. Tegelijkertijd wordt in de Ardennenstraße een nieuwe halte Liester ingericht.

Zowel in de ochtend- als middag gaat een rit met een grote bus rijden. Hierbij wordt in de middag een afwijkende route vanaf het Avantisterrein gereden.

De route wordt vanaf Neusen verlengd naar Alsdorf.

Wijzigingen per 9 juni 2024

In de ochtendspits wordt een rit van Walheim Hasbach naar Aachen Bushof alleen nog buiten de vakanties aangeboden.

De ritten doordeweeks tussen 13:00 en 17:00 uur die naar Lichtenbusch in plaats van Sief rijden, gaan voortaan alleen nog tussen 14:00 en 15:00 uur rijden en alleen buiten de vakanties. In de omgekeerde richting blijven de ritten vanaf Lichtenbusch behouden maar deze gaan doorrijden van Walheim Hasbach naar Schleckheim Kapelle. In de ochtendspits gaat de rit van Walheim Hasbach naar Aachen Bushof tijdens de vakanties net als alle andere ritten ook beginnen te Schleckheim Kapelle. Tegelijkertijd wordt doordeweeks rond 9:00 uur een rit uitgewisseld met lijn 46 en wordt het eindpunt in Sief verplaatst van Sief Magelspfad naar Sief Schule.

Doordeweeks wordt rond 12:00 uur een rit verlengd van Laurensberg Schulzentrum naar Bank Bachstraße waardoor de frequentie van 1x/uur op dit traject twee uur eerder ingaat.

In de middag vervalt een scholierenrit van Walheim naar Roetgen Post. Tegelijkertijd wordt doordeweeks rond 9:00 uur een rit uitgewisseld met lijn 16.

Op zowel zaterdag als zondag wordt tijdens de zomermaanden een tweetal ritten tussen Aachen Bushof en Monschau Altstadt aan de dienstregeling toegevoegd.

Aan het begin van de middagspits gaat een rit buiten de vakanties starten te Einruhr in plaats van Rurberg Seeufer. Deze rit gaat buiten de vakanties ook de halte Wendelinusstraße bedienen. Ook in de ochtendspits gaat de scholierenrit van Hechelscheid Kapelle naar Einruhr via de halte Wendelinusstraße rijden.

Van maandag tot en met zaterdag wordt rond 6:00 net een rit van Avantis Doc Morris naar Aachen Bushof aan de dienstregeling toegevoegd. Doordeweeks wordt rond 22:00 uur ook een rit van Aachen Bushof naar Avantis Business Center aan de dienstregeling toegevoegd. Rond dezelfde tijd gaat doordeweeks de rit in de omgekeerde richting ook een afwijkende route vanaf Avantis Doc Morris rijden.

In de vakanties vervalt aan het begin van de middag een rit tussen Simmerath Bushof en Erkensruhr Finkenauel.

Op zowel zaterdag als zondag wordt tijdens de zomermaanden een tweetal ritten tussen Monschau Altstadt en Kalterherberg Bahnhof aan de dienstregeling toegevoegd.

De route wordt gewijzigd. Voortaan wordt eerst via Hüls Friedhof gereden om vervolgens via Elleter Feld naar het nieuwe eindpunt Haarbachtal te rijden.

Dienstregeling 2024 Rurtalbus

Wijzigingen per 10 december 2023

De halte Paustenbach Post wordt hernoemd in Paustenbach en de halte Paustenbach Hermanns in Paustenbach Am Venn.

In de ochtendspits vervalt een scholierenrit van Merzenich Schöne Aussicht naar Düren Kaiserplatz.

In de ochtendspits vervalt een versterkingsrit van Girbelsrath Kirche naar Düren Kaiserplatz en een versterkingsrit van Nörvenich Hommelsheimer Weg naar Düren Kaiserplatz. De reguliere rit rond deze tijd gaat voortaan via Girbelsrath Kirche rijden.

De halte Im Großen Tal wordt hernoemd in Im Großen Tal (Bahnhof).

De ritten tussen Düren en Drove Am Sandberg die vanaf Drove direct terugrijden richting Düren gaan voortaan een lusroute rijden waarbij eerst Drove voorbij wordt gereden om vervolgens direct terug te keren naar Düren. Tegelijkertijd wordt doordeweeks het aantal ritten tussen Düren Bahnhof/ZOB en Düren Kaiserplatz ingeperkt. Het gaat hierbij om een gedeelte van de ritten na de ochtendspits richting Berg en alle ritten in beide richtingen tijdens de doordeweekse avonduren. Ook gaat een enkele rit doordeweeks via de andere routevariant in Düren rijden en gaat een rit van Berg Wendeplatz Düren Kaiserplatz voortaan starten te Drove Am Sandberg. Als laatste vervalt de halte Kreuzau Sägewerk richting Düren.

In de ochtendspits vervalt een rit van Morschenich Feuerwehrhaus naar Girbelsrath Dechant-Fabry-Straße. De ochtendspitsrit van Morschenich-Neu naar Golzheim Schule gaat voortaan ook via de haltes Am Merzpark, Schöne Aussicht en Mühlenstraße rijden. Ook de middagritten van Girbelsrath Neuwerk naar Merzenich Schule gaan de halte Am Merzpark bedienen. In de middag vervallen twee ritten van Merzenich Schule naar Golzheim Schule en een rit van Merzenich Schule naar Golzheim Aachener Straße. Als laatste komen de belbusritten te vervallen tussen Morschenich-Neu en Merzenich Poolplatz door het verlengen van lijn 227. De belbusritten rijden doordeweeks met een frequentie van 1x/uur tot circa 19:00 uur met uitzondering van de periode tussen circa 10:00 en 12:00 uur en op zaterdag tot circa 14:00 uur met een frequentie van 1x/2 uur.

Doordeweeks wordt het aantal ritten tussen Düren Bahnhof/ZOB en Düren Kaiserplatz ingeperkt. Rond het middaguur vervalt een rit op dit traject net als bijna alle ritten in de avonduren. Tevens wordt doordeweeks een extra vroege rit van Nideggen Dürener Tor naar Düren Bahnhof/ZOB aan de dienstregeling toegevoegd.

De route wordt verlengd van de Valdersweg naar Morschenich-Neu waarbij de halte Am Merzpark in de route wordt opgenomen. Hiermee worden de belbusritten van lijn 217 overgenomen. De frequentie in de spitsuren wordt verlaagd van 3x/uur naar 2x/uur en in de daluren en op zaterdag wordt voortaan gereden met een frequentie van 1x/2 uur.

De route voor de spitsritten wordt verlengd van de Arnoldsweiler Bürgewaldstraße naar Gewerbegebiet Im Großen Tal waar drie nieuwe haltes worden ingericht. De frequentie wordt hierbij verlaagd van 3x/uur naar 2x/uur en in de middagspits richting Im Großen Tal naar 1x/uur.

Op zaterdag komen twee ritten van Froitzheim Martinusstraße naar Gemünd Mitte te vervallen waarbij een rit via een afwijkende route via Heimbach Bahnhof rijdt. Tevens komt de rit van Froitzheim Martinusstraße naar Schleiden Busbahnhof op zaterdag te vervallen. In de omgekeerde richting vervalt op zaterdag een rit van Gemünd Mitte naar Froitzheim Martinusstraße en een rit van Schleiden Busbahnhof naar Froitzheim Martinusstraße waarbij een afwijkende route via Heimbach Bahnhof wordt gereden. Door deze wijzigingen wordt voortaan een gelijkmatige frequentie van 1x/uur tussen Heimbach Bahnhof en Gemünd Mitte aangeboden.

Aan het einde van de middagspits vervalt een scholierenrit van Lucherberg Hochstraße naar Selhausen.

De route wordt gewijzigd. Voortaan wordt via Gewerbegebiet Im Großen Tal gereden waar drie nieuwe haltes werden ingericht. De haltes Birkesdorf Abzweigung Hoven en Birkesdorf Nordstraße/B56 komen te vervallen. Tevens wordt de halte Im Großen Tal hernoemd in Im Großen Tal (Bahnhof).

Tijdens de doordeweekse avonduren wordt een extra rit richting Langerwehe aan de dienstregeling toegevoegd waardoor de frequentie wordt verhoogd van 1x/1,5 uur naar 1x/uur.

De route voor de ritten met het eindpunt Merken Wasserturm wordt gewijzigd. Deze ritten gaan voortaan de route in Merken in de omgekeerde richting rijden waarbij het eindpunt komt te liggen te Merken Neffgens Häuser. Tevens wordt de halte Im Großen Tal hernoemd in Im Großen Tal (Bahnhof).

Aan het einde van de middagspits worden drie belbusritten richting Schevenhütte en een belbusrit in de omgekeerde richting omgezet in vaste lijndienst.

De ochtendspitsrit van Langerwehe Bahnhof naar Schlich Grundschule gaat voortaan ook de halte D'horn Schlicher Straße bedienen.

In de ochtendspits vervalt een korte rit van Sevenich naar Hasselsweiler Bürgerhaus.

In de ochtendspits vervalt de scholierenrit van Buir Kirche naar Düren Bahnhof/ZOB. Ter vervanging gaat de scholierenrit van Kerpen Stadtarchiv voortaan via Buir naar Düren Bahnhof/ZOB. Tijdens de ochtendspits wordt ook de reguliere rit in de omgekeerde richting van Düren Bahnhof/ZOB naar Blatzheim Kapelle ingekort tot Distelrath.

De halte Baesweiler In der Schaf wordt hernoemd in Baesweiler Bushof.

De halte Nikolaus-Otto-Straße (Poco) wordt aan de route toegevoegd.

Op zaterdag gaan alle ritten de volledige route tussen Düren Bahnhof/ZOB en Vkatten Volksbank rijden waarbij een regelmatige frequentie van 1x/2 uur ontstaat. De afwijkende begin- of eindpunten te Froitzheim Martinusstraße, Embken Kirche of Wollersheim Trierer Straße komen op zaterdag te vervallen. In de ochtendspits gaan twee ritten richting Düren ook de halte Rudolf-Diesel-Straße bedienen. Tevens wordt halte Nikolaus-Otto-Straße (Poco) aan de route toegevoegd.

De route wordt gewijzigd. Voortaan wordt tussen Merken en Schophoven via Krauthausen, Selhausen en Huchem-Stammeln gereden.

Doordeweeks worden twee extra late ritten van Langerwehe Bahnhof naar Lucherberg Hochstraße aan de dienstregeling toegevoegd net als twee late ritten van Lucherberg Hochstraße naar Düren Bahnhof/ZOB. Hierdoor eindigt de dienstregeling voortaan rond 23:00 uur in plaats van 21:00 uur.

In Euskirchen wordt voortaan in beide richtingen via de haltes Gerberstraße en Veybachstraße gereden. Richting Düren komt hierdoor de route via de Evangelische Kirche te vervallen.

De route wordt verlengd van Düren Kaiserplatz naar Düren Bahnhof/ZOB. Hierbij wordt de frequentie verlaagd van 4x/uur naar 2x/uur.

De halte Paustenbach Post wordt hernoemd in Paustenbach en de halte Paustenbach Hermanns in Paustenbach Am Venn.

Wijziging per 8 januari 2024

Tijdens de doordeweekse avonduren gaat een rit van Drove Am Sandberg naar Düren Kaiserplatz weer starten te Berg Wendeplatz.

Dienstregeling 2024 West

Wijzigingen per 10 december 2023

In de middag gaat de rit richting Heinsberg die via de haltes Ludovicistraße en Friedrichplatz rijdt, maar niet de halte Von-Dechen-Straße bedient, de reguliere route via Hückelhoven Zeche rijden.

In de middag gaat de scholierenrit van Kempen Kirche naar Heinsberg Busbahnhof voortaan starten te Oberbruch Schulzentrum waarbij alle tussengelegen haltes wprden bediend. Op vrijdagmiddag vervalt de scholierenrit van Oberbruch Schulzentrum naar Kempen Kirche.

De bediening van de halte Agentur für Arbeit in Erkelenz komt te vervallen. Tevens wordt in de ochtendspits een scholierenrit van Schwanenberg Schule naar Erkelenz Bahnhof aan de dienstregeling toegevoegd.

In de middag gaat een rit richting Erkelenz voortaan via Hückelhoven Schlee in plaats van de uitgebreide route via Ratheim rijden.

In de ochtendspits gaat een scholierenrit via Tripsrath in plaats van Abzweigung Rischden rijden. In de middag gaan de twee scholierenritten van Heinsberg Realschule via Uetterath Kirchaue naar Geilenkirchen Bahnhof ook de halte Schleiden Alte Landstraße bedienen.

In de ochtendspits vervalt een scholierenrit van Wassenberg ZOB via Heinsberg Westpromenade naar Heinsberg Busbahnhof. Ter vervanging gaat de scholierenrit Wassenberg Burg naar Heinsberg Realschule voortaan starten te Wassenberg ZOB.

In de ochtendspits vervalt een scholierenrit van Schwanenberg Schule naar Erkelenz Bahnhof.

In de ochtendspits gaat de scholierenrit van Gangelt Schulzentrum via Schierwaldenrath Dorfplatz naar Birgden Schule voortaan starten te Langbroich Krings. De middagritten van Birgden Schule naar Stahe Leyenhaus worden gewijzigd. Hierbij gaan drie ritten een versnelde route rijden waarbij de bediening van Schierwaldenrath komt te vervallen en een rit gaat niet verder rijden dan Gangelt Schulzentrum. De laatste rit van Birgden Schule naar Stahe Post gaat doorrijden naar Stahe Leyenhaus. Tevens komt de van maandag- tot en met donderdagmiddag de scholierenrit van Gangelt Schulzentrum via Kreuzrath Ringofen naar Birgden Schule te vervallen, ordt de halte Jakob-Muth-Schule aan de route toegevoegd en komt de halte Stahe Krings te vervallen. Als laatste wordt de halte Mindergangelt hernoemd in Mindergangelt Spielplatz, de halte Mindergangelt Am Wald in Mindergangelt Seniorenheim en de halte Schützengraben in Wolfsgasse.

De route in Palenberg en Übach wordt gewijzigd. Voortaan wordt richting Herzogenrath via de halte Palenberg Rimburger Acker gereden in plaats van de haltes Palenberg Mühlenweg en Palenberg Carolus-Magnus-Allee. In Übach wordt richting Herzogenrath via de haltes Übach Rathaus, Übach Sportzentrum en Übach Kirche gereden in plaats van de halte Übach Talstraße.

In de ochtendspits vervalt een scholierenrit van Geilenkirchen Bahnhof naar Frelenberg Ägidiusstraße. Tegelijkertijd gaat in de ochtendspits de scholierenrit van Übach Sportzentrum naar Geilenkirchen Bahnhof voortaan starten te Frelenberg Kirche en ook alle haltes binnen Geilenkirchen bedienen. Tevens wordt de halte Baesweiler In der Schaf hernoemd in Baesweiler Bushof en de halte Baesweiler Rathaus in BürgerMitteBaesweiler.

De ochtendspitsrit van Apweiler naar Geilenkirchen Bahnhof gaat voortaan ook de halte Immendorf Amt bedienen. Tevens wordt de halte Baesweiler In der Schaf hernoemd in Baesweiler Bushof.

In de middag vervalt een scholierenrit van Höngen Schule naar Saeffelen Kirche en de non-stop rit van Höngen Schule naar Birgden Kirche gaat voortaan bij enkele haltes onderweg stoppen. Tevens gaan in de middag drie ritten richting Höngen via Birgden Schule en Schierwaldenrath Dorfplatz rijden. Alle ritten gaan voortaan de halte Langbroich Krings bedienen en de halte Breberen Post komt te vervallen.

In de ochtendspits vervalt een scholierenrit van Geilenkirchen Bahnhof via Stahe Kreuzberg naar Gangelt Hastenrather Weg, een scholierenrit van Gangelt Hastenrather Straße via Stahe Kreuzberg naar Geilenkirchen Bahnhof en een scholierenrit van Tüddern Apotheke naar Geilenkirchen Bahnhof. Ter compensatie wordt in de ochtendspits een nieuwe rit van Höngen Schule via Höngen Bird, Süsterseel Schule en Birgden Schule naar Geilenkirchen Bahnhof ingericht. Tevens vervalt in de middag de scholierenrit van Geilenkirchen Bahnhof via Stahe Kreuzberg naar Gangelt Schulzentrum en een scholierenrit van Gangelt Schulzentrum naar Süsterseel Schule. In de middag gaat nog een rit richting Höngen via Geilenkirchen Schulzentrum rijden. In de omgekeerde richting vervalt op vrijdagmiddag een rit van Gangelt Schulzentrum via Stahe Kreuzberg naar Geilenkirchen Bahnhof en wordt een rit van Gangelt Schulzentrum naar Birgden Schule aan de route toegevoegd.

In de ochtendspits wordt een rit van Geilenkirchen Bahnhof via Stahe Krings naar Gangelt Hastenrather Straße aan de dienstregeling toegevoegd en in de middag een rit van Geilenkirchen Bahnhof via Stahe Kreuzberg naar Gangelt Schulzentrum. Op vrijdagmiddag wordt een rit van Gangelt Schulzentrum via Stahe Kreuzberg naar Geilenkirchen Bahnhof aan de dienstregeling toegevoegd.

In de middag krijgt een rit van Saeffelen Schule naar Schalbruch Schule een gewijzigde route naar Millen Raederstraße.

In de ochtendspits gaat de rit van Millen Raederstraße naar Süsterseel Schule niet langer via Hillensberg rijden maar via de halte Karl-Arnold-Straße. In de middag gaat de rit vanaf Gangelt Schulzentrum ook via de halte Tüddern Am Höfgen.

In de middag gaat een rit via Straeten Grundschule en Abzweigung Straeten in plaats van Abzweigung Straeten en Schleiden Alte Landstraße rijden. Ook in de omgekeerde richting gaat een rit via Straeten Grundschule in plaats van Abzweigung Straeten rijden. In de middag gaat de rit van Heinsberg Realschule naar Langbroich Kirche voortaan eindigen te Birgden Schule. Tevens wordt de halte Langbroich Krings aan de route toegevoegd.

In de ochtendspits krijgen de twee ritten vanaf Saeffelen Kirche een gewijzigd beginpunt. Hierbij gaat een rit starten te Gangelt Schulzentrum en een rit te Waldfeucht Markt. Rond het middaguur vervalt een rit van Heinsberg Busbahnhof via Braunsrath Dorfplatz naar Waldfeucht Markt en van Heinsberg Busbahnhof via Laffeld Schule naar Gangelt Schulzentrum. Tevens gaan de ritten naar Waldfeucht Markt in de middag eindigen te Waldfeucht Schlösschen en gaan enkele ritten in de middag via een andere route rijden. Als laatste wordt de halte Aphoven Post aan de route toegevoegd.

Op vrijdagmiddag wordt een versterkingsrit van Oberbruch Schulzentrum naar naar Waldfeucht Schlösschen ingekort tot Heinsberg Liecker Straße en van maandag- tot en met donderdagmiddag wordt versterkingsrit van Oberbruch Schulzentrum naar Heinsberg Busbahnhof verlengd naar Heinsberg Liecker Straße. Beide ritten gaan van Oberbruch Parkstraße naar de halte Unterbrucher Straße rijden.

In de middag gaat een reguliere rit naar Hilfarth buiten de vakanties starten te Oberbruch Schulzentrum in plaats van Dremmen Bahnhof.

In de ochtendspits vervalt een rit van Lindern Bahnhof naar Geilenkirchen Bahnhof waarbij via Würm Kirche wordt gereden.

In de middag gaan twee ritten buiten de vakanties richting Niederkrüchten niet langer via Niederkrüchten Schulzentrum rijden. Tegelijkertijd gaat in de middag een scholierenrit van Wegberg Bildungscampus naar Niederkrüchten Lindbruch net als alle andere ritten ook de halte Maaseiker Straße bedienen.

De scholierenrit in de ochtendspits van Kleinbouslar naar Katzem Kirche gaat voortaan starten te Erkelenz Bahnhof. Tevens wordt halte Katzem Hötzelberg hernoemd in Katzem Hötzelenberg.

In de ochtendspits wordt een scholierenrit van Bellinghoven naar Kückhoven Schule aan de dienstregeling toegevoegd.

De dienstregeling wordt gewijzigd. Voortaan worden de haltes Theodor-Heuss-Straße, Paul-Rüttchen-Straße en Bauxhof nog maar in één richting bediend. Tevens vervalt rond het middaguur een scholierenrit van Erkelenz ZOB via Mennekrath naar Erkelenz Bahnhof.

Rond het middaguur vervalt een scholierenrit van Geilenkirchen Bahnhof naar Geilenkirchen Schulzentrum.

De ochtendspits van Baal Nordstraße naar Hückelhoven Schlee gaat voortaan net als de overige ritten via de halte Loerbrockstraße waardoor de halte Zeche komt te vervallen.

Wijziging per 19 februari 2024

In de ochtendspits gaat een rit van Palenberg Bahnhof naar Geilenkirchen Bahnhof vanaf Teveren Schule direct naar Geilenkirchen Bahnhof rijden.

Wijziging per 26 februari 2024

In de middag gaat een reguliere rit naar Hilfarth buiten de vakanties starten te Dremmen Bahnhof in plaats van Oberbruch Schulzentrum. In de ochtendspits gaat een scholierenrit doorrijden van Hilfarth direct doorrijden naar Oberbruch Schulzentrum en Dremmen Bahnhof. Hierbij vervalt de reguliere terugrit van Hilfarth die via een licht afwijkende route naar Dremmen Bahnhof en Oberbruch Schulzentrum reed.

Wijzigingen per 18 maart 2024

In de middag gaat de scholierenrit van Heinsberg Realschule naar Karken Schule voortaan beginnen te Heinsberg AOK en de middagrit van Heinsberg Busbahnhof naar Kempen Kirche gaat doorrijden naar Karken Schule om vervolgens terug te rijden naar Heinsberg Busbahnhof. Op de heenweg wordt hierbij niet langer via Kempen Kirche gereden. Tegelijkertijd vervalt in de middag ook de terugrit een rit van Kempen Kirche naar Heinsberg Busbahnhof.

In de ochtendspits gaat de rit van Selsten Kreuzung naar Gangelt Schulzentrum voortaan via Abzweigung Nachbarheide in plaats van Breberen Bredburplatz rijden.

Wijzigingen per 9 juni 2024

In de ochtendspits gaat de rit van Karken Mühlenstraße naar Heinsberg Busbahnhof voortaan starten te Kempen Kirche. In de middag gaat de rit van Heinsberg Busbahnhof naar Karken Schule niet langer stoppen te Kempen Eickener Weg. Tevens wordt de halte AOK hernoemd in Burgberg/AOK.

De route wordt uitgebreid met de halte Oerath Kapelle waarmee de bediening van Oerath werd overgenomen van lijn EK4. Tevens wordt de halte AOK hernoemd in Burgberg/AOK.

In de middag gaat een scholierenrit van Wassenberg ZOB naar Lindern Bahnhof doorrijden naar Linnich SIG Combibloc.

De regelmatige frequentie van 1x/2 uur tussen Gerderath en Hückelhoven komt te vervallen. Dit betekent concreet dat doordeweeks buiten de vakanties een rit rond 9:30 uur vervalt net als alle ritten in de vakanties.

Deze nieuwe lijn vervangt lijn HÜ2. Tegelijkertijd wordt de halte Hückelhoven Brassertstraße in de route opgenomen.

de dienstregeling vereenvoudigd door het afsplitsen van de ritten via Schleiden en Uetterath. Deze ritten krijgen het lijnnummer 490. Tegelijkertijd wordt voor lijn 410 de route in Geilenkirchen gewijzigd. De route wordt verlegd via Niederheid waarbij de directe route via de Landstraße komt te vervallen. Tevens wordt de halte AOK hernoemd in Burgberg/AOK.

De laatste middagrit van Wegberg Bildungscampus naar Kehrbusch gaat ook de halte Bissen bedienen.

De scholierenritten in de middag van Wegberg Busbahnhof naar Beeck Am Friedhof gaan ook de haltes Maaseiker Straße en Markusstraße bedienen.

De dienstregeling op deze lijn wordt uitgedund tot enkele scholierenritten waarmee doordeweeks de regelmatige frequentie van 1x/uur komt te vervallen. Het traject tussen Wassenberg en Dalheim wordt voortaan verzorgd door lijn SB5 en het traject tussen Dalheim en Wegberg door lijn WG1. Voor het traject tussen Heinsberg en Wassenberg kan gebruik gemaakt worden van de bestaande buslijnen. Tevens wordt de halte AOK hernoemd in Burgberg/AOK en de halte Orsbeck Sportplatz in Orsbeck Am Weiherbach.

De route wordt ingekort tot Merbeck Schule waarbij de meeste ritten voortaan wel tussen Wegberg en Merbeck gaan rijden. Doordeweeks vervalt rond 10:00 uur een rit in beide richtingen. Tevens wordt de route via Rinkelrath overgenomen waarmee de route tussen Harbeck en Merbeck wordt omgewisseld met lijn SB8.

De ochtendspitsrit van Gangelt Am Bongert naar Breberen Grundschule gaat voortaan via de halte Kreuzrath Ringofen rijden. Hetzelfde geldt voor de middagritten van Brederen Grundschule naar Langbroich Kirche.

Deze nieuwe lijn vervangt tussen Tripsrath en Gillrath lijn GK2.

De route van enkele ritten wordt gewijzigd. Doordeweeks wordt in de vroege ochtend en late avond richting Baesweiler een afwijkende route via Boscheln Bonback en Baesweiler Gymnasium gereden. In de omgekeerde richting gaan de eerste ritten richting Geilenkirchen niet langer via Baesweiler Reyplatz rijden. Doordeweeks wordt hierbij zowel een extra vroege als late rit aan de dienstregeling toegevoegd. Tevens vervalt in de ochtendspits een scholierenrit van Boscheln Wiesenstraße naar Geilenkirchen Bahnhof en een scholierenrit van Frelenberg Kirche naar Geilenkirchen Bahnhof. Ter vervanging wordt een verdichtingsrit van Baesweiler Bushof naar Geilenkirchen Bahnhof aan de dienstregeling toegevoegd. In de middag gaat de scholierenrit van Übach Maastrichter Straße naar Geilenkirchen Bahnhof voortaan starten te Palenberg Bahnhof. Ook wordt de halte Boscheln Schwarzer Weg hernoemd in Boscheln Bon Gelati.

De route in Palenberg, Übach en Boscheln wordt gewijzigd. Voortaan wordt een uitgebreide route via Palenberg Carlstraße gereden in plaats van de route via Palenberg Rimburger Acker. De uitgebreide route door Boscheln komt te vervallen waar voortaan via de Roermonder Straße wordt gereden. Tevens vervalt voor een ochtendspitsrit de routevariant via Alsdorf KuBiZ en in Übach-Palenberg gaat tijdens de ochtendspits een rit richting Alsdorf een afwijkende route rijden.

In de middag vervalt de directe rit van Höngen Schule naar Birgden Kirche. Tegelijkertijd wordt in de ochtendspits een rit van Geilenkirchen Bahnhof naar Birgden Kirche aan de dienstregeling toegevoegd.

In de ochtendspits gaat een rit van Geilenkirchen Bahnhof naar Höngen Schule voortaan starten te Birgden Kirche. In de middag gaan de laatste twee ritten vanaf Höngen Schule voortaan starten te Tüddern Apotheke. Tegelijkertijd gaat in de middag een rit richting Höngen via Stahe Kreuzberg in plaats van Birgden Kirche rijden. Tevens wordt voor enkele ritten de bediening van de haltes in Wehr gewijzigd.

Deze lijn komt door de introductie van lijn SB4 te vervallen. De bediening van het traject tussen Höngen en Tüddern wordt overgenomen door lijn 438.

In de ochtendspits gaan twee ritten van Hastenrath Kirche naar Gangelt Schulzentrum voortaan starten te Höngen Schule. In de middag wordt een rit van Geilenkirchen Bahnhof naar Höngen Schule ingekort tot Gangelt Hastenrather Straße.

Deze lijn gaat voortaan tussen Höngen, Schalbruch, Millen en Tüddern rijden waarmee de ritten van de lijnen 436 en 475 worden overgenomen. Het aantal ritten wordt hierdoor fors uitgebreid. Tegelijkertijd komt de bediening van de halte Millen-Bruch volledig te vervallen.

In de middag worden twee ritten van Süsterseel Schule naar Millen Raederstraße ingekort tot Tüddern Apotheke. Hierbij komt voor een rit de afwijkende route via Höngen Schule te vervallen. Ook gaan de overige ritten in de middag richting Tüddern de halte Tüddern Am Höfgen bedienen.

De routevariant via Schleiden komt volledig te vervallen waardoor een aantal ritten een gewijzigde route via Aphoven gaat rijden of komt te vervallen. Tevens gaan meer ritten via Straeten Grundschule rijden in plaats van Abzweigung Straeten. In de ochtendspits komt een rit van Erpen naar Pütt en een rit van Pütt naar Heinsberg Busbahnhof te vervallen. Rond het middaguur vervalt een rit van Heinsberg Busbahnhof naar Birgden Kirche en van Birgden Kirche naar Heinsberg Busbahnhof. In de middag vervalt een rit van Pütt naar Heinsberg Busbahnhof, een rit van Heinsberg Westpromenade naar Pütt, een rit van Heinsberg Realschule naar Birgden Kirche en een rit van Oberbruch Schulzentrum naar Straeten Grundschule. Tegelijkertijd wordt in de middag een rit tussen Heinsberg Busdbahnhof en Waldenrath Doktor Schmitz aan de dienstregeling toegevoegd en een rit van Heinsberg Realschule naar Waldenrath Doktor Schmitz. Aan het einde van de middagspits gaat een rit ook rijden tussen Birgden Kirche en Gangelt Schulzentrum. Tevens wordt de halte Kreuzrath Ringofen aan de route toegevoegd en wordt de halte AOK hernoemd in Burgberg/AOK.

De routevarianten via Hontem Kükesweg en Selsten Kreuzung komen voor een gedeelte van de ritten te vervallen door de introductie van lijn SB4. In de ochtendspits gaat de rit van Heinsberg Busbahnhof naar Gangelt Schulzentrum voortaan via Braunsrath Dorfplatz in plaats van Hontem Kükesweg rijden. Deze rit gaat ook niet langer via Hastenrath Kirche rijden. Ter vervanging gaat de rit van Selsten Kreuzung voortaan via Hontem Kükesweg en Hastenrath Kirche naar Gangelt Schulzentrum rijden. Deze rit gaat ook via de halte Buscherheide Kapelle rijden. In de omgekeerde richting wordt een rit van Obspringen Marktplatz naar Heinsberg Busbahnhof aan de dienstregeling toegevoegd. De korte rit van Selsten Selstener Straße naar Heinsberg Busbahnhof gaat voortaan via Heinsberg Westpromenade rijden en eindigen bij de halte Burgberg/AOK. In de middag vervallen twee ritten van Heinsberg Busbahnhof naar Waldfeucht Schlösschen en worden twee ritten naar Gangelt Schulzentrum ingekort tot Breberen Bredburplatz en Gangelt Hastenrather Weg respectievelijk. In de omgekeerde richting blijven de wijzigingen beperkt. Zo wordt een rit van Gangelt Schulzentrum naar Hontem Kükesweg ingekort tot Waldfeucht Markt. Enkele ritten gaan voortaan ook op donderdag- en vrijdagmiddag rijden. Als laatste wordt de halte AOK hernoemd in Burgberg/AOK en wordt de halte Kreuzrath Ringofen aan de route toegevoegd.

Het reguliere traject van lijn 475 wordt ingekort tot het traject tussen Heinsberg en Obspringen. Het traject tussen Waldfeucht en Tüddern wordt overgenomen door lijn SB4. De uitgebreide route tussen Höngen en Tüddern wordt volledig in lijn 438 geïntegreerd. Op lijn 475 blijven rond de schooltijden enkele ritten doorrijden naar Waldfeucht en Höngen. Tevens wordt de halte AOK hernoemd in Burgberg/AOK.

Deze lijn wordt geïntroduceerd als buslijn tussen Heinsberg, Schleiden, Uetterath en Geilenkirchen waarbij zowel een gedeelte van de ritten van lijn 410 als een groot gedeelte van de ritten lijn GK2 worden opgenomen in de dienstregeling.

het traject tussen Palenberg Bahnhof en Übach Sportzentrum komt voor bijna alle ritten te vervallen. Alleen enkele scholierenritten blijven Übach Sportzentrum of Übach Am Wasserturm bedienen. Tegelijkertijd gaan de reguliere ritten niet langer afwisselende routevarianten bedienen waarmee de reguliere bediening van zowel Nierstraß als Windhausen komt te vervallen.

In de ochtendspits gaat de scholierenrit van Herb Ort via Bleckden naar Oberbruch Schulzentrum voortaan starten te Dremmen Bahnhof. De scholierenrit die in de ochtendspits vanaf Hilfarth direct doorreed naar Oberbruch Schulzentrum en Dremmen Bahnhof komt te vervallen. In de omgekeerde richting gaat weer een reguliere rit van Hilfarth naar Dremmen Bahnhof en Oberbruch Schulzentrum via een licht afwijkende route rijden. In de middagspits vervallen twee ritten van Dremmen Bahnhof naar Hilfarth en buiten de vakanties vervalt ook een rit in de omgekeerde richting.

In de ochtendspits vervalt de versterkingsrit van Linnich SIG Combibloc via een afwijkende route via Abzweigung Herb naar Heinsberg Busbahnhof net als de scholierenrit van Schleiden Derichs naar Schafhausen Kirche. Wel wordt in de ochtendspits een scholierenrit van Dremmen Bahnhof naar Heinsberg Busbahnhof aan de dienstregeling toegevoegd. In de middag krijgt een scholierenrit van Heinsberg Busbahnhof naar Oberbruch Schulzentrum een gewijzigd eindpunt te Dremmen Bahnhof. Tevens wordt in de middag een scholierenrit van Heinsberg Realschule naar Lindern Bahnhof aan de dienstregeling toegevoegd, komt een korte rit van Lindern Bahnhof naar Linnich SIG Combibloc te vervallen en gaat een enkele ritten de afwijkende route via Heinsberg Kreisgymnasium rijden.

De route wordt licht gewijzigd. Voortaan gaan alle ritten de halte Würm Kirche bedienen in plaats van alleen de ritten die niet via Beeck rijden.

De halte Brassertstraße wordt aan de route toegevoegd.

In Wassenberg komt de eenrichtingshaltes Kirchstraße en Roßtorplatz te vervallen. Ter vervanging wordt de halte Parkstraße voortaan ook richting Erkelenz bediend. Tevens wordt de halte AOK hernoemd in Burgberg/AOK.

Deze nieuwe lijn wordt als snelbusverbinding tussen Heinsberg, Waldfeucht en Tüddern geïntroduceerd. Door de introductie van deze verbinding wordt een gedeelte van de ritten van lijn 436 overgenomen net als de reguliere ritten tussen Waldfeucht en Tüddern van lijn 475. Tegelijkertijd wordt de bediening van Hontem deels overgenomen van lijn 474.

Deze lijn wordt verlengd van Wassenberg naar Dalheim en neemt daarmee een gedeelte van lijn 413 over. De omleidingsroute in Hückelhoven via de halte Am Landabsatz wordt voortaan de definitieve route. Tevens wordt de eenrichtingshalte Roßtorplatz in Wassenberg vervangen door de halte Parkstraße. Ook komt in Ratheim de routevariant via Ratheim Zechenring te vervallen en wordt in de avonduren een extra late rit aan de dienstregeling toegevoegd.

De dienstregeling wordt aangepast. De route tussen Merbeck en Harbeck wordt omgewisseld met lijn 418. Tegelijkertijd wordt op lijn SB8 de dienstregeling vereenvoudigd. Alle ritten gaan in Wegberg de halte Bildungscampus bedienen en de routevarianten via de scholen in Niederkrüchten en Erkelenz worden vereenvoudigd of geschrapt. In de avonduren worden twee extra late ritten aan de dienstregeling toegevoegd.

De dienstregeling wordt uitgebreid. Voortaan wordt ook op zaterdag tussen circa 9:00 en 17:00 uur met een frequentie van 1x/uur gereden.

De scholierenrit in de ochtendspits van Erkelenz Bahnhof naar Katzem Kirche gaat voortaan weer starten te Kleinbouslar.

De route wordt gewijzigd. Voortaan worden beide routes nog maar in één richting gereden. Hierbij wordt van maandag tot en met zaterdag een regelmatige frequentie van 1x/uur aangeboden en komen de gaten van vier uur op zaterdag te vervallen. Tegelijkertijd wordt de route geherstructureerd. Hierbij komt de bediening van Oerath, de Viersener Allee en de Schulring volledig te vervallen. De bediening van Oerath werd overgenomen door lijn 405. In het centrum van Erkelenz worden de nieuwe haltes Markt en Ostpromenade in de route opgenomen en komen de haltes Stadthalle en Kölner Tor te vervallen. De routevarianten via de haltes Theodor-Heuss-Straße en Polizei worden voortaan altijd afwisselend bediend.

De dienstregeling wordt uitgebreid. Voortaan wordt ook op zaterdag tussen circa 9:00 en 17:00 uur met een frequentie van 1x/uur gereden.

Deze lijn komt te vervallen. De meeste ritten tussen Geilenkirchen en Niederheid of Tripsrath worden ondergebracht onder het lijnnummer 490 en de ritten tussen Tripsrath en Gillrath gaan onder het lijnnummer 429 rijden.

De dienstregeling wordt uitgebreid. Voortaan wordt ook op zaterdag tussen circa 9:00 en 17:00 uur met een frequentie van 1x/uur gereden. Tevens wordt de halte Brassertstraße aan de route toegevoegd.

Deze lijn wordt vervangen door lijn 409. Tegelijkertijd wordt de halte Hückelhoven Brassertstraße in de route opgenomen.

De dienstregeling wordt uitgebreid. Voortaan wordt ook op zaterdag tussen circa 9:00 en 17:00 uur met een frequentie van 1x/uur gereden. Tevens wordt de route in Übach en Boscheln gewijzigd. Hierbij komt in Übach de ronde via Übach Schulzentrum te vervallen en in Boscheln wordt de route uitgebreid waarbij onder andere Boscheln Grundschule wordt bediend. Doordeweeks komt buiten de vakanties rond 13:00 uur het gat van twee uur te vervallen. In de ochtendspits wordt een scholierenrit van Frelenberg Ägidiusstraße naar Übach Maastrichter Straße aan de dienstregeling toegevoegd en ook in de middag gaat een rit buiten de vakanties een afwijkende route via Übach Maastrichter Straße rijden. De ochtendspitsrit met een versnelde route richting Boscheln gaat de reguliere route rijden. Als laatste wordt de halte Schokoladenfabrik hernoemd in Boscheln Bonback.

Deze nieuwe lijn gaat rijden tussen Wassenberg ZOB en Gewerbegebiet Forst. Deze lijn gaat van maandag tot en met zaterdag met een frequentie van 1x/uur rijden.

Deze nieuwe lijn gaat rijden tussen Wassenberg ZOB en Myhl. Deze lijn gaat van maandag tot en met zaterdag met een frequentie van 1x/uur rijden.

Deze nieuwe lijn gaat rijden tussen Wegberg en Dalheim. Dit traject wordt overgenomen van lijn 413 waarbij voortaan ook op zaterdag tussen circa 9:00 en 17:00 uur met een frequentie van 1x/uur wordt gereden.