Rurtalbus

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Rurtalbus is een busbedrijf uit Duitse stad Düren dat op 1 januari 2020 is ontstaan. Het bedrijf heeft na een openbare aanbesteding al het busvervoer in de Kreis Düren overgenomen van de DKB en de DB Rheinlandbus (BVR). Alle lijnen van de Rurtalbus vallen onder het verkeersverbond AVV. De aandeelhouders van de Rurtalbus zijn de DKB (49%) en de RATH Gruppe (51%). Naast busvervoer is de RATH Gruppe ook actief in het treinvervoer met de VIAS Rail en de Rurtalbahn.

Een belangrijke onderaannemer van de Rurtalbus is de VIAS Bus die speciaal door de RATH Gruppe is opgericht en is ontstaan uit delen van busbedrijven Langen, Koof en Höninger.

Tussen 2001 en 2016 bestond de Rurtalbus ook al, maar dan als onderaannemer in opdracht van de DKB. Tot 2007 stond het bedrijf bekend als Düren Trans GmbH en waren de aandelen in handen van Taeter en de DKB. Vanaf eind 2007 nam de RATH Gruppe een groot gedeelte van de aandelen over waarbij ook het bedrijf hernoemd werd in Rurtalbus. Zowel Taeter als DKB bleven een minderheidsbelang houden. In 2016 werd het bedrijf failliet verklaard.