VIAS Rail

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

VIAS Rail GmbH is een Duitse spoorwegonderneming uit Düren en een volledige dochter van de RATH Gruppe. Het bedrijf VIAS Rail neemt het personenvervoer per spoor in Hessen en Nordrhein-Westfalen voor zijn rekening.

Het bedrijf ging vanaf december 2017 de lijnen RB34 en RB39 in Nordrhein-Westfalen rijden. Deze lijnen vallen onder de concessie Erft-Schwalm. Na het failliet verklaren van Abellio Rail NRW eind 2021 kwamen hier per 1 februari 2022 de lijnen RE19 en RB35 bij. Deze lijnen zijn onderdeel van de concessie Niederrhein-Netz. De S7 is onderdeel van de concessie Der Müngstener.

Naast de VIAS Rail GmbH bestaat het zusterbedrijf VIAS GmbH. Deze spoorwegonderneming werd in 2005 opgericht door Stadtwerke Verkehrsgesellschaft Frankfurt am Main (VGF) en de Rurtalbahn (50%). Omdat de VGF een onderhands verleende concessie heeft in Frankfurt werden in 2010 de aandelen verkocht aan DSB Deutschland, een onderdeel van de Deense spoorwegmaatschappij DSB (50%).

DSB was bezig met het afstoten van de internationale activiteiten. Het moederbedrijf van de Rurtalbahn, de RATH Gruppe, heeft daarop een nieuwe onderneming met dezelfde naam opgericht waar sinds 2015 nieuwe concessies in de deelstaat Rheinland-Pfalz in worden ondergebracht, zodat de samenwerking met DSB na afloop van alle voor 2015 lopende concessies kan worden stopgezet. Tegenwoordig zijn 50% van aandelen in handen van de Rurtalbahn en de overige 50% van de aandelen zijn in handen van de RATH Gruppe.

Overzicht van treindiensten

Alleen de treindiensten van VIAS Rail waarover een pagina is op deze wiki worden genoemd.

Lijn Naam Traject Concessie
RB34 Schwalm-Nette-Bahn Mönchengladbach Hbf - Rheydt Hbf - Dalheim Erft-Schwalm
RB35 Emscher-Niederrhein-Bahn Mönchengladbach Hbf - Krefeld Hbf - Duisburg Hbf - Oberhausen Hbf - Gelsenkirchen Hbf Niederrhein-Netz
RB39 Düssel-Erft-Bahn Düsseldorf Hbf - Neuss Hbf - Grevenbroich - Bedburg Erft-Schwalm
S7 Der Müngstener Solingen Hbf - Remscheid Hbf - Wuppertal Hbf Der Müngstener
RE19 Rhein-IJssel-Express [Arnhem Centraal - Emmerich -]/[Bocholt -] Wesel - Oberhausen Hbf - Duisburg Hbf - Düsseldorf Hbf Niederrhein-Netz